Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische Britse partij Ukip

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische Britse partij Ukip Empty Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische Britse partij Ukip

  Bericht van Eric de Blois di jul 05 2016, 08:47

  Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische Britse partij Ukip

  Bron : Trouw - Redactie - 4 juli 2016

  Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische Britse partij Ukip Media_xl_3918959
  © afp. Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische Britse partij UKIP.

  Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische Britse partij Ukip. Farage begon aan de gewonnen brexitcampagne omdat hij zijn land terug wilde, maar nu wil hij zijn leven terug, zei de europarlementariër op een persconferentie.

  Farage kondigde vorig jaar ook al eens zijn vertrek aan maar bedacht zich enige tijd later. Dit keer komt hij niet op zijn besluit terug, stelt hij.

  Grote winnaar
  Farage leek aanvankelijk de grote winnaar van het Britse referendum. De leider van de eurosceptische Ukip-partij schitterde in de campagne als veruit de felste en zichtbaarste Vertrek-pleiter. Onvermoeibaar trok de goedlachse populist door het land in zijn paarse campagnebus. En dat kwam zijn geloofwaardigheid ten goede, bleek uit een peiling die het bureau Ipsos Mori één dag voor het referendum publiceerde. De Britten verkiezen de voorman van de voormalige protestpartij nu boven alle andere politieke leiders in het land. Farage haalde een tevredenheidsscore van 38 procent. Daarmee verslaat hij de Conservatieve premier David Cameron (35), Labourleider Jeremy Corbyn (27) en Liberaal-Democraat Tim Farron (19). Farage strijdt al bijna een kwart eeuw tegen de Europese Unie. In 1992 stapte hij demonstratief uit de Conservatieve partij toen die instemde met het Verdrag van Maastricht. Een jaar later richtte hij Ukip op: de United Kingdom Independence Party. Vooral sinds hij daar lijsttrekker van werd, in 2006, is zijn verzet tegen de EU effectiever geworden. Met zijn retoriek, humor en imago van 'gewone man' lokte hij veel Conservatieve kiezers naar Ukip. Het was onder deze druk dat Cameron in 2013 het Brexit-referendum beloofde. De populistenleider noemde zichzelf '100 procent' verantwoordelijk voor het referendum. Hij eiste de credits daarvoor dan ook graag op nadat Groot Brittannië voor de Brexit stemde. Het is opmerkelijk dat hij nu afziet van het verzilveren van die winst bij de eerstkomende parlementsverkiezingen en dat hij ook geen rol wenst te spelen in de EU-uittredingsonderhandelingen om er voor de Britten een zo voordelig mogelijke deal uit te slepen.

  Marginale rol
  UKIP speelde jarenlang slechts een rol in de marge van de Britse en Europese politiek. Als gevolg van het Britse kiesstelsel waarbij per district alleen de grootste partij een afgevaardigde levert, heeft Ukip in het 650-koppige Lagerhuis tot dusver maar één zetel. De afgelopen jaren won de partij echter aan aanhang en aandacht. Met de steun die Farage dankzij zijn Brexit-campagne verwierf, heeft hij de acceptatiegraad van zijn partij enorm vergroot. Op lokaal niveau is Ukip al vertegenwoordigd met honderden raadsleden. Ook in het Europarlement vormen de Britse populisten een opvallend blok; met 22 zetels leveren ze bijna een derde van de 73 Britse Europarlementariërs, onder wie Farage zelf. De Ukip-Europarlementariërs zien hun gezag bij eurosceptici uit andere EU-landen ongetwijfeld vergroot dankzij de Brexit-campagne. Maar verder staan ze vooral bekend om hun geringe bijdrage aan debatten en stemmingen - het zijn notoire wegblijvers. Farage schaamt zich niet voor die gebrekkige inzet. Hoe minder zijn mensen bijdragen aan overbodige Europese regels, hoe beter, vindt hij. Tijdens een toespraak in het Europarlement, begin deze maand, zei hij te hopen dat het zijn laatste was als ingezetene van een EU-land. Hij sloot af met de woorden: "Ik ga nu weg. Het kan een tijdje duren..."


  .

   Het is nu za jun 03 2023, 22:52