Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

    Wie zijn de weggestuurde PvdA'ers?

    Eric de Blois
    Eric de Blois
    Beheerder


    Aantal berichten : 267
    Registratiedatum : 15-06-14
    Leeftijd : 65
    Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

    Wie zijn de weggestuurde PvdA'ers? Empty Wie zijn de weggestuurde PvdA'ers?

    Bericht van Eric de Blois za sep 24 2016, 18:01

    Wie zijn de weggestuurde PvdA'ers?

    Bron : Trouw - door : Nicole Besselink - 14 november 2014

    Wie zijn de weggestuurde PvdA'ers? Media_xl_2603709
    © anp. Tunahan Kuzu (rechts) en Selcuk Ozturk stappen in de lift na het PvdA-fractieberaad.

    De suggestie dat Turken in Nederland zouden radicaliseren door de invloed van Milli Görüs en de Gülenbeweging, verwijzen de twee weggestuurde PvdA-fractieleden naar de prullenbak.

    Kuzu legde zijn ggz-portefeuille kort na zijn aantreden neer nadat in een reclamespotje voor een Turkse zorgverzekeraar had gefigureerd terwijl hij Kamerlid was


    In sneltreinvaart zijn twee PvdA-Kamerleden van Turkse komaf naar de uitgang van de fractie verwezen na kritiek op het integratiebeleid van de eigen minister Lodewijk Asscher van sociale zaken. Beide ex-PvdA'ers, Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, beginnen een eigen beweging. Kuzu heeft dat vanmiddag gemeld op Facebook. Later vandaag komen ze met een nadere verklaring. Het is inmiddels zeker dat Kuzu en Öztürk hun Kamerzetels zullen meenemen. De PvdA houdt dan nog 36 zetels over. Samen met regeringspartner VVD komt de coalitie dan uit op 77 van de 150 Kamerzetels. Woensdag werd bekend dat beiden het niet eens zijn met het toezicht dat Asscher instelt op vier Turks-islamitische organisaties, zoals Milli Görüs en de Gülenbeweging, omdat hij deze clubs te ondoorzichtig vindt werken. Na urenlang beraad werden de twee gisteravond uit de fractie gezet.

    Radicalisering
    Op de Turks-Nederlandse nieuwssite Haber.nl valt in het Turks de kritiek van de twee te lezen. Ze vinden het overbodig dat Asscher vier Turkse organisaties scherp in de gaten wil gaan houden en verwijten Asscher bevooroordeeld te zijn. Deze clubs werken in hun ogen transparant. De suggestie dat Turken in Nederland zouden radicaliseren door de invloed van deze organisaties, verwijzen ze naar de prullenbak. Juist door deze bewegingen uit te sluiten, wordt radicalisering in de hand gewerkt. Ook in het AD staken ze hun kritiek woensdag niet onder stoelen of banken. "Ik begrijp niet dat Asscher deze organisaties onder een vergrootglas wil leggen", zei Kuzu. "Ze hebben jarenlang constructief meegewerkt aan onderzoeken en ze houden zich gewoon aan de wet, dus wat is er aan de hand?" Öztürk verwees naar het recht op vereniging. "Zolang je niets strafbaars doet, moet je dat juist stimuleren." Kuzu en Öztürk waren tot deze week onopvallende Kamerleden. Kuzu (33) werd geboren in Istanbul en groeide op in Maassluis. Hij werkte na zijn studie bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit als zorgconsulent en adviseur in de gezondheidszorg en was van 2008 tot 2012 gemeenteraadslid in Rotterdam. Sinds de laatste verkiezingen van 2012 - waarbij hij op plek 27 liefst 23.000 voorkeursstemmen kreeg, meer dan genoeg voor een zetel - is hij Kamerlid. Hij hield zich bezig met de geestelijke gezondheidszorg, armoede en schuldhulpverlening. Selcuk Öztürk (42) werd eveneens geboren in Turkije, kwam op 3-jarige leeftijd naar Nederland en werkte voor zijn politieke loopbaan als managementconsultant. Hij was gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de PvdA in Roermond en Statenlid in Limburg alvorens in 2012 in de Tweede Kamer aan de slag te gaan. Ook hij kreeg veel voorkeursstemmen, zo'n 10.000. Zijn portefeuille als Kamerlid: regionale economie en ondernemerschap.

    Yunus
    De twee zijn niet onomstreden. Kuzu legde zijn ggz-portefeuille kort na zijn aantreden neer nadat in een reclamespotje voor een Turkse zorgverzekeraar had gefigureerd terwijl hij Kamerlid was. Datzelfde bedrijf had financiële belangen in de geestelijke gezondheidszorg. Öztürk kwam in opspraak toen hij vorig jaar zomer het geweld van de politie tegen demonstranten in Istanbul leek te vergoelijken, iets waar hij later op terugkwam. Opvallend was ook hun rol in de kwestie vorig jaar rondom Yunus, het 9-jarige Turkse jongetje dat door jeugdzorg bij een lesbisch pleeggezin werd geplaatst. Kuzu en Öztürk riepen Turken in Nederland destijds via Facebook en Twitter op zich te melden als pleeggezin. "Er is een groot tekort aan islamitische pleeggezinnen. Dan kun je de straat opgaan om te demonstreren, maar je kunt ook je verantwoordelijkheid nemen", was de toelichting van Kuzu. Met Öztürk was hij destijds van mening dat kinderen het beste in gezinnen kunnen worden geplaatst die lijken op hun eigen gezin.





      Het is nu za nov 23 2024, 16:17