Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit Empty Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit

Bericht van Eric de Blois wo feb 03 2016, 16:52

Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit

Bron : Trouw - ANP - 29 juni 2014

Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit Media_xl_2340288

© afp. Irakese strijders bij het dorp Bashir.

De soennitische terreurgroep de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS) heeft zondag een 'islamitisch kalifaat' uitgeroepen in de gebieden die het in handen heeft, met ISIS-leider Abu Bakr al-Bagdhadi als 'kalief'.

In een geluidsopname die op internet verscheen zei een ISIS-woordvoerder dat de leider van de groep, Abu Bakr al-Baghdadi, de leider is van het nieuwe kalifaat. Hij riep de mensen die in Noord-Irak wonen op trouw te zweren aan Al-Baghdadi en hem te steunen. 'De wettelijkheid van alle emiraten, groepen, staten en organisaties geldt niet meer door de uitbreiding van de autoriteit van de kalif en de aankomst van zijn troepen in hun gebieden', aldus de woordvoerder. Nu het kalifaat is uitgeroepen wijzigt ISIS ook zijn naam. De laatste twee initialen in de afkorting stonden voor Irak en al-Sham (de Levant). Voortaan gaat de groep als IS door het leven.

Tikrit
Troepen van het Iraakse leger zijn zondag bij hun pogingen de stad Tikrit te heroveren gestuit op felle tegenwerking van ISIS. Strijders van de streng islamitische terreurgroep kregen Tikrit, de geboorteplaats van ex-dictator Saddam Hussein, in handen toen ze begin juni grote delen van Noord-Irak onder de voet liepen. Volgens een plaatselijke bestuursambtenaar had ISIS zondag nog het grootste deel van Tikrit in handen. De Iraakse troepen krijgen bij hun opmars steun van tanks en helikopters. Inmiddels zijn 180 van de 300 militairen die president Obama aan Irak beloofde, aangekomen in het land. Zij krijgen geen gevechtstaken, maar helpen het Iraakse leger bij het plannen van het offensief tegen ISIS. De VS voeren verder verkenningsvluchten boven Irak uit met vliegtuigen en drones.


.
Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit Empty ISIS ROEPT KALIFAAT UIT. WAT IS EEN KALIFAAT EIGENLIJK?

Bericht van Eric de Blois wo feb 03 2016, 16:58

ISIS ROEPT KALIFAAT UIT. WAT IS EEN KALIFAAT EIGENLIJK?

Bron : HPde tijd - 30 juni 2014

Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit Kalifaat

De islamitische terreurgroep ISIS heeft dit weekend een ‘islamitisch’ kalifaat uitgeroepen in de veroverde delen van Irak en Syrië. Ze hebben zelfs een eigen vlag. Voortaan noemt ISIS zich kortweg Islamitische Staat. Wat is dat eigenlijk, een islamitisch kalifaat?

Geen democratie
Een islamitisch kalifaat wordt niet geregeerd door een kabinet met een minister-president en het wordt ook niet gecontroleerd door een democratisch parlement dat is verkozen door een vrij volk. Een kalifaat wordt geregeerd door een zogenoemde kalief. De kalief wordt door orthodoxe moslims gezien als een opvolger van de islamitische profeet Mohammed. De onzichtbare ISIS-leider en terrorist Abu Bakr al-Baghdadi, die wordt gezocht door Washington (de prijs op zijn hoofd: 10 miljoen dollar), mag zich kalief noemen.

Geen grenzen
Het kalifaat maalt niet om de grenzen zoals wij die kennen. Het kalifaat moet één groot orthodox moslimland worden van Iran tot aan de Middellandse Zee. Dat is dus inclusief Jordanië en de Joodse staat Israël, waarvan zij vinden dat het van de kaart moet worden geveegd. Het islamitische kalifaat is in zoverre grenzeloos dat het ook een gevaar wordt voor het vrije Westen. Er is een niet-geringe kans op terreuraanslagen door bijvoorbeeld teruggekeerde ISIS-terroristen, iets waar minister Ivo Opstelten zich grote zorgen om maakt.

