Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet Empty Haifi uit PvdA na ophef om tweet

  Bericht van Eric de Blois za sep 24 2016, 18:51

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet

  Bron : Trouw - ANP - 19 september 2014

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet RTEmagicC_Schermafbeelding_2014-08-15_om_14.27.33.png

  Yasmina Haifi is niet langer lid van de PvdA. De ambtenaar werd vorige maand geschorst vanwege een omstreden tweet die ze verstuurde over zionisten. In De Telegraaf laat partijbaas Hans Spekman weten dat Haifi zelf haar lidmaatschap heeft opgezegd en dat de PvdA haar besluit respecteert.

  Haifi was werkzaam voor het Nationaal Cyber Security Center van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In een tweet schreef ze ruim een maand geleden dat de radicaalislamitische terreurbeweging IS in haar ogen 'een vooropgezet plan van zionisten' is die 'bewust de islam zwart willen maken'. Aanleiding was de discussie over de onrust in de Schilderswijk door recente betogingen van voor- en tegenstanders van IS, voorheen ISIS.

  Haifi vond het niet nodig haar woorden terug te nemen.
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet Empty Haifi voelt zich ‘finaal afgeslacht’

  Bericht van Eric de Blois za sep 24 2016, 19:21

  Haifi voelt zich ‘finaal afgeslacht’

  Bron : NRC - door : Andreas Kouwenhoven en Merijn Rengers - 14 april 2016

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet 1404binyasmina_3k

  Yasmina Haifi heeft een „zware tijd achter de rug”, zegt ze in de zittingszaal van het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht. Ze voelt zich „gediscrimineerd” door haar werkgever, het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J). Haar hangt een voorwaardelijk strafontslag boven het hoofd, omdat zij in de zomer van 2014 twitterde dat terreurgroep IS „een vooropgezet plan van zionisten” was, bedoeld om de islam „zwart te maken”.

  Haifi wil aantonen dat het ministerie haar als moslima, als Marokkaanse én als activiste onevenredig zwaar heeft aangepakt, na de „onwelgevallige” tweet. Ze wordt bijgestaan door haar vertrouwenspersoon Gino, die zich spontaan bij haar meldde nadat zij in opspraak raakte. „Er wordt met twee maten gemeten,” zegt het duo bij herhaling. „En dat heeft alles te maken met Yasmina’s afkomst en achtergrond.”

  De voormalige personeelsfunctionaris van anti-terrorismedienst NCTV (onderdeel van V&J), strijdt niet alleen bij het mensenrechtencollege (als adviserend orgaan de opvolger van de Commissie gelijke behandeling ) voor haar zaak, maar ook bij de gewone rechtbank. Daar dient rond de zomer haar beroep tegen het voorwaardelijke strafontslag. Vandaag wil Haifi aantonen dat zij is gediscrimineerd. „Mijn kop moest eraf, ik ben finaal afgeslacht, terwijl andere ambtenaren die op sociale media controversiële uitlatingen deden, door het ministerie in bescherming zijn genomen.” Haifi werd na haar tweet over IS direct op non-actief gesteld, zonder dat er werd geïnformeerd naar haar uitleg van het voorval. De Telegraaf en weblog GeenStijl pikten de affaire op, de PVV stelde Kamervragen en twee ministers toonden zich zeer kritisch. Asscher (PvdA, Sociale Zaken) sprak van „klassiek antisemitisme” en Ivo Opstelten (VVD, V&J) zei dat Haifi haar functie nooit meer terug zou krijgen.

  Dat soort maatregelen waren niet getroffen als zij een autochtone ambtenaar was geweest, zei Haifi bij het college. Waarom was bijvoorbeeld oud-politicus en politiefunctionaris Hero Brinkman, die onder meer twitterde dat justitie zich van leugens bediende, milder gestraft dan zij? En hoe zat het met de Rotterdamse politiedocent die in 2014 op Facebook schreef dat hij moslims haatte? „Ik hoop dat ze allemaal zeer snel een langzame dood sterven”, aldus de docent, die geen strafontslag zou hebben gekregen. Idem voor de Groningse rechercheur die in augustus 2014 op sociale media liet weten dat hij de Gay Pride „een smerige vertoning” vond. Volgens Haifi is op deze uitlatingen veel milder gereageerd dan op haar IS-tweet. Ze beseft dat ze niet „de mainstream mening” vertolkte, maar de snelle en heftige reactie van V&J is volgens haar terug te voeren op haar moslimachtergrond. „Dit heeft niets te maken met afkomst of geloofsovertuiging”, reageerde jurist André van Dongen namens het ministerie. „Als dezelfde tweet in dezelfde context door iemand met de naam Marietje Jansen verstuurd zou zijn, hadden we dezelfde procedure gevolgd.” De voorbeelden die Haifi aanhaalde waren volgens hem niet relevant, omdat politieagenten formeel onder een ander regime vallen.

