Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Radicale moslims verstoren debat in De Balie

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Radicale moslims verstoren debat in De Balie Empty Radicale moslims verstoren debat in De Balie

Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 13:51

Radicale moslims verstoren debat in De Balie

Bron : Het Parool - 8 december 2011

Radicale moslims verstoren debat in De Balie 666bea67-37f3-493f-adbc-fe6dce7d24f6?width=664&height=374
Radicale moslims uit België verstoren het debat met Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) en de schrijfster en moslimactiviste Irshad Manju in De Balie in Amsterdam. De verstoorders uitten bedreigingen en bespuwden Manji. Foto's © ANP/Liesbeth Groenendijk

De ME heeft gisteren ingegrepen bij een een debat in De Balie nadat een groep radicale moslims de avond kwam verstoren. De groep van zo'n 30 mensen uit België uitte bedreigingen en bespuwde schrijfster en moslimactiviste Irshad Manji. Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) was ook deelnemer aan het debat en vergezelde de schrijfster bij het doen van aangifte bij de politie. Twee ordeverstoorders zijn aangehouden.

Het verstoren van het debat laat zien dat het ook in Nederland nodig is om over de vrije en gematigde islam te blijven praten,' reageerde Dibi na afloop. Hij vond de verstoring het debat bedreigend. 'Het was een kleine zaal en je zat klem achterin', zei Dibi tegen de NOS. Hij was niet geschrokken, wel strijdbaar. Volgens de directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, verstoorden ongeveer dertig 'idioten' het debat. De ME moest eraan te pas komen om de groep naar buiten te werken. De politie sprak later van een groep van 22 man van wie er twee werden gearresteerd, een voor een bedreiging en een voor belediging. Irshad Manji, staat bekend als kritisch tegenover de islam. Ze is onder andere schrijfster van het boek Het islam dilemma. In Pauw en Witteman verklaarde ze dat ze in het verleden wel met felle tegenstand geconfronteerd was geweest, maar dat ze dit nog nooit had meegemaakt. De verstoorders, die ook eieren zouden hebben gegooid, eisten van de deelnemers aan de discussie dat ze van het podium afkwamen. Daar werd evenwel geen gehoor aan gegeven. Het Kamerlid Dibi twitterde later dat het gezelschap na het incident op verzoek van Manji verder ging met de discussie. 'Over hoopgevende nieuwe generatie moslims.' Dibi kreeg via Twitter bijval van PVV-leider Geert Wilders die het incident zeer kwalijk vond. 'Dibi verdient geen eieren van radicale moslims of verstoring van de bijeenkomst. Hij moet kunnen zeggen wat hij wil', stelde Wilders in een reactie.

Twitter
Rond 21.00 uur meldt D66-raadslid Kleinpaste op zijn Twitter-pagina: 'Loopt totaal uit de hand hier.' Even later tweet hij: 'Schreeuwende, agressieve en eiergooiende jonge moslims verstoren de bijeenkomst met @TofikDibi en @irshadmanji. "Jullie zijn niet Islam!!" ' Even later zegt hij dat Manji bedreigd wordt en de betogers eisen dat de bijeenkomst stopt. Er wordt ook met eieren gegooid. Waar de betogers vandaan komen weet Thijs Kleinpaste niet hij hoort wel een Vlaams accent. Uit zijn tweets is op te maken dat Manji niet wil wijken en de extremisten van repliek dient. Manji Tweet zelf dat de bijeenkomst gestopt is. Het debat is na het incident hervat.
Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Radicale moslims verstoren debat in De Balie Empty Re: Radicale moslims verstoren debat in De Balie

Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 13:59

Radicale moslims verstoren debat over geloven

Bron : Volkskrant - 7 december 2011

Radicale moslims verstoren debat in De Balie Ae2ae134-ad16-4d8f-a8e5-b0a357b92b11?width=664&height=374

Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) en de schrijfster en moslimactiviste Irshad Manju hebben gisteravond aangifte gedaan bij de Amsterdamse politie na een verstoring van een debat in De Balie in Amsterdam door radicale moslims. De verstoorders, afkomstig uit België, uitten bedreigingen en bespuwden Manji.

Het verstoren van het debat laat zien dat het ook in Nederland nodig is om over de vrije en gematigde islam te blijven praten', reageerde Dibi na afloop. Volgens de directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, verstoorden ongeveer dertig 'idioten' het debat. De ME moest eraan te pas komen om de groep naar buiten te werken. De politie sprak later van een groep van 22 man van wie er twee werden gearresteerd, een voor een bedreiging en een voor belediging.

