Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

De vervroming van moslims houdt niet op bij de grens

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

De vervroming van moslims houdt niet op bij de grens Empty De vervroming van moslims houdt niet op bij de grens

Bericht van Eric de Blois do jul 07 2016, 03:49

De vervroming van moslims houdt niet op bij de grens

Bron: Trouw  -  door: Elma Drayer  -  8 november 2012

De vervroming van moslims houdt niet op bij de grens Media_xl_1417781
© anp. Een moslim wast zijn voeten voor de gebedsdienst voorafgaand aan de ramadan bij de Turkse Mevlana Moskee.

COLUMN  Een spectaculaire stijging van het percentage jongeren dat zich wekelijks naar het godshuis rept. Jongeren die het vanzelfsprekend vinden om dagelijks te knielen. En hoogopgeleide jongeren die zich hartstochtelijk werpen op hun religie. Iemand als aartsbisschop Eijk kan er vermoedelijk alleen van dromen, in islamitisch Nederland is het heel gewoon.

Althans, volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau. Dinsdag verscheen het rapport 'Moslims in Nederland 2012' dat de stand van zaken in kaart tracht te brengen. Pikant: acht jaar geleden zag hetzelfde SCP nog heel andere tendensen. In 2004 wist het te melden dat ook Nederlandse moslims in hoog tempo aan het 'ontkerkelijken' waren. En stelde het 'een verdere afkalving van de religieuze participatie' in het vooruitzicht. Dat vond deze krant destijds een teken dat dertig jaar minderhedenbeleid, anders dan de Tweede Kamer meende, wel degelijk was geslaagd: moslims verschilden immers 'nauwelijks' meer van andere Nederlanders. Toenmalig minister Rita Verdonk kon haar vreugde niet op. "Dit bevestigt wat ik al dacht", zei ze. "De islam is een gewone godsdienst. Net als andere godsdiensten verkeert de islam in een proces van secularisatie." Maar nee. "Voor bijna iedere moslim in Nederland", schrijft het SCP nu, "speelt het geloof een belangrijke rol in zijn of haar leven." In één moeite door verwijzen de onderzoekers de secularisatiethese naar het rijk der fabelen. "Het is niet te verwachten dat de islam zijn belangrijke rol als deel van de identiteit van Turkse en Marokkaanse moslims in de nabije toekomst zal verliezen."

Het rapport was amper verschenen of ik hoorde roepen dat 'het negatieve maatschappelijk klimaat' dé verklaring zou zijn voor de stagnerende secularisatie. Kort samengevat: omdat er sinds de moord op Theo van Gogh en de opkomst van de PVV zo'n islamvijandige wind waait in dit land, is Allah hier populairder dan ooit. Daarom zijn jonge vrouwen massaal hoofddoekjes gaan dragen, zijn islamitische internetfora zo geliefd, en zoeken ook jongeren hun toevlucht in de moskee. Die logica heeft me eerlijk gezegd nooit erg kunnen bekoren. De vervroming houdt per slot niet op bij de grenzen. Niet alleen jonge Nederlandse moslims zijn het laatste decennium bevangen geraakt door hun geloof. Zij lopen keurig in de pas met wat je elders ziet gebeuren - in Europa én in moslimlanden.

Gelukkig besteedt het rapport ruim aandacht aan de relatie tussen het 'klimaat' en godsdienstigheid. En zie. Weliswaar vindt een enorme meerderheid dat de rest van het land 'veel te negatief' staat tegenover de islam, en is 'een aanzienlijke groep' van mening dat moslims lelijk worden gediscrimineerd. Maar de groep Nederlandse moslims die zegt persoonlijk discriminatie te ondervinden, is relatief klein: tussen 5 en 11 procent. En als ze er last van hebben, dan bestaat er nauwelijks verband met hun religiositeit. Net zoals de onderzoekers 'weinig bewijs' vonden tussen 'de mate waarin mensen zich geaccepteerd voelen in Nederland' en hun godsdienstig enthousiasme. Met andere woorden: dat moslims zich vanwege die gure wind wenden tot hun geloof lijkt heel logisch. Maar is te simpel om waar te zijn.

Toch fijn dat het SCP ons af en toe op de feiten trakteert.


.

    Het is nu vr aug 12 2022, 05:06