Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  SCP: relatie met migranten niet verbeterd

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  SCP: relatie met migranten niet verbeterd Empty SCP: relatie met migranten niet verbeterd

  Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 18:02

  SCP: relatie met migranten niet verbeterd

  Bron: Trouw  -  20 december 2012

  SCP: relatie met migranten niet verbeterd Media_xl_1464179
  © ANP. Nieuwe Nederlanders luisteren naar de toespraak van burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de
  nationale Naturalisatiedag op 17 december.


  De relatie tussen allochtone en autochtone Nederlanders is niet of nauwelijks verbeterd, de afgelopen 18 jaar. Het vriendschappelijk contact is niet toegenomen, allochtonen vinden dat Nederlanders meer afwijzend staan naar hen toe en ervaren meer discriminatie. Dat blijkt uit het rapport 'Dichter bij elkaar?' van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

  Het rapport werd donderdag aangeboden aan vice-premier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Volgens het rapport is het contact tussen allochtonen en autochtonen eerder af- dan toegenomen en zijn de culturele en sociale verschillen groot gebleven. Dat komt vooral doordat allochtonen vaak bij elkaar in de buurt wonen, gescheiden van autochtonen. Verder spelen het verslechterde 'maatschappelijk klimaat', de toegenomen werkloosheid en het belang van religie onder de allochtonen een belangrijke rol. Lichtpuntjes zijn er desalniettemin wel. Zo is de taalvaardigheid van de allochtonen in Nederland aanzienlijk verbeterd en zijn er meer hoger opgeleide allochtonen. Bovendien hebben tweede generatie allochtonen, oftewel de kinderen van immigranten, wel vaak contact met autochtonen. Daarbij voelen 60 procent van de Turken en Marokkanen en driekwart van de Antillianen en Surinamers zich thuis in Nederland. De Nederlanders zelf werken het contact met allochtonen echter ook niet in de hand. Ruim de helft van de autochtone bevolking heeft zelden of nooit contact met allochtonen en 40 procent vindt dat de levenswijze van Moslims niet te verenigen is de westerse levenswijze. Eenzelfde percentage vindt dat er teveel allochtonen in Nederland zijn.
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  SCP: relatie met migranten niet verbeterd Empty Re: SCP: relatie met migranten niet verbeterd

  Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 18:05

  Echt integreren wil nog altijd niet lukken

  Bron: trouw.nl  -  door Ingrid Weel  -  21 december 2012

  SCP: relatie met migranten niet verbeterd Media_xl_1464439
  © ANP.

  Allochtonen zijn beter Nederlands gaan praten en hoger opgeleid dan vijftien jaar geleden, maar het contact met autochtonen is niet of nauwelijks toegenomen, en immigranten komen nog steeds vaker voor in de criminaliteits- en werkloosheidscijfers. Er is daarom zowel reden tot optimisme als tot zorg, meent minister Lodewijk Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid.

  Hij nam gisteren twee rapporten over integratie in ontvangst. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) constateert daarin dat allochtonen zich het afgelopen decennium niet meer met Nederland zijn gaan identificeren. Zo voelt slechts 28 procent van de Nederlanders van Turkse origine zich Nederlander. Een derde van hen voelt zich helemaal geen Nederlander. Een zelfde deel wil ooit terug naar Turkije. Meer dan 60 procent is er het afgelopen jaar geweest. Bij Marokkaanse Nederlanders liggen deze cijfers iets lager. Het aandeel gemengde huwelijken bleef in vijftien jaar bijna gelijk.

  Gastvrij
  Een van de redenen waardoor Nederlanders van buitenlandse afkomst vooral contacten binnen hun eigen groep zoeken, is het verslechterde maatschappelijke klimaat. Nog niet de helft vindt Nederland gastvrij. Dat lijkt terecht, want het SCP constateert dat 40 procent van de autochtone bevolking vindt dat er te veel migranten in Nederland wonen. Een zelfde percentage vindt moslims eigenlijk niet zo goed passen in een westerse samenleving. Minister Asscher ziet dat als een uiting van ongeduld. "Mensen vragen zich af hoe lang het allemaal nog moet duren. Ik heb ook weleens het gevoel dat het niet snel genoeg gaat met de integratie, maar ik kom altijd weer mensen tegen die ervoor zorgen dat ik mijn optimisme niet verlies." Asscher put hoop uit het feit dat de meeste autochtonen een 'buitenlander' kennen en hem of haar wel waarderen. "Het is de kunst om mensen als een individu te zien en niet als onderdeel van een groep." Tegelijkertijd benadrukt hij dat succesvolle integratie vooral moet komen van de nieuwkomers. "Zij moeten niet te snel of te lang somberen. Daar is niemand bij gebaat.
  .

   Het is nu za jun 03 2023, 22:54