Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

    Nederland gaat IS bombarderen in Syrië

    Eric de Blois
    Eric de Blois
    Beheerder


    Aantal berichten : 267
    Registratiedatum : 15-06-14
    Leeftijd : 65
    Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

    Nederland gaat IS bombarderen in Syrië Empty Nederland gaat IS bombarderen in Syrië

    Bericht van Eric de Blois zo jan 31 2016, 18:21

    Nederland gaat IS bombarderen in Syrië

    Bron : Trouw - ANP - 29 januari 2016

    Nederland gaat IS bombarderen in Syrië Media_xl_3564624

    © anp. Minister-president Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

    Het kabinet heeft vandaag het groene licht gegeven voor luchtaanvallen in Syrië tegen de radicaalislamitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). "We hebben besloten om gehoor te geven aan het verzoek van onze bondgenoten'', aldus premier Mark Rutte.

    De coalitiepartijen VVD en PvdA verschilden lang van mening over de inzet in het oosten van Syrië, maar eerder deze week gingen de sociaaldemocraten overstag. De inzet is gepland tot 1 juli. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes benadrukte eerder deze week dat de bombardementen op Syrië ten dienste moeten staan van de strijd in Irak. Hij denkt daarbij onder meer aan aanvoerroutes van in Syrië geproduceerde bermbommen. Servaes: "Het is niet de bedoeling dat we IS bombarderen op plekken waar hun gebied grenst aan dat van Assad en hij terreinwinst boekt." De PvdA wil ook terughoudendheid bij bombardementen op steden.

    Steun kabinet
    De Tweede Kamer debatteert zeer waarschijnlijk volgende week over de uitbreiding van de missie, die nu alleen Irak beslaat. Een overgrote meerderheid steunt het kabinet. Daarna kunnen de vier Nederlandse F-16's direct actief worden boven Syrië. Officieel hoeft het kabinet geen toestemming voor missies te vragen aan het parlement, maar het is wel gebruik. Op dit moment vallen de Nederlandse gevechtsvliegtuigen alleen doelen van IS in Irak aan. In Syrië zullen onder meer aanvoerlijnen van de terreurgroep het doelwit zijn, bermbomfabrieken en opleidingskampen. Voor de piloten verandert weinig door de inzet boven Syrië. Ook blijven de veiligheidsmaatregelen voor hen hetzelfde.

    Meer troepen Irak
    Nederland gaat daarnaast meer militairen naar Irak sturen om daar Iraakse militairen te trainen, dat liet minister Jeanine Hennis van Defensie vanmiddag weten. Het gaat om een team van 25 man. Nederland wil zijn trainingen aan deze grondtroepen uitbreiden in de strijd tegen de radicaalislamitische terreurbeweging IS in de regio. Het is ook de bedoeling de Iraakse strijdkrachten, waaronder de Peshmerga, meer materiële steun te bieden. Rutte zei dat de aanslagen in Parijs, Istanbul en Djakarta lieten zien dat onze manier van leven nog steeds onder bedreiging ligt. Door IS de wind uit de zeilen te nemen, kunnen we misschien andere aanslagen voorkomen. Nederland trekt ook nog eens 75 miljoen euro uit om de humanitaire nood door het Syrië-conflict te verlichten. Ook is er geld om gematigde gewapende Syrische oppositiegroepen te steunen met civiele middelen en medische steun.

    Dreiging
    Volgens justitieminister Ard van der Steur bestaat de kans dat Nederland meer risico loopt op aanslagen nu Nederland ook in Syrië IS-stellingen gaat bombarderen. Maar voor het huidige dreigingsniveau heeft dat geen gevolgen, want die is al substantieel, aldus Van der Steur. Dat betekent dat er rekening wordt gehouden met een aanslag, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn. Volgens hem kan door de bredere strijd tegen de terreurgroep Nederland als potentieel doelwit nog meer in het vizier komen van jihadisten. Maar dat is nu ook al het geval en komt ook al tot uitdrukking in het dreigingsbeeld, zei hij. Dat betekent dat de huidige maatregelen, de paraatheid en alertheid van de diensten hetzelfde blijven, aldus Van der Steur.

    Onzichtbare oorlog
    Met de strijd tegen Islamitische Staat mengt Nederland zich in een heel ander soort oorlog dan de Europese landen tot nu toe gewend waren, zo schreef Trouw-redacteur Marno de Boer gisteren. De strijd tegen IS is kleinschaliger, en vindt voor een groot deel in de schaduw plaats. Landen als Frankrijk en Groot-Brittannië zijn bijvoorbeeld bereid ook hun legers, speciale eenheden of zelfs drones op jihadisten buiten Syrië af te sturen. Daarbij zoeken ze soms de marges van rechtmatigheid op, en houden ze parlementaire controle en aandacht van de pers op een afstand.


    .

      Het is nu do nov 21 2024, 14:07