Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Merkel erkent: Duitsland keek te lang weg voor vluchtelingenprobleem

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Merkel erkent: Duitsland keek te lang weg voor vluchtelingenprobleem Empty Merkel erkent: Duitsland keek te lang weg voor vluchtelingenprobleem

  Bericht van Eric de Blois za sep 10 2016, 19:01

  Merkel erkent: Duitsland keek te lang weg voor vluchtelingenprobleem

  Bron : Trouw - door : redactie - 31 augustus 2016

  Merkel erkent: Duitsland keek te lang weg voor vluchtelingenprobleem Media_xl_4044156
  © Afp. Angela Merkel kijkt in de camera voor een selfie.

  "Wir schaffen das", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel precies een jaar geleden. Duitsland verwelkomde daarna meer dan een miljoen vluchtelingen, maar met de toestroom groeit ook de kritiek. Ook Merkel is daar niet ongevoelig voor, zo bleek vandaag. "We hebben het probleem te lang genegeerd."

  In een interview met de Süddeutsche Zeitung zei Merkel dat Duitsland te lang blij is geweest met het feit dat het vluchtelingenprobleem bij Spanje en andere Europese landen lag. "Er zijn politieke kwesties die je aan kunt zien komen, maar die niet echt binnenkomen. In Duitsland hebben we het probleem te lang genegeerd." Duitsland heeft te lang de behoefte geblokkeerd om een gezamenlijke Europese oplossing te vinden, aldus de bondskanselier. "We hebben te lang niet meegedaan met programma's als Frontex, de Europese organisatie die de buitengrenzen van Europa 'bewaakt'. We zeiden dat we op onze vliegvelden het wel zouden regelen, omdat dat de enige niet EU-grenzen zijn. Maar dat heeft niet gewerkt."  De timing van haar zelfkritiek lijkt niet toevallig. Vandaag is er precies een jaar verstreken sinds haar legendarische uitspraak 'wir schaffen das', de leus die ze op Duitslands ruimhartige vluchtelingenbeleid plakte. Bovendien start het verkiezingsseizoen bijna. Zondag al mogen in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommelen naar de stembus, waarbij de koers van Merkel een belangrijk onderdeel van de verkiezingsretoriek is.

  Populariteit
  De populariteit van Merkel is volgens een landelijke opiniepeiling op een dieptepunt beland. Merkel, die het land sinds november 2005 regeert, heeft nog maar steun van 41 procent van de ondervraagden, voor haar een zeer lage score. De christendemocraten vallen in de woensdag gepubliceerde peiling iets terug naar 33 procent. Ook dat is de laagste score sinds de parlementsverkiezingen van 2013, meldt de Duitse nieuwszender n-tv. Ondanks de slechte peilingen en kritiek blijft Merkel vasthouden aan haar oude adagium. 'Wir schaffen das' nog steeds de juiste koers voor Duitsland, aldus de bondskanselier, die pas in het voorjaar laat weten of ze zich herkiesbaar stelt. Duitsland en de Europese Unie hebben geduld en uithoudingsvermogen nodig in de aanpak van de vluchtelingenstroom, zei Merkel tegen de Süddeutsche Zeitung. "Verandering is niet slecht, dat is een noodzakelijk deel van het leven. Maar Duitsland blijft Duitsland, met alles wat ons lief is."  .

   Het is nu do jul 18 2024, 07:10