  Zit een terugkeer erin?
  Haifi is lang ziek geweest en geeft inmiddels in het kader van haar reïntegratietraject adviezen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken over „interculturele” aspecten van het banenplan van het kabinet. Of een terugkeer erin zit? De directeur personeelszaken van V&J deed aan het eind van de zitting een toenaderingspoging: hij noemde de gang van zaken de afgelopen twee jaar „dramatisch voor Yasmina” en zei dat hij er „alles aan wil doen om de verhoudingen te normaliseren.”
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet Empty Re: Haifi uit PvdA na ophef om tweet

  Bericht van Eric de Blois za sep 24 2016, 19:41

  Commissie Cohen: geen ontslag ambtenaar om IS-tweet

  Bron : NRC - door : Andreas Kouwenhoven & Merijn Rengers - 12 maart 2015

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet ANP-22718544
  Job Cohen, leider van de commissie-Cohen.  Foto ANP/Catrinus van der Veen

  De justitieambtenaar die in de zomer van 2014 twitterde dat terreurgroep IS een “zionistisch complot” is, mag niet ontslagen worden. Tot die conclusie komt de commissie AGFA onder leiding van Job Cohen. Minister Asscher heeft zich voorbarig uitgelaten over de kwestie en daarmee de arbeidsverhoudingen “verstoord”.

  De justitieambtenaar die in de zomer van 2014 twitterde dat terreurgroep IS een “zionistisch complot” is, mag niet ontslagen worden. Tot die conclusie komt de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA). Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) heeft zich voorbarig uitgelaten over de twitterende ambtenaar en daarmee de arbeidsverhoudingen “verstoord”. AFGA staat onder leiding van PvdA-prominent Job Cohen. Die adviseert de overheid als zij een conflict heeft met een ambtenaar over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Het ministerie van Veiligheid en Justitie moest deze commissie ook om advies vragen in de zaak van Yasmina Haifi, projectleider bij het Nationaal Cyber Security Centrum. In augustus vorig jaar schreef zij dat terreurorganisatie IS een “vooropgezet plan van zionisten” is die “bewust de islam zwart willen maken”. Volgens Cohen vormt deze tweet niet genoeg reden voor strafontslag, en volstaat een schriftelijke berisping. Het ministerie probeert, tegen de gebruiken in, het advies geheim te houden, dat in het bezit is van NRC Handelsblad.

  Politieke rel
  De tweet van Haifi, lid van de PvdA, veroorzaakte een politieke rel. Nadat De Telegraaf over de kwestie schreef, werden diverse Kamervragen gesteld. Minister Asscher sprak over een “afgrijselijke” tweet, die getuigde van een “bijna onmetelijke domheid” en een “klassieke vorm van antisemitisme”. Toenmalig minister Opstelten zei over de ambtenaar: “Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit.” Volgens de commissie-Cohen hadden beide ministers zich niet zo in het openbaar mogen uitlaten over haar schorsing “nog voordat zij daarover persoonlijk was ingelicht”. Cohen stelt dat Haifi zich schuldig heeft gemaakt aan een milde vorm van plichtsverzuim, vooral door haar mening op Twitter te ventileren. Maar omdat Haifi op de afdeling personeelszaken werkte en dus geen inhoudelijke bemoeienis had met het onderwerp waarover ze twitterde, is haar vrijheid van meningsuiting groter en was haar handelen niet zo ernstig dat ze erom ontslagen mag worden, oordeelt de commissie. Bovendien heeft de ambtenaar volgens de commissie spijt van haar tweet en heeft ze een “zeer goede staat van dienst”.

  Uitkomst kan nog jaren duren
  Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet nu beslissen of Haifi, die sinds haar omstreden tweet thuis zit, wordt ontslagen. Zij is nog niet op de hoogte van de inhoud van het advies. De secretaris van de commissie-Cohen houdt er rekening mee dat het ministerie van Veiligheid en Justitie het advies naast zich neer zal leggen, en Haifi toch wil ontslaan. “Ons is gevraagd het advies geheim te houden tot na de laatste beroepsmogelijkheid. Dat doen wij nooit, en bovendien kan dat nog jaren duren.” Zodra het ministerie een besluit neemt over Haifi, is de commissie van plan het advies te publiceren. Yasmina Haifi wil niet reageren. Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niets zeggen zolang de ontslagprocedure nog aan de gang is.


