Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS Empty Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS

Bericht van Eric de Blois za sep 10 2016, 19:44

Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS

Bron : Trouw - door : redactie - 6 september 2016

Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS Media_xl_4054899
© ap. Anjem Choudary, hier in 2015 bij een speech in Londen.

Jihadronselaar Anjem Choudary moet 5,5 jaar de cel in omdat hij opriep de terreurbeweging IS te steunen. De imam propageerde bijna twintig jaar lang een radicale versie van de islam. Cruciaal voor zijn veroordeling was de eed van trouw die hij aflegde aan IS. Trouw maakte eerder een portret van hem:

Toen hij student was, leek er niets op te wijzen dat de geboren Londenaar een belangrijke islamitische prediker en activist zou worden. 'Andy' rookte wiet en was er volgens een studievriend trots op dat hij in een paar seconden een pint cider achterover kon slaan. Zijn levensstijl leidde er mede toe dat hij zijn studie medicijnen afbrak en rechten ging studeren. Later kon hij zijn juridische kennis gebruiken om nét niet de wet te overtreden met zijn uitspraken. Zijn radicale denkbeelden deed hij midden jaren negentig op bij de beruchte prediker Omar Bakri Mohammed. In 1999 werd Choudary voor het eerst in de media in verband gebracht met ronselen voor de jihad. Hij pleitte voor een wereldwijd kalifaat dat volgens de shariawetten wordt geregeerd. Provoceren, ageren, polariseren en radicaliseren: Choudary deed het allemaal. Hij treiterde veel Britten het bloed onder de nagels vandaan, onder andere met zijn oproep om zoveel mogelijk gebruik te maken van de verzorgingsstaat. Hij leefde zelf jarenlang, met zijn gezin van vier kinderen, van een uitkering. Verschillende organisaties die hij leidde, werden verboden. Maar hij bleef doorgaan. Dat leidde tot nog meer frustratie. Dean Haydon, hoofd terrorismebestrijding van Scotland Yard, zei over Choudary en een medeverdachte: "Deze mannen zijn jarenlang net binnen de grenzen van de wet gebleven. Maar niemand in de wereld van de terrorismebestrijding betwijfelt hun invloed.".
Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS Empty Re: Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS

Bericht van Eric de Blois za sep 10 2016, 20:02

Celstraf voor slimme ‘haatadvocaat’ die toch niet slim genoeg bleek

Bron : NRC - door : Melle Garschagen - 6 september 2016

Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS 010715_hannity_anjem_640

Advocaat Anjem Choudry, jarenlang te gast in Britse praatprogramma’ s, krijgt 5,5 jaar cel wegens oproepen IS en kalifaat te steunen.

Anjem Choudary mocht graag grof zijn en provoceren, maar hij dacht altijd juridisch slim te zijn en net binnen het toegestane te blijven. Voorbeelden? De 49-jarige in Londen geboren Choudary zei meermalen dat eens de islamitische vlag boven Downing Street zou wapperen. Hij oordeelde dat vrijheid en democratie funest waren voor Britten; de sharia was veel beter. Lee Rigby, de soldaat die in 2013 in Londen werd vermoord, zou branden in de hel. Maar de afgelopen jaren ging hij wel degelijk de grens over. Dinsdag veroordeelde rechter Timothy Holroyde in Londen Choudary tot 5,5 jaar . Vorige maand bevond een jury hem al. Door steun te betuigen aan IS en moslims op te roepen het kalifaat in Syrië en Irak te steunen, overtrad Choudary de anti-terreurwet.

