Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Waarom zie ik nu geen moslims protesteren?

  Beheerder
  Beheerder
  Admin


  Aantal berichten : 389
  Registratiedatum : 08-01-09
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Coyhaique, Chile

  Waarom zie ik nu geen moslims protesteren? Empty Waarom zie ik nu geen moslims protesteren?

  Bericht van Beheerder vr jan 11 2013, 06:14

  Waarom zie ik nu geen moslims protesteren?

  Bron: trouw.nl - door: Nauman Janjua, student Politicologie, bestuurslid CNV-jongeren - 20 december 2012

  Waarom zie ik nu geen moslims protesteren? Media_xl_1463565
  © AFP. Een foto-expositie over de pelgrimstocht naar Mekka aan het begin van de 20e eeuw, in het nationaal museum in Riad.

  OPINIE Dagen en weken ben ik al met mezelf in gevecht. Wel of niet een stuk schrijven over de hypocrisie van de moslimgemeenschap? Of word ik dan weer gezien als een moslim die zelf gebrek aan aandacht heeft? Beseffen de moslims wel wat er op dit moment gebeurt in Mekka en Medina, de zo geliefde plaatsen voor iedereen die de islam aanhangt? Dat in Saoedi-Arabië het culturele erfgoed van de islam wordt vernietigd? Waarom is iedereen nu wel stil, en zijn er geen brandende vlaggen en vernielde ambassades? Als ooit een toppunt van hypocrisie moet worden benoemd van alle moslims wereldwijd, dan zijn dat hun oogkleppen voor Saoedi-Arabië.

  De hoeders van ons geloof hebben het gepresteerd om in de laatste twintig jaar ruim 95 procent te slopen van meer dan duizend jaar oude gebouwen in Mekka en Medina. Deze historische monumenten zijn ondertussen vervangen door grote warenhuizen, luxe hotels en enorme wolkenkrabbers. Om nog meer zout in de wonden te wrijven, heeft zelfs Paris Hilton een mooie plek voor haar winkel gekregen in Mekka, op een plaats waar ooit een prachtige moskee stond.

  Openbaar toilet
  Laat het even tot u doordringen. Mekka, waar niet-moslims om onbekende redenen niet welkom zijn, is blijkbaar wel toegankelijk voor een winkel van Hilton. De geboorteplaats van de profeet is nu een bibliotheek en het huis van zijn eerste vrouw is nu een openbaar toilet. Ja, mijn medemoslimbroeders en -zusters - die zo kwaad waren om het anti-islam filmpje - een openbaar toilet. Zijn we al beledigd? De slopers zijn nog lang niet klaar. Onlangs hebben de Saoedi's aangekondigd dat drie moskeeën het veld moeten ruimen om de expansie van de grootste moskee in Mekka - An-Nabawi - mogelijk te maken. Het is belangrijk om te beseffen dat het hier gaat om 's werelds oudste gebedsplaatsen, waarvan één onder andere de plek markeert waar de profeet naar verluidt ooit zijn eerste gebeden voor het Suikerfeest uitsprak. De Saoedi's hebben geen signaal gegeven dat ze deze plaatsen willen behouden, terwijl er tal van andere mogelijkheden zijn om de An-Nabawi uit te breiden zonder dat deze moskeeën hoeven te verdwijnen.

  Wahabi's
  Het Saoedische koningshuis ziet zichzelf als enige autoriteit die kan beslissen wat er met het erfgoed in Mekka en Medina gebeurt. Het wahabistische regime is streng in de leer als het gaat om de waarde van deze historische gebouwen: wahabi's zijn tegen elke verering van gebouwen en heiligen, en dat die gebouwen verdwijnen doet de Saoedi's helemaal niets. Voor hen zijn het net wegwerpartikelen. De andere reden is dat niemand ze een strobreed in de weg legt. Er is immers geen protest tegen het vernielen en verdwijnen van deze gebouwen. Ze kunnen hun gang gaan en wij blijven stil. Dit is ongelooflijk hypocriet. Bij het minste of geringste klagen alle moslims over islamofobie en hoe ze zich wel en niet beledigd voelen, maar wat in de eigen kring gebeurt, wordt genegeerd of vergeten. Gaan we pas protesteren als de Saoedi's met een bulldozer ook de Ka'aba (het zwarte gebouwtje op het moskeeterrein in Mekka, waar pelgrims massaal omheen lopen) te lijf gaan? Deze heeft namelijk ook geen waarde in de wahabi-ideologie. Ruim tien jaar geleden heb ik het voorrecht gehad om samen met mijn ouders naar Mekka en Medina te mogen. Het was een overweldigende ervaring. Geen wolkenkrabber die mijn zicht belemmerde bij de Ka'aba. Helaas zal dat bij een volgende bezoek overschaduwd worden door het Djabal Omar-complex, dat onder andere een torenhoge wolkenkrabber en een soort Big Ben-klok omvat.

  Fijne bedevaart!

   Het is nu zo jun 04 2023, 00:51