Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug Empty Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug

  Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 16:55

  Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug

  Bron: Trouw  -  5 september 2012

  Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug Media_xl_1343201
  © anp.

  De consument betaalt nu bijna een euro meer voor een liter benzine dan 10 jaar geleden, ofwel een stijging van 80 procent. Eind 2001 was de adviesprijs 1,05 euro per liter en woensdag werd de recordhoogte van 1,887 euro bereikt. Dat zegt marktanalist Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers.

  De grootste boosdoener van de hoge benzineprijs is volgens hem de Nederlandse overheid. Van Selms wijst erop dat het grootste deel van een liter benzine (57 procent, ofwel ruim 1 euro) nog altijd bestaat uit belasting. Dat is veel meer dan de olieproducerende landen en bedrijven als Shell of Total aan een liter brandstof verdienen. Veruit het grootste deel van de belasting is opgebouwd uit accijns. Doordat de overheid deze elk jaar aanpast aan de prijsinflatie, is er in de ogen van Van Selms een soort vicieuze cirkel ontstaan. 'Over de literprijs inclusief accijns en voorraadheffing wordt een vast percentage btw geheven. De btw-inkomsten stijgen hierdoor met de jaarlijkse accijnsverhogingen mee. Dat draagt weer bij aan de prijsinflatie, en dan begint het proces weer opnieuw', aldus de marktanalist.

  Kartel
  Ook van invloed op de toegenomen pompkosten zijn de regeringen van olieproducerende landen. 'Landen kunnen hard of zacht pompen. Als ze hard pompen krijgen ze snel veel dollars binnen, maar door de kraan open te zetten daalt de wereldmarktprijs. Een aantal van deze landen heeft er daarom voor gekozen binnen kartelorganisatie OPEC afspraken te maken om de prijzen stabiel hoog te houden." Uiteindelijk blijft er relatief nog maar weinig over voor de oliemaatschappijen. Een onafhankelijke pomphouder verdient naar schatting zelfs maar een 'dik dubbeltje" aan een liter benzine. Pomphouders die pachten van een oliemaatschappij zelfs nog minder. Op sommige benzinestations proberen ondernemers daarom extra klanten te trekken door kortingen te rekenen op de eigen beperkte marge. Daardoor verdienen pomphouders volgens Van Selms vaak nog maar een paar cent per liter, waardoor zij in de toekomst wellicht moeite zullen hebben om het hoofd boven water te houden.  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug Empty Re: Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug

  Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 16:58

  Veruit het grootste deel van de belasting is opgebouwd uit accijns. Doordat de overheid deze elk jaar aanpast aan de prijsinflatie, is er in de ogen van Van Selms een soort vicieuze cirkel ontstaan. 'Over de literprijs inclusief accijns en voorraadheffing wordt een vast percentage btw geheven. De btw-inkomsten stijgen hierdoor met de jaarlijkse accijnsverhogingen mee. Dat draagt weer bij aan de prijsinflatie, en dan begint het proces weer opnieuw', aldus de marktanalist.
  En dan investeert de overheid maar een deel van alle inkomsten uit het gebruik van de auto in nieuwe wegen. Men zou nog liever méér verdienen aan het gebruik van de auto door het rekeningrijden in te voeren, zogenaamd om de files te bestrijden en het milieu te sparen. Het milieu kan de overheid geen zak schelen, het gaat alleen maar om de inkomsten. Er worden zelf's drogredenen aangevoerd: 'bredere wegen lossen niets op'. Dan zou je bij vaatvernauwing helemaal niet naar de dokter hoeven, want bredere vaten 'lossen immers toch niets op'.
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug Empty Re: Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug

  Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 17:01

  ANWB kan niets doen aan dure benzine

  Bron: refdag.nl  -  5 september 2012

  DEN HAAG (ANP) – De ANWB is niet van plan om de overheid te vragen in te grijpen nu de benzineprijs recordhoogte heeft bereikt. „Dat is trekken aan een dood paard, geen enkele partij gaat de accijnzen nu verlagen”, benadrukt een woordvoerder van de belangenclub voor automobilisten woensdag.

  De ANWB wijst erop dat de overheid de inkomsten uit de belastingen op brandstoffen hard nodig heeft.

  De organisatie heeft wel tips hoe automobilisten de kosten kunnen drukken. Zo zijn ze goedkoper uit door de snelweg af te gaan en een voordelige pomp op te zoeken. Ook adviseert de ANWB om zuiniger te rijden, dat levert een besparing op van 20 procent. „En de banden moeten op de juiste spanning staan. Verder heb je overal spaarsystemen”, zegt de ANWB-zegsman.

  Gesponsorde inhoud


  Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug Empty Re: Benzine bijna euro duurder dan 10 jaar terug

  Bericht van Gesponsorde inhoud


   Het is nu do sep 21 2023, 04:07