Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

'Er is geen plaats voor homo's in Indonesië'

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

'Er is geen plaats voor homo's in Indonesië' Empty 'Er is geen plaats voor homo's in Indonesië'

Bericht van Eric de Blois za sep 10 2016, 18:08

'Er is geen plaats voor homo's in Indonesië'

Bron : Trouw - door : Kick Hommes - 11 augustus 2016

'Er is geen plaats voor homo's in Indonesië' Media_xl_4004489
© ap. Een anti-LGBT-poster in Jakarta. De foto is uit maart, toen de anti-homogolf op een hoogtepunt was.

Intimidatie, geweld en verbale agressie. Homoseksuelen in Indonesië zijn dit jaar niet meer veilig. President Joko Widodo hield er bijna acht maanden zijn mond over. Tot nu.

Een woordvoerder van de president Widodo, Johan Budi, reageerde tegen persbureau AFP op een vandaag uitgebracht rapport van Human Rights Watch, waarin de 'zeer felle aanvallen' op de homogemeenschap in Indonesië worden beschreven. "De rechten van mensen om naar school te gaan of een ID-kaart te krijgen zijn beschermd, maar er is geen plaats voor de proliferatie van de LGBT-gemeenschap in Indonesië." De LGBT-gemeenschap (de Engelse afkorting van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) staat onder zware druk in het oorspronkelijk tolerante moslimland Indonesië. Zeker in de eerste vier maanden van dit jaar is de houding tegenover homoseksuelen verslechterd. Widodo, die leek te wachten tot de anti-homogolf vanzelf voorbij zou trekken, hield zich in de tirades tegen homo's opvallend stil. Hij zei alleen dat de bescherming van homorechten op dat moment 'geen prioriteit' had.

24 januari
Human Rights Watch zegt dat de anti-homogolf op 24 januari begon. Toen opende een Indonesische krant op de voorpagina met het bericht 'LGBT is een serieuze dreiging'. Diezelfde dag kondigde de minister van Hoger Onderwijs aan dat hij alle LGBT-activiteiten op universiteiten wilde verbieden. In een serie tweets kwam hij daar op terug, al meldde hij wel dat homo's niet werden geacht met hun geaardheid naar buiten te treden. Maar met de bewering van de minister gingen de sluizen open. Binnen twee maanden spraken zeker achttien hooggeplaatste politici zich uit tegen homoseksuelen. Emoji's van plaatjes waarop twee mannen en twee vrouwen hand in hand stonden werden verboden door het ministerie van communicatie, volgens de minister van defensie waren homo's erger dan een kernoorlog. Zij zouden de moraal van het land uithollen. Fanatieke islamitische actiegroepen roken bloed en gingen de straat op om LGBT'ers aan te pakken, zowel fysiek als verbaal. De meeste tirades zijn inmiddels verstomd, aldus Human Rights Watch, maar de angst voor represailles is een zomer lang gebleven. Wat dat betreft komt de uitlating van de presidentiële woordvoerder op een slecht moment. Nu het standpunt van de president bekend lijkt, kan de anti-homogolf opnieuw de kop opsteken, zeker nu een rechtbank aan het bekijken is of seks tussen homo's strafbaar moet worden..

    Het is nu wo aug 17 2022, 11:23