Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Amerikaanse atheïsten zijn nog niet klaar met de Tien Geboden

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder

Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 61
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Amerikaanse atheïsten zijn nog niet klaar met de Tien Geboden Empty Amerikaanse atheïsten zijn nog niet klaar met de Tien Geboden

Bericht van Eric de Blois vr jan 29 2016, 15:04

Amerikaanse atheïsten zijn nog niet klaar met de Tien Geboden

Bron : Trouw - door : Robin de Wever - 29 januari 2016

Amerikaanse atheïsten zijn nog niet klaar met de Tien Geboden Media_xl_3564448

© Wikimedia / Daniel Mayer. Het Capitool van de staat Oklahoma, in Oklahoma City.

Het is sommige Amerikaanse atheïsten een doorn in het oog: christenen in het zuiden bouwen pal naast overheidsgebouwen replica's van de Tien Geboden. Telkens vechten ze terug met eigen, seculiere monumenten. Nu is Florida aan de beurt.

Wanneer christenen een monument ter ere van hun levensbeschouwing mogen neerzetten, dan mogen niet-gelovigen dat toch ook? Het is geen onredelijk verzoek, vinden ze bij American Atheists. Als de belangenvereniging voor atheïsten - een van de grootste van het land - een beetje geluk heeft, kan ze binnenkort naast de rechtbank in het plaatsje Bronson alsnog een granieten monument plaatsen. Een monument voor ongelovigen, welteverstaan. In de steen laat de organisatie pro-seculiere citaten van 'founding fathers' als Benjamin Franklin en Thomas Jefferson graveren. Het ding moet tegenwicht bieden aan een ander monument op het gazon van de rechtbank: twee stenen tafelen met daarop de tekst die Mozes zou hebben opgetekend uit de mond van zijn god. Dat is er neergezet door de gemeente, ter gedachtenis aan de joods-christelijke wortels van de VS.

Al jaren getrouwtrek over geboden
Het idee voor de seculiere tegenhanger is een plan B. De monumentenstrijd begon twee jaar geleden, toen American Atheists bezwaar aantekende tegen de christelijke tafelen. Die tastten de scheiding van kerk en staat aan, meende de organisatie. Christelijke politici zouden hun macht gebruiken om hun eigen overtuigingen in het zonnetje te zetten. Maar de county (provincie) waaronder Bronson valt, zag dat anders en wees het bezwaar af. Vervolgens gooide de organisatie het dus over een andere boeg: iedere levensbeschouwelijke groep zijn monument. Wat volgde was twee jaar van juridisch getouwtrek. De provincie besloot dat alleen monumenten