Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop'

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop' Empty 'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop'

  Bericht van Eric de Blois wo okt 05 2016, 15:19

  'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop'

  Bron : RTLnieuws - 5 oktober 2016

  'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop' Schiphol_marechaussee

  De groep terroristen die op 13 november vorig jaar in Parijs aanslagen pleegde, zou ook op Schiphol hebben willen toeslaan. Twee terroristen waren zelfs die dag in Amsterdam, schrijft de Franse krant le Monde.

  Volgens de krant gaat het om Sofien A. en Ossama K., die allebei werden opgepakt tegelijk met Salah Abdeslam, de enige van de aanslagplegers die nog leefde en op wie een klopjacht was gestart.

  'Groep Schiphol'
  Op hun laptop blijkt een mapje te staan met de naam 13 november, met daarin vijf bestanden. De bestanden zijn versleuteld, maar de namen refereren aan de Bataclan, de terrassen van Parijs, het Stade de France en aan de metro. Het vijfde bestand in de map had de naam 'Groep Schiphol'.

  De twee waren naar Amsterdam gekomen met de bus. Ze hadden een enkele reis geboekt. Wat hen heeft doen afzien van het uitvoeren van hun veronderstelde plannen, is niet bekend.
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop' Empty Re: 'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop'

  Bericht van Eric de Blois wo okt 05 2016, 15:25

  'Handlangers van terroristen Parijs reisden naar Schiphol'

  Bron : AD.nl - 5 oktober 2016

  'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop' ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0

  Op de dag dat Parijs werd getroffen door een reeks aanslagen, 13 november vorig jaar, zijn twee handlangers van de daders van Brussel naar Amsterdam gereisd. Ze zouden een aanslag op Schiphol hebben willen plegen. Het is niet duidelijk waarom die niet is doorgegaan, meldt de Volkskrant.

  Het gaat om de 23-jarige Tunesiër Sofien A. en de eveneens 23-jarige Syrische Zweed Ossama K. Ze kwamen op valse papieren met een Eurolines-bus naar Nederland, blijkt uit een rapport van de Franse anti-terreureenheid SDAT. Volgens de Franse justitie horen ze bij de organisatie die achter de aanslagen in Parijs zou zitten.

  Hotelkamer in Amsterdam
  Het was al bekend dat ook Nederland in het vizier van de vermeende aanslagplegers lag, maar dat twee van hen daadwerkelijk naar ons land kwamen niet. De Franse krant Le Monde schrijft dat Ossama K. een hotelkamer in Amsterdam reserveerde, maar samen met Sofien A. een dag later terugkeerde naar Brussel. De AIVD wil niet reageren op vragen over het tweetal. Het is daardoor onduidelijk of de twee mannen in beeld waren bij de Nederlandse inlichtingendienst.

  Laptop op vuilnisbelt
  Dat Schiphol hun doelwit was, maakt de Franse justitie op uit bestanden die op een laptop van de terroristen zijn aangetroffen. De computer, die werd gevonden op een vuilstortplaats in Schaarbeek, bevatte een map met de naam '13 november'. Een van de bestanden in die directory droeg de naam 'Groep Schiphol'. De naar Nederland gereisde verdachten werden op hetzelfde moment gearresteerd als de van terrorisme verdachte Salah Abdeslam en Mohamed Abrini. Abdeslam, en dus ook Sofien A., werd in maart aangehouden bij een actie in Molenbeek. Ossama K. werd in april samen met Mohamed 'de man met het hoedje' Abrini opgepakt.

  Groter en professioneler
  Het onderzoek van de Fransen toont aan dat de organisatie 'groter en professioneler' was dan tot nu toe werd aangenomen, meldt VK. Rond Brussel zou van een tiental schuilplaatsen gebruik zijn gemaakt. Binnen de groep waren specifieke taken vastgelegd. De onderzoekers houden er rekening mee dat er nog altijd handlangers vrij rondlopen en tot actie bereid zijn.
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop' Empty Re: 'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop'

  Bericht van Eric de Blois wo okt 05 2016, 15:35

  Schiphol was mogelijk doelwit: twee terreurverdachten naar Amsterdam tijdens aanslagen Parijs

  Bron : Volkskrant.nl - door : Huib Modderkolk en Fokke Obbema - 5 oktober 2016

  'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop' 85c60169-0d58-4088-ab37-046d1974a8c0?width=664&height=374

  De 23-jarige Tunesiër Sofien A. en de 23-jarige Syrische Zweed Ossama K. blijken op 13 november 2015, de dag van de aanslagen in Parijs, van Brussel naar Amsterdam te zijn gereisd. Doel van hun trip zou een aanslag op Schiphol zijn geweest. Waarom ze die niet hebben gepleegd, is vooralsnog onduidelijk.

