Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Twee Turkse kamerleden uit PvdA gezet

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Twee Turkse kamerleden uit PvdA gezet Empty Twee Turkse kamerleden uit PvdA gezet

  Bericht van Eric de Blois za sep 24 2016, 17:42

  Twee Turkse kamerleden uit PvdA gezet

  Bron : Trouw - ANP - 13 november 2014

  Twee Turkse kamerleden uit PvdA gezet Media_xl_2603256
  © anp.

  Twee PvdA-Kamerleden van Turkse afkomst zijn donderdag uit de Tweede Kamerfractie van die partij gezet. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom donderdagavond gezegd na een extra en urenlang fractieberaad, waarbij Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk ook aanwezig waren.

  De twee hadden zich deze week de woede van hun fractie op de hals gehaald door openlijk af te geven op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). De hele fractie heeft een klemmend beroep op hen gedaan om de fractielijn op het gebied van integratie te steunen en vertrouwen uit te spreken in vicepremier Asscher. Volgens Samsom konden ze dat niet. "En daarmee scheiden onze wegen", zei hij. Samsom weet niet wat Kuzu en Öztürk met hun Kamerzetels doen. PvdA-Kamerlid Ed Groot noemde het fractieberaad 'heftig' en de uitkomst ervan 'onvermijdelijk'. Kuzu en Öztürk beschuldigden Asscher deze week in het AD van 'uitsluitingspolitiek'. De minister maakte eerder duidelijk dat hij twijfelt aan de rol van Turkse organisaties in het integratieproces. Hij wil ze de komende jaren nauwgezet volgen. Volgens Kuzu en Öztürk is dat nergens voor nodig. Nadat Samsom met het duo had gesproken, zei hij donderdagmiddag dat er niet zoveel aan de hand is en dat de uitspraken volgens hem te zwaar aangezet in de krant zijn gekomen. Later op de dag sprak de PvdA-leider opnieuw met het tweetal. Dat gesprek werd voortgezet in de fractie.

  Monddood
  De twee PvdA-Tweede Kamerleden verklaarden na de beslissende fractievergadering dat de partijtop hen 'monddood' wil maken. "Het is een dieptepunt in de geschiedenis van de Nederlandse democratie dat gekozen Kamerleden een verklaring moeten ondertekenen die hen monddood moet maken. Dat zullen we niet accepteren", zeiden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk tegen journalisten. Veel mensen in het land voelen zich volgens hen over integratie niet vertegenwoordigd door de PvdA. Het debat over integratie is "verhard, verruwd en verrechtst", zeiden ze. Ze probeerden naar eigen zeggen juist verbinding te leggen tussen autochtonen en allochtonen. Het lijkt erop dat Kuzu en Öztürk in de Tweede Kamer willen blijven, hoewel ze dat nog niet expliciet zeiden. Kuzu zei dat hij het debat over integratie "tot op de laatste snik" wil blijven voeren. Beide Kamerleden storen zich zeer aan het feit dat ze worden afgeschilderd als Turkse Kamerleden. Die term wordt veel te vaak gebruikt, aldus een emotionele Öztürk. Kuzu wees erop dat hij hier bijna zijn hele leven woont en dat dit het land is "waar ik van hou". Echte Turkse Kamerleden zitten in het parlement in Ankara, voegden ze eraan toe. Öztürk: "Ik ben Kamerlid voor alle Nederlanders." Als Kuzu en Öztürk hun zetel houden, heeft het kabinet van VVD en PvdA nog net een meerderheid in de Tweede Kamer. De coalitie telt dan 77 van de 150 zetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 haalde Kuzu 23.067 stemmen en Öztürk 9.831. Vorig jaar rommelde het ook al in de PvdA-fractie. Toen stapten in korte tijd twee Kamerleden, Désirée Bonis en Myrthe Hilkens, uit de fractie. Ook kwamen er berichten over een kadaverdiscipline in de fractie, maar Samsom herkende zich niet in dat beeld.

   Het is nu do sep 21 2023, 04:26