De 23-jarige Tunesiër Sofien A. en de 23-jarige Syrische Zweed Ossama K. blijken op 13 november 2015, de dag van de aanslagen in Parijs, van Brussel naar Amsterdam te zijn gereisd. Doel van hun trip zou een aanslag op Schiphol zijn geweest. Waarom ze die niet hebben gepleegd, is vooralsnog onduidelijk.Beide mannen worden door de Franse justitie ervan verdacht te behoren tot de terroristische organisatie die voor de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs (130 doden en ruim vierhonderd gewonden) verantwoordelijk wordt gehouden. Dat die organisatie behalve Frankrijk en België ook Nederland in het vizier had, was al bekend, maar niet dat er op die dag twee vermeende terroristen naar ons land zijn gereisd. Ze kwamen op valse identiteitspapieren met een Eurolines-bus en hadden een enkele reis gekocht, zo heeft de Franse antiterreurdienst SDAT vastgesteld in het kader van het onderzoek naar de toedracht van de Parijse aanslagen. Dat onthulde de Franse krant Le Monde woensdag. Ossama K. verklaarde aanvankelijk een hotelkamer in Amsterdam te hebben gereserveerd, maar zei later dat hij samen met Sofien K. nog diezelfde dag naar Brussel is teruggekeerd. Of zij op dat moment in beeld waren van de Nederlandse AIVD, is nog onduidelijk. De dienst wil niet reageren op vragen over de twee personen. 'We gaan niet in op specifieke zaken', zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). 'In het licht van de aanslagen in het buitenland hebben we doorlopend speciale aandacht voor de veiligheidssituatie rond Schiphol.'
De laptop bevatte een map met de naam '13 november', waartoe vijf bestanden behoorden
Dat Schiphol hun doelwit was, maakt de Franse justitie op uit bestanden die op een laptop van de terroristen zijn aangetroffen. Die werd gevonden op een vuilnisbelt in de Brusselse voorstad Schaarbeek, dichtbij een van de laatste schuilplaatsen van de groep. Het gaat om een indirecte aanwijzing. De laptop bevatte een map met de naam '13 november', waartoe vijf bestanden behoorden. Een daarvan droeg de naam 'Schiphol', drie andere namen refereerden aan de aanslagen in Parijs die wel werden uitgevoerd: bij het Stade de France, op de terrassen van Parijs en in muziektempel Le Bataclan. Een vijfde bestand heet 'metro' mogelijk gericht op de Parijse metro. De groep sloeg op 22 maart alsnog in de metro van Brussel toe.
De naar Nederland gereisde verdachten werden tegelijkertijd gearresteerd met de terroristen Salah Abdeslam en Mohamed Abrini. De eerste, een van de voornaamste breinen achter en ook deelnemer aan de Parijse aanslagen, werd in maart gearresteerd in Molenbeek. Daar was ook Sofien A.. Van hem weet de Franse justitie dat hij van plan was als martelaar te sterven en dat hij zich in Syrië bij IS had aangemeld. Ook was hij eerder al in Tunesië bij terroristische plannen betrokken. Een maand later werd de Syrische Zweed Ossama K. gearresteerd samen met Mohamed Abrini, oftewel 'de man met het hoedje' en hoofddader van de Brusselse aanslagen.
Uit het Franse onderzoek blijkt dat de organisatie nog groter en professioneler was dan tot dusver werd aangenomen. Zo is er van een tiental schuilplaatsen gebruik gemaakt, vooral rond Brussel, en was de taakverdeling in de groep duidelijk afgebakend. De onderzoekers gaan ervan uit dat er nog altijd medeplichtigen vrij rondlopen en bereid zijn tot daden over te gaan. Het bewijs werd geleverd toen de groep in maart in Brussel opnieuw toesloeg. Bij drie aanslagen kwamen toen 32 mensen om het leven en raakten er 340 gewond.