  Beide mannen worden door de Franse justitie ervan verdacht te behoren tot de terroristische organisatie die voor de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs (130 doden en ruim vierhonderd gewonden) verantwoordelijk wordt gehouden. Dat die organisatie behalve Frankrijk en België ook Nederland in het vizier had, was al bekend, maar niet dat er op die dag twee vermeende terroristen naar ons land zijn gereisd. Ze kwamen op valse identiteitspapieren met een Eurolines-bus en hadden een enkele reis gekocht, zo heeft de Franse antiterreurdienst SDAT vastgesteld in het kader van het onderzoek naar de toedracht van de Parijse aanslagen. Dat onthulde de Franse krant Le Monde woensdag. Ossama K. verklaarde aanvankelijk een hotelkamer in Amsterdam te hebben gereserveerd, maar zei later dat hij samen met Sofien K. nog diezelfde dag naar Brussel is teruggekeerd. Of zij op dat moment in beeld waren van de Nederlandse AIVD, is nog onduidelijk. De dienst wil niet reageren op vragen over de twee personen. 'We gaan niet in op specifieke zaken', zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). 'In het licht van de aanslagen in het buitenland hebben we doorlopend speciale aandacht voor de veiligheidssituatie rond Schiphol.'

  De laptop bevatte een map met de naam '13 november', waartoe vijf bestanden behoorden

  Dat Schiphol hun doelwit was, maakt de Franse justitie op uit bestanden die op een laptop van de terroristen zijn aangetroffen. Die werd gevonden op een vuilnisbelt in de Brusselse voorstad Schaarbeek, dichtbij een van de laatste schuilplaatsen van de groep. Het gaat om een indirecte aanwijzing. De laptop bevatte een map met de naam '13 november', waartoe vijf bestanden behoorden. Een daarvan droeg de naam 'Schiphol', drie andere namen refereerden aan de aanslagen in Parijs die wel werden uitgevoerd: bij het Stade de France, op de terrassen van Parijs en in muziektempel Le Bataclan. Een vijfde bestand heet 'metro' mogelijk gericht op de Parijse metro. De groep sloeg op 22 maart alsnog in de metro van Brussel toe.

  De naar Nederland gereisde verdachten werden tegelijkertijd gearresteerd met de terroristen Salah Abdeslam en Mohamed Abrini. De eerste, een van de voornaamste breinen achter en ook deelnemer aan de Parijse aanslagen, werd in maart gearresteerd in Molenbeek. Daar was ook Sofien A.. Van hem weet de Franse justitie dat hij van plan was als martelaar te sterven en dat hij zich in Syrië bij IS had aangemeld. Ook was hij eerder al in Tunesië bij terroristische plannen betrokken. Een maand later werd de Syrische Zweed Ossama K. gearresteerd samen met Mohamed Abrini, oftewel 'de man met het hoedje' en hoofddader van de Brusselse aanslagen.

  Uit het Franse onderzoek blijkt dat de organisatie nog groter en professioneler was dan tot dusver werd aangenomen. Zo is er van een tiental schuilplaatsen gebruik gemaakt, vooral rond Brussel, en was de taakverdeling in de groep duidelijk afgebakend. De onderzoekers gaan ervan uit dat er nog altijd medeplichtigen vrij rondlopen en bereid zijn tot daden over te gaan. Het bewijs werd geleverd toen de groep in maart in Brussel opnieuw toesloeg. Bij drie aanslagen kwamen toen 32 mensen om het leven en raakten er 340 gewond.

  Gesponsorde inhoud


  'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop' Empty Re: 'Aanslagplegers Parijs hadden bestand 'Schiphol' op hun laptop'

  Bericht van Gesponsorde inhoud


   Het is nu za jun 03 2023, 23:09