Geen vrijheid
Het kalifaat is bedoeld om de sharia te implementeren in het complete gebied waar de kalief de baas is. In zo’n gebied zijn vrouwen verplicht zich te bedekken, wordt overspel bestraft door vrouwen te stenigen, en krijgen mensen die alcohol drinken tachtig zweepslagen. Op geloofafval staat de doodstraf en religieuze minderheden (dhimmi’s genoemd) moeten bovendien extra belasting betalen. Bovendien mogen ze niet hun eigen geloof in het openbaar praktiseren. Een woordvoerder van de Islamitische Staat heeft alle moslims in de wereld opgeroepen trouw te zweren aan al-Baghdadi. Een shariastaat is, kortom, geen pretje. Niet voor ons, maar zeker ook niet voor de mensen die in Irak en Syrië wonen.


.
Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit Empty ISIS roept islamitisch kalifaat uit in Irak, maar wat is dat?

Bericht van Eric de Blois wo feb 03 2016, 17:04

ISIS roept islamitisch kalifaat uit in Irak, maar wat is dat?

Bron : elsevier - door : Tom Reijner - 30 juni 2014

Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit 002_RBIAdam-image-1550719

Terreurgroep ISIS heeft zondag het veroverde gebied in Irak tot een 'islamitisch kalifaat' verklaard, met ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi als 'kalief'. De beweging heeft jihadisten over de hele wereld opgeroepen trouw te zweren aan het zelfverklaarde kalifaat.

Vermoedelijk reikt de ambitie van de terroristen van ISIS verder. Zij willen dat de islamitische wereld één wordt en dat de koloniale grenzen van de Britten en de Fransen in het Midden-Oosten worden uitgewist. In werkelijkheid zijn de koloniale grenzen al voor een deel uitgegumd. Zo werden gestolen Amerikaanse jeeps bij de verovering van Mosul nog op dezelfde dag naar ISIS-terroristen in Syrië overgebracht.

Leefregels
ISIS staat voor Islamic State of Iraq and Syria, en dat is precies wat de terreurbeweging voor ogen heeft: het stichten van een streng-islamitische staat, met leefregels die zijn gebaseerd op de sharia, in het grensgebied tussen Irak en Syrië. Maar daar blijft het wat betreft ISIS niet bij. De jihadisten willen dat hun kalifaat zich uitstrekt tot Marokko en Spanje. Dat de vorming van een kalifaat aanstaande is, is een zeer ernstige ontwikkeling. ISIS heeft zich de afgelopen tijd laten zien als een beweging die niet terugschrikt voor bruut geweld, getuige de gruwelijke executiefoto's die eerder op Twitter verschenen. Bovendien kan een kalifaat een uitvalbasis zijn voor jihadisten van waar ook ter wereld. Die kunnen, net als onder de Taliban in Afghanistan, onbekommerd hun gang gaan en aanslagen plannen en uitvoeren in Europa. Maar wat is dat nu precies, een kalifaat?

Erfenis
Als een staat zichzelf een kalifaat noemt, eist het de politieke erfenis van profeet Mohammed op. Daarmee staat het in de pikorde boven een sultanaat en een emiraat. De regerende dynastie van een kalifaat zegt af te stammen van de profeet, in het bijzonder van zijn dochter Fatima Zahra. Dat is bij ISIS ook zo. Abu Bakr al Baghdadi, de leider van ISIS, beweert een directe afstammeling te zijn van de boodschapper van Allah.

Bondgenoot
De twee hoofdstromingen binnen de islam, het soennisme en het sjiisme, waarvan de gelovigen in Irak met elkaar in de clinch liggen, zijn het niet eens over wie nu de eerste kalief was. Volgens de soennieten was Abu Bakr, een vriend en bondgenoot van de profeet, de eerste kalief. De sjiieten vinden van niet, omdat zij ervan overtuigd zijn dat de titel van kalief alleen kan worden geërfd. Zij zien Mohammeds neef Ali dan ook als de eerste kalief.

Scheiding
Het bekendste kalifaat in de moderne geschiedenis is het Ottomaanse Rijk, dat vanaf 1517 zo'n vierhonderd jaar stand wist te houden. De Turkse Nationale Vergadering schafte in 1924 het kalifaat af. Dat gebeurde op initiatief van Mustafa Kemal Atatürk, die de nieuwe Turkse republiek stichtte. Hij maakte korte metten met het islamisme door ingrijpende hervormingen en de invoering van een strikte scheiding tussen kerk en staat.


.

Gesponsorde inhoud


Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit Empty Re: Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit

Bericht van Gesponsorde inhoud


    Het is nu vr aug 12 2022, 03:41