Met eieren gegooid
Volgens een ooggetuige verstoorden de moslims de bijeenkomst ook door luid 'Allah Akhbar' te roepen. 'Jullie zijn niet islam', zouden de jonge moslims hebben gescheeuwd tegen Dibi en Manji. Ze zouden ook met eieren hebben gegooid. De moslims, vermoedelijk van Sharia4belgium, eisten dat Manji en Dibi het podium verlieten. 'Ondanks verzoek van de politie om daar gehoor aan te geven, is het antwoord: nee', aldus Dibi.

Hoopgevende generatie
Het Kamerlid Dibi twitterde later dat het gezelschap na het incident op verzoek van Manji verder ging met de discussie. 'Over hoopgevende nieuwe generatie moslims.' Dibi kreeg via Twitter bijval van PVV-leider Geert Wilders die het incident zeer kwalijk vond. 'Dibi verdient geen eieren van radicale moslims of verstoring van de bijeenkomst. Hij moet kunnen zeggen wat hij wil', stelde Wilders in een reactie.
Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Radicale moslims verstoren debat in De Balie Empty Re: Radicale moslims verstoren debat in De Balie

Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 14:38

Tofik Dibi over verstoring debat door radicale moslims - Pauw & Witteman

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Radicale moslims verstoren debat in De Balie Empty Re: Radicale moslims verstoren debat in De Balie

Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 14:42

Sharia 4 Belgium disrupts Irshad Manji


.
Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Radicale moslims verstoren debat in De Balie Empty Re: Radicale moslims verstoren debat in De Balie

Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 14:47

Dappere Irshad Manji wijkt niet voor religieuze hooligans

Radicale moslims verstoren debat in De Balie Irshad-Manji-HiRes2-1024x400

Bron : carelbrendel.nl - door : Carel Brendel - 8 december 2011

“We willen wel eens iets anders dan boze moslims. Niemand spreekt er over inspiratie.” Verzuchting van de Canadese schrijfster Irshad Manji tijdens een tweegesprek met GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi in een klein zaaltje van het Amsterdamse debatcentrum De Balie. De wens van Manji werd niet verhoord, integendeel. Niet lang daarna kwamen zo’n 25 in woestijnkleren en in lappen om hun hoofd gehulde jongeren de zaal binnen, een van hen met een draaiende filmcamera. Ze namen zwijgend plaats op de laatste rijen. Het was geen prettig gevoel om deze figuren pal in mijn rug te weten, want het was duidelijk dat de heren niet waren gekomen om gezellig te debatteren over Allah, Liberty and Love, het jongste islamkritische werk van Manji.

Manji en Dibi debatteerden eerst nog onverstoorbaar door. De Canadese onderstreepte net het belang van de vrijheid van meningsuiting, toen de laatkomers in actie kwamen. “Jullie mogen niet spreken over Allah!” schreeuwden ze. Ze gooiden eieren naar het podium. De agressie richtte zich vooral tegen de moslims in het zaaltje. Fouad Sidali, PvdA-bestuurder en panellid van discussieprogramma De Halve Maan, werd bespuugd. “We breken je nek,” riepen ze tegen Manji. Hij deed later op de avond, net als Manji en Dibi, aangifte tegen de bedreigers.

Even werd de situatie penibel in het zaaltje. De indringers rukten op naar het podium. Daarop vormden de normale bezoekers een cordon rond de twee sprekers. Als de extremisten meer van plan zouden zijn geweest dan het verstoren van het debat, en meer wapens hadden gehad dan eieren, dan hadden er in die eerste tien minuten ernstige ongelukken kunnen gebeuren. Van Balie-directeur Yoeri Albrecht begreep ik later op de avond dat hij de politie had gewezen op mogelijke bedreigingen, maar dat er van die kant nogal lauw was gereageerd in de aanloop naar de debatavond.

De situatie in het zaaltje werd wat veiliger toen twee en later meer agenten arriveerden om de zelfbenoemde ‘moedjahedien’ op afstand te houden. Mijn Arabisch is niet meer wat het nooit is geweest, maar ik herkende in de spreekkoren wel het woord ‘yahoed’ – joden. Daarnaast hieven ze de leus ‘Sharia for Holland’ aan. Een andere kreet was takfir, de term waarmee moslims andere moslims tot kafir (ongelovige) verklaren.