  Laatst aangepast door Eric de Blois op za sep 24 2016, 19:52; in totaal 1 keer bewerkt
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet Empty Re: Haifi uit PvdA na ophef om tweet

  Bericht van Eric de Blois za sep 24 2016, 19:51

  Ambtenaar geschorst na 'verwerpelijke' ISIS-tweet

  Bron : AD - door : Deborah Jongejan - 13 augustus 2014

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0

  De ambtenaar die twitterde: 'ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken', is met onmiddellijke ingang geschorst. Dat is besloten na overleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

  Het ministerie van Veiligheid en Justitie en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nemen 'volstrekt afstand' van de uitlatingen die de betrokken ambtenaar later verwijderde. 'Realiseer mij de politieke gevoeligheid in relatie tot mijn werk. Dit was nimmer mijn bedoeling', twitterde ze vandaag nadat ze de gewraakte tweet had verwijderd. De vrouw werkt bij het Nationaal Cyber Security Center. 'Omdat haar uitlatingen rechtstreeks betrekking hebben op het werk van de NCTV, vormt dat aanleiding om haar detachering van werkzaamheden bij NCSC/NCTV met onmiddellijke ingang te beëindigen', zo luidt de toelichting. Er volgt nog een gesprek om te bezien welke maatregelen verder moeten worden genomen.

  Bagatelliseren
  In de Tweede Kamer vroegen Joram van Klaveren en Louis Bontes, PVV en CDA al om maatregelen aan de minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Van Klaveren en Bontes vinden 'dat een persoon die zulke denkbeelden uitdraagt en werkt als projectleider van het Nationaal Cyber Security Center, en dus ook met staatsgeheimen, een gevaar voor de staatsveiligheid kan zijn'. Het CDA vroeg zich af wat het overheidsbeleid is 'met betrekking tot ambtenaren die de terreurorganisatie IS steunen, hun daden bagatelliseren of anderen de schuld geven'. Gestoord, ontslaan, aldus PVV-leider Geert Wilders die wilde weten of Opstelten bereid is 'deze ambtenaar per direct te ontslaan en ervoor te zorgen dat zij nooit meer in dienst mag worden genomen bij de overheid'. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch noemde de tweet van zijn partijgenote en ambtenaar Yasmina Haifi 'dom en verwerpelijk'. De Haagse afdeling van de PvdA gaat een gesprek voeren met Haifi. De PvdA neemt 'uiteraard' afstand van de uitspraken van Haifi. 'Het onbeschrijfelijk leed dat ISIS veroorzaakt verdient de meest krachtige veroordeling.' Het partijbureau van de PvdA wacht nu af wat het gesprek tussen de afdeling Den Haag en Haifi oplevert.
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet Empty Re: Haifi uit PvdA na ophef om tweet

  Bericht van Eric de Blois za sep 24 2016, 20:04

  Kamervragen om ISIS-tweet van ambtenaar

  Bron : AD - door : de redactie - 13 augustus 2014

  Haifi uit PvdA na ophef om tweet ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0

  De Tweede Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes willen weten of minister Ivo Opstelten (veiligheid en Justitie) maatregelen neemt tegen de ambtenaar Yasmina Haifi die twitterde: 'ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken'.

  Van Klaveren en Bontes vinden 'dat een persoon die zulke denkbeelden uitdraagt en werkt als projectleider van het Nationaal Cyber Security Center, en dus ook met staatsgeheimen, een gevaar voor de staatsveiligheid kan zijn'.

  'Gestoord, ontslaan'
  Ook PVV-leider Geert Wilders en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageerden op de tweet. 'Gestoord, ontslaan, aldus Wilders. Omtzigt: 'als medewerker ministerie van veiligheid en justitie zo over ISIS denkt, gaat terrorismebestrijding mis'. De betrokken ambtenaar heeft haar uitlating inmiddels verwijderd. 'Realiseer mij de politieke gevoeligheid in relatie tot mijn werk. Dit was nimmer mijn bedoeling', twitterde ze woensdag.

  Gesponsorde inhoud


  Haifi uit PvdA na ophef om tweet Empty Re: Haifi uit PvdA na ophef om tweet

  Bericht van Gesponsorde inhoud


   Het is nu do sep 21 2023, 05:50