Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Jezelf onterecht slachtoffer maken lijkt steeds effectiever te worden

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Jezelf onterecht slachtoffer maken lijkt steeds effectiever te worden Empty Jezelf onterecht slachtoffer maken lijkt steeds effectiever te worden

  Bericht van Eric de Blois do sep 22 2016, 15:39

  Jezelf onterecht slachtoffer maken lijkt steeds effectiever te worden

  Bron : Het Parool - door : Theodor Holman - 21 september 2016

  Jezelf onterecht slachtoffer maken lijkt steeds effectiever te worden 00e9911b-d4d1-45ad-8dfc-dfa87501d34a?width=664&height=374
  Theodor Holman © Wolff

  Column - Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

  Lesbos. Wat daar precies is gebeurd, is nog onbekend, maar in een asielzoekerscentrum was brand uit­gebroken en die was aan­gestoken door de enkele asielzoekers zelf. Iets beviel ze niet. Het is gedrag dat kinderen van vijf ook vertonen, zo weet ik.

  In feite is je schuldgevoel afgedwongen en daardoor onterecht

  Theodor Holman

  Je verbiedt een kind dat hij uit onvrede met een autootje gooit, hij luistert niet, je straft hem, en dan begint hij zo hartverscheurend te huilen dat jij je, als ouder of grootouder, schuldig voelt, terwijl je niets fout hebt gedaan. Volwassenen gooien niet met speelgoedautootjes. Die steken uit onvrede het asielzoekerscentrum in brand om daarmee te eisen dat de omstandigheden verbeteren of iets anders af te dwingen. Misschien zijn die eisen wel terecht. Maar dat asielzoekerscentrum fikt af en nu zit een groot deel van die asielzoekers verstoken van eten, drinken en verzorging. Je ziet de arme drommels en je voelt je schuldig. Dit kan zo niet, denk je. Maar in feite is je schuldgevoel afgedwongen en daardoor onterecht. Zo is je schuldgevoel omdat je je kind hebt gestraft, ook onterecht. Dat kind moet zich schuldig voelen. Die asielzoekers verdienen straf.

  Het is verdomde moeilijk om te zeggen: het spijt me, maar mijn medelijden en mijn schuldgevoel zijn onterecht

  Theodor Holman

  Jezelf onterecht slachtoffer maken lijkt een steeds effectievere tactiek te worden om iets te bereiken. Wie slachtoffer is, roept namelijk medelijden op. En het is verdomde moeilijk om te zeggen: het spijt me, maar mijn medelijden en mijn schuldgevoel zijn onterecht, dus ik heb het niet. Want terecht of niet terecht: een slachtoffer is een slachtoffer. En bij het zien van een slachtoffer hoort een rotgevoel. Ik heb een keer een hongerstaker bezocht die er slecht aan toe was en ik merkte dat ik kwaad werd. Je wil niemand laten verhongeren. De hongerstaker oefende amorele druk uit door ons verantwoordelijk te maken voor zijn eventuele dood. Zo ben ik ook kwaad op die asielzoekers. Door voor zichzelf hun ellende te vergroten, zorgen ze ervoor dat ik me, ten onrechte, ellendig voel. Mijn kwaadheid maakt me uiteindelijk kil, want ik verafschuw mijn onterechte medelijden en verzet me er bewust tegen. De noden van de asielzoekers raken me daardoor minder en minder. De gedachte: jullie zijn nu nog slechter af en dat is jullie eigen schuld, begint te overheersen, en wordt gestut door de wetenschap dat die opvatting niet onterecht is. Zo verharden we. Onze vermeende ongevoeligheid wordt echte ongevoeligheid als slachtoffers hun slachtofferschap expres vergroten.

   Het is nu do sep 21 2023, 05:45