Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Belgische bruid als beloning voor Syrische jihadstrijder

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Belgische bruid als beloning voor Syrische jihadstrijder Empty Belgische bruid als beloning voor Syrische jihadstrijder

Bericht van Eric de Blois za sep 10 2016, 17:17

Belgische bruid als beloning voor Syrische jihadstrijder

Bron: volkskrant.nl  -  door: Kim Herbots (De Morgen) - 31 juli 2013

Belgische bruid als beloning voor Syrische jihadstrijder Media_xl_1780415
© REUTERS. Rebellen van het Vrije Syrische Leger nabij Damascus.

Een 16-jarig meisje uit de Vlaamse stad Vilvoorde is vorige week naar Syrië vertrokken en daar meteen getrouwd. Experts vrezen dat ze het eerste Europese slachtoffer is van huwelijksjihadisme, waarbij meisjes geronseld worden om ter plekke met een strijder te huwen.

Het meisje, dat de laatste maanden erg geradicaliseerd was, vertrok vorige week donderdag naar de Turks-Syrische grens. Inmiddels liet de tiener met Marokkaanse roots weten dat ze daar getrouwd is. Ze zou het eerste Europese slachtoffer zijn van zogenaamd huwelijksjihadisme.

Strijders wordt ter plekke een bruid beloofd, vaak kort voor ze als 'martelaar' sterven tijdens een aanslag. 'Tegelijkertijd wordt er op  internet gezocht naar meisjes die bereid zijn om te trouwen met een moslimstrijder', verklaart imam Brahim Laytouss, die aan de Universiteit Antwerpen doctoreert over radicaliserende moslims. 'Meisjes met radicale geloofsovertuigingen zien mannelijke leeftijdsgenoten naar het front vertrekken om deel te nemen aan de jihad en vragen zich af wat zij kunnen doen om te helpen. Het antwoord dat ze op internet krijgen is: trouwen.'

De voorbije maanden waren er al berichten uit Tunesië en Algerije over meisjes die naar Syrië trokken om 'hun plicht te vervullen'. 'Ook in de Syrische vluchtelingenkampen worden bruiden geronseld', zegt Reinoud Leenders, Syrië-expert aan het Londense King's College. 'Meestal zijn dat meisjes van een jaar of 16. Zeker in erg radicale, salafistische middens zijn ze niet zelden een beloning voor strijders die binnenkort hun leven geven'.

De politie in Vilvoorde is een onderzoek gestart naar het vertrek van het tienermeisje. Haar ouders overwegen naar verluidt om naar Turkije te trekken om haar te gaan zoeken. Dat zal niet simpel zijn, zo meent Laytouss. Het lot van de jihadbruiden is weinig rooskleurig. 'Het gaat om puur misbruik', zegt hij. 'Ze leven in slechte omstandigheden en zodra ze in de greep zijn van een emir geraken ze er niet meer uit, zelfs al zouden ze dat willen.'


.

    Het is nu vr aug 12 2022, 03:15