Vuurwerk en spannende tv
Jarenlang kreeg Choudary ruim baan om zijn zienswijze te verkondigen. Hij was geregeld te gast in praatprogramma’s en actualiteitenrubrieken, zoals Newsnight van de BBC waar hij als de ‘radicale haatadvocaat’ zorgde voor vuurwerk en spannende tv. Maar hij zocht ook moskeeën op en bereikte via toespraken op YouTube een groot publiek. Wellicht dat hij precies wist waar de grens lag: na een mislukte studie medicijnen, studeerde de zoon van marktlui van Pakistaanse komaf rechten. Hij was advocaat. Hij was nauw betrokken bij Britse salafistische organisaties die inmiddels verboden zijn omdat ze, onder andere, zouden ronselen en opleiden voor terreurorganisaties in Afghanistan, Syrië en Irak. Ook zouden de twee mannen dieRigby vermoordden zijn geradicaliseerd bij organisaties waar Choudary betrokken was.Begin juli 2014 ondertekende hij een steunbetuiging,geschreven in het Indonesisch, aan Abu Bakr al-Baghdadi om het kalifaat te stichten in Syrië en Irak. Dat document werd vanuit Indonesië online gezet. Ondanks dat weinig Britse moslims akte zullen hebben genomen van een stuk in een taal die ze niet machtig zijn, hechtte de rechter er grote waarde aan. „De timing is zeer gevoelig”, zei hij. „De verklaring was van groot belang voor veel moslims en het was een tijd waarin velen gespannen zaten te wachten op advies of het kalifaat legitiem was.” Daarna sprak Choudary goedkeurend over het kalifaat, zei hij dat ongelovigen lijfstraffen verdienden en weigerde hij de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley af te keuren. Ondanks dat de rechter Choudary gevaarlijk vond, kreeg hij niet de maximumstraf van tien jaar, omdat niet hard bewezen kan worden dat door de opruiende toespraken van Choudary moslims naar Syrië of Irak afreisden of aanslagen in het Verenigd Koninkrijk zouden voorbereiden..
Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS Empty Re: Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS

Bericht van Eric de Blois za sep 10 2016, 20:09

Anjem Choudary moet jaren de bak in: wie is deze haatimam?

Bron : elsevier.nl - door : Tom Reijner - 6 september 2016

Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS ANP-29227546-1200x800

De islamitische geestelijke Anjem Choudary is dinsdag in Groot-Brittannië veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor het oproepen tot steun aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De maximale straf voor dit vergrijp is tien jaar.

Toen de straf bekend werd gemaakt, riepen volgelingen van de jihadronselaar ‘Allahu Akhbar’ vanaf de publieke tribune, meldt SkyNews. Wie is Anjem Choudary precies?

Trouw aan kalifaat
De haatimam verklaarde dus op sociale media onder meer trouw aan het ‘kalifaat’ in Syrië en Irak. Volgens hem is het de plicht van elke moslim om IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi te gehoorzamen en te steunen. Volgelingen van de 49-jarige Choudary zijn in verband gebracht met terreurdaden of plannen op diverse plekken in de wereld. In 2014 werd Choudary gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van aanslagen op metro- en treinstations, om daarna weer op borgtocht te worden vrijgelaten. Tijdens de rechtszaak werden foto’s getoond van Choudary en Mohammed Mizanur Rahman – een andere radicale moslim die in het beklaagdenbankje stond en celstraf kreeg. Daarop waren zij te zien bij een demonstratie voor de Libanese ambassade in Londen in 2014. Sommige aanwezigen droegen spandoeken met ‘Islamitische Staat is de oplossing’.

België omvormen tot een shariastaat
‘U bent vrij om IS te steunen, maar u mag anderen er niet toe aanzetten hetzelfde te doen,’ sprak rechter Timothy Holroyde. ‘U heeft zich minachtend uitgelaten over de waarden die we hier hebben.’ Choudary is de oprichter van de oprichter van Islam4UK en daarna van European Islamic Front. Die organisaties willen dat Europa wordt geïslamiseerd. Hij is de grote inspirator van Sharia4Belgium-oprichter Fouad Belkacem, schrijft Het Laatste Nieuws. Choudary zou volgens deze krant alle moslims in België op hebben geroepen de toenmalige koning Albert II en toenmalig premier Yves Leterme af te zetten en België om te vormen tot een shariastaat..

Gesponsorde inhoud


Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS Empty Re: Provocerende imam Choudary krijgt bijna zes jaar cel voor steunen IS

Bericht van Gesponsorde inhoud


    Het is nu vr aug 12 2022, 04:09