Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas'

Beheerder
Beheerder
Admin


Aantal berichten : 389
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Coyhaique, Chile

‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas' Empty ‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas'

Bericht van Beheerder vr feb 01 2013, 01:14

‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas'

Bron: standaard.be - 31 januari 2013 - door: Corry Hancké

‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas' A33dbde8-6afc-11e2-a9a4-b6eacab28a8c_original.jpg.h380.jpg.568
Een boerin verzamelt mais na de oogst. Zimbabwe kan zijn bevolking niet voeden en heeft daarvoor buitenlandse hulp nodig.
ap


BRUSSEL - De Zimbabwaanse minister van Financiën vertelde aan enkele journalisten in Harare dat de overheid bijna geen geld meer in kas had nadat ze de lonen van de ambtenaren had betaald.

4 vragen - Minister van financiën trekt aan de alarmbel

1. Is de kas van Zimbabwe echt leeg?
Ach, wat heet leeg? De minister van Financiën, Tendai Biti, zei achteraf dat de journalisten zijn uitspraak uit de context hadden gehaald. De dag nadat de ambtenarenlonen waren betaald, kreeg de overheid alweer 30 miljoen dollar binnen. Op zich is dat natuurlijk peanuts: AC Milan betaalde gisteren ongeveer evenveel (20 miljoen euro) om sterspeler Mario Balotelli binnen te halen. Het budget waarover de Zimbabwaanse overheid dit jaar kan beschikken, is 3,9 miljard dollar (2,8 miljard euro). Dat is 1/9 van de begroting van de Vlaamse regering. Niet echt veel, maar toch een pak meer dat wat de minister van Financiën beweert.

2. Waarom zegt de minister dat dan?
Hij wil geld van de internationale donoren krijgen. Normaal worden dit jaar verkiezingen in Zimbabwe gehouden. Het agentschap dat de verkiezing moet organiseren, schat dat het daarvoor 104 miljoen dollar (77 miljoen euro) nodig heeft en dat is te veel voor een regering die zelfs geen geld heeft om haar bevolking te voeden. De Verenigde Naties hebben berekend dat Zimbabwe dit jaar minstens 131 miljoen dollar buitenlandse hulp nodig heeft.

3. Pardon? Zimbabwe was vroeger een van de rijkste Afrikaanse landen?
Dat is wel heel lang geleden. In de eerste jaren na de onafhankelijkheid van 1980 bloeide de Zimbabwaanse economie. Maar in 2000 heeft president Robert Mugabe de grond van de boerderijen van de blanken onder de zwarten herverdeeld. De nieuwe zwarte landbouwers zijn er nooit in geslaagd om hetzelfde rendement te halen als de blanken. Ze beheerden hun zaken minder goed en werden bovendien geplaagd door periodes van grote droogte. In een mum van tijd halveerde de economie. Een dodelijke hyperinflatie stortte het land in 2008 in chaos. Nu gaat het beter, maar het overheidsbudget bedraagt nog altijd maar een fractie van wat het zou kunnen zijn.

4. Zimbabwe heeft ook goud en diamanten. Waar gaat dat geld naartoe?
Dat vraagt iedereen zich af. Zimbabwe is de op een na grootste producent van platina, het behoort tot de belangrijke goudwinners en heeft een aanzienlijke voorraad diamant. Maar een groot deel van de mijninkomsten gaat naar de partij van president Mugabe (Zanu-PF). In de periode toen Mugabe alleen aan de macht was, kon hij volop graaien in de potten van de goudsector. Maar sinds 2008 zit hij in een coalitieregering met de Movement for Democratic Change (MDC), waar de financiën worden beheerd door minister Biti van de MDC. De controle op de goudsector is versterkt en nu heeft de partij van Mugabe zich dus op de diamantsector gegooid. De ngo Partnership Afrika Canada zei eind vorig jaar dat voor minstens 2 miljard dollar diamanten in de handen van de mensen in de omgeving van Mugabe zijn beland.

Beheerder
Beheerder
Admin


Aantal berichten : 389
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Coyhaique, Chile

‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas' Empty Re: ‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas'

Bericht van Beheerder vr feb 01 2013, 01:17

Racisme, roof en geweld

'Maar in 2000 heeft president Robert Mugabe de grond van de boerderijen van de blanken onder de zwarten herverdeeld.'

De Zimbabwaanse minister van Financiën

Pardon minister, u zei herverdeeld? Geroofd zult u bedoelen. Mike Cambell heeft die grond legaal gekocht met geld geleend van de bank. Nadat de lening was afgelost kwamen de zwarte criminelen van Mugabe de grond met veel geweld in bezit nemen. Huizen werden in bezit genomen of totaal vernield.

Eigen schuld. Die vuile klootzak van Mugabe met zijn grote paleis en Mercedes S600 Guard Pullman, is zo debiel dat hij zelf's niet in staat is zijn land te runnen met geroofd bezit. Laat hem en zijn gehele aanhang maar een vreselijke ziekte krijgen en een lange lijdensweg.


‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas' MUGABE-articleLarge

Racistische handlanger van Mugabe die met zijn peperdure 4X4 het terrein van de blanke boer Mike Cambell
oprijdt en deze onder dreiging met geweld aankondigt zijn bezit over te nemen en hem sommeert het land
te verlaten.

‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas' 44059_0_l

Hier Mike Cambell en familie nadat deze ontvoerd en mishandeld zijn door de bende van Mugabe.

‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas' Mike-Campbell1

Mike Cambell in betere tijden.

‘Zimbabwe heeft nog maar 217 dollar in kas' Zimbabwe_002

Het huis van Mike and Angela Campbell na bezoek van de criminele bende van Mugabe.

Ik gun het Mugabe en al zijn handlanger van harte dat Zimbabwe geen geld meer heeft. Ik hoop dat de internationale gemeenschap geen cent meer uitgeeft aan dit criminele land. Laat ze maar sterven van ellende daar.

    Het is nu vr aug 12 2022, 05:07