(Correctie en aanvulling: Mijn Arabisch is inderdaad niet meer wat het nooit geweest is, want volgens Arabisch sprekende volgers riepen de Shariah4Belgium-aanhangers niet ‘Takfir’, maar ‘Takbir’, de Arabische benaming van de zegswijze Allahu Akbar, of wel God is Groot. Andere aanwezigen, onder wie Irshad Manji, hoorden wel degelijk de term ‘Takfir’, die ook een oproep om de afvallige te doden omvat. Het is mogelijk dat beide termen werden gebruikt in de spreekkoren van de indringers.)

Manji bleef onverstoorbaar op het podium staan, zwaaiend met haar boek Allah, Liberty and Love. Dat leidde tot een merkwaardig verzoek van de politie. Een agent vroeg of ze haar boek omlaag wilde houden, en samen met Dibi het podium wilde verlaten. Op die manier zou de situatie kunnen de-escaleren. Manji en Dibi weigerden resoluut. “Ik doe niets verkeerds,” aldus Manji. “Als wij van het podium weggaan, hebben deze mensen hun doel bereikt.” In haar boeken schrijft ze veel over de morele moed, die nodig is om tegen vastgeroeste opvattingen, intimidatie en sociale druk in te gaan. Gisteravond in De Balie bracht ze haar ‘moral courage’ daadwerkelijk in de praktijk.

Er ontstond een patstelling tussen de serieuze bezoekers op en rond het podium en de extremisten, die door de politie achterin de zaal waren gedrongen. Gezien het overheersende Vlaamse accent was inmiddels duidelijk dat de rustverstoorders lid waren van het radicale groepje Shariah4Belgium. Ze zullen een film van hun ‘heldendaden’ ongetwijfeld plaatsen op hun websites en YouTube-kanalen. En ze hebben de publiciteit gekregen waar het ze om te doen is, maar waar ook niet aan valt te ontkomen.

Shariah4Belgium is onderdeel van een kleine en luidruchtige internationale beweging waarvan de Engelse schreeuwlelijk Anjem Choudary de leider is. In Groot-Brittannië worden zijn organisaties wegens extremistisch gedrag voortdurend verboden door de overheid. Buiten Engeland heeft deze rumoerige club eigenlijk alleen een goed functionerend filiaal in België, zo stond in een recent rapport van het onderzoeksinstituut MEMRI. Hun bekendste wapenfeit was de agressieve verstoring in Antwerpen van een lezing van de Nederlandse dichter Benno Barnard.

Het is de religieuze hooligans op het eerste gezicht vooral te doen om aandacht. Ze hijsen in hun filmpjes shariavlaggen op westerse regeringsgebouwen en plaatsen lofzangen over Osama bin Landen op hun sites. Populair in hun kring is ook de onlangs in Jemen geliquideerde Amerikaanse terrorist Anwar an-Anlaki. Het heeft veel weg van een islamitische Sjors-en-de-Rebellenclub, maar gezien hun geflirt met het serieuze terrorisme is dat alles niet ongevaarlijk.

Intussen waren er rond het Leidseplein enkele ME-busjes aangekomen. Eindelijk was het moment gekomen om de ‘haatbelgen’ af te voeren. Dat gebeurde via een nooduitgang op het podium. De andere bezoekers kregen het verzoek om zich aan de andere kant van het podium te verzamelen. Dat was het enige moment dat Manji zich liet overreden om een stapje opzij te doen. Twee door getuigen aangewezen shariaboeven werden buiten aangehouden wegens bedreiging en belediging. De rest mocht kennelijk probleemloos vertrekken. Ik mag toch aannemen dat hun namen en foto’s wel terechtkomen in de archieven van de veiligheidsdiensten.

Na hun vertrek ging het debat verder, maar er bleef niet veel tijd meer over. Manji en Dibi legden een korte verklaring af. Manji: “Dit zijn freaks, maar er lopen helaas meer freaks rond dan we weten.” Dibi: “Het belangrijkste is dat we niet van het podium zijn verjaagd.” Na afloop sprak ik nog even met het GroenLinkse Kamerlid, schrijver van de oproep De laatste fatwa. Daarover heb ik een positief-kritisch weblog geschreven. Maar in de weken daarna heb ik me vaak afgevraagd welke richting zijn initiatief uitging. Dibi was vooral bezig met Geert Wilders en ‘islamofobie’ en weinig met de hervorming van de islam, die Manji tot haar levensdoel heeft gemaakt. Dibi desgevraagd: “Misschien moet ik na vanavond wat minder aandacht besteden aan Wilders en wat meer aan dit soort extremisten.”

Gesponsorde inhoud


Radicale moslims verstoren debat in De Balie Empty Re: Radicale moslims verstoren debat in De Balie

Bericht van Gesponsorde inhoud


    Het is nu wo jun 29 2022, 13:17