Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Zes jaar spioneren bij moslimgemeenschap New York levert 'geen enkele zaak' op

Beheerder
Beheerder
Admin


Aantal berichten : 389
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Zes jaar spioneren bij moslimgemeenschap New York levert 'geen enkele zaak' op Empty Zes jaar spioneren bij moslimgemeenschap New York levert 'geen enkele zaak' op

Bericht van Beheerder do aug 23 2012, 16:20Zes jaar spioneren bij moslimgemeenschap New York levert 'geen enkele zaak' op

Bron: trouw.nl - 23 augustus 2012

Zes jaar spioneren bij moslimgemeenschap New York levert 'geen enkele zaak' op Media_xl_1330905
© anp. Moslims in New York bidden tijdens een demonstratie voor gelijke burgerrechten in New York.

De politie van New York (NYPD) heeft ruim zes jaar lang in islamitische wijken gespioneerd, gesprekken tussen moslims afgeluisterd en moskeeën in kaart gebracht, maar hier is nooit iets uitgekomen dat om nader onderzoek vroeg. Dat heeft de politie tegenover de rechter toegegeven tijdens een hoorzitting waarvan de inhoud deze week bekend is gemaakt.

De NYPD heeft met hulp van de CIA een speciale afdeling opgezet (de demografische afdeling - red) die het hart vormt van een spionageprogramma. Het doel was om een database op te stellen met daarin informatie over waar moslims wonen, winkelen, werken en bidden. De politie infiltreerde in islamitische studentengroepen en plaatste informanten in moskeeën, en catalogiseerde elke moslim in New York die een nieuwe, Amerikaanse achternaam adopteerde.

De politie hoopte dat deze afdeling als een 'early warning'-systeem voor terreur kon dienen. En als de NYPD ooit een tip zou krijgen over, bijvoorbeeld, een Afghaanse terrorist in de stad, dan zouden ze direct weten waar hij waarschijnlijk een kamer zou gaan huren en zijn boodschappen zou gaan doen.

Er was kritiek op deze afdeling omdat er belangrijke burgerrechten mee geschonden zouden worden. Het belangrijkste argument van voorstanders was echter dat het 'nodig was om de stad veilig te houden'.

Maar op 28 juni, tijdens een getuigenis die onderdeel uitmaakt van een langdurige federale zaak over burgerrechten, zei de adjunct commissaris Thomas Galati dat de informatie die zijn mensen hebben verkregen, in geen enkel geval tot een zaak hebben geleid.Beheerder
Beheerder
Admin


Aantal berichten : 389
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Zes jaar spioneren bij moslimgemeenschap New York levert 'geen enkele zaak' op Empty Re: Zes jaar spioneren bij moslimgemeenschap New York levert 'geen enkele zaak' op

Bericht van Beheerder do aug 23 2012, 16:29De politie van New York (NYPD) heeft ruim zes jaar lang in islamitische wijken gespioneerd, gesprekken tussen moslims afgeluisterd en moskeeën in kaart gebracht, maar hier is nooit iets uitgekomen dat om nader onderzoek vroeg.

Dit nieuws pleit voor de moslim's in de VS en het is goed dat ook dit goede nieuws de aandacht krijgt die het verdient. Het is ook gelijkertijd een geruststelling voor de inwoners van New York. Goed voor het imago van de moslim's in de VS die ongetwijfeld vaak met de nek worden aangekeken sinds de aanslagen van 11 september. Ik ben eigenlijk verbaasd over dit nieuws. Je zou toch denken dat na zes jaar onderzoek er wel iets is dat om nader onderzoek vraagt. Dit is dus goed nieuws. Hopenlijk dat dit een positief effect heeft op de relatie tussen moslim's en niet-moslim's in de VS.

    Het is nu vr aug 12 2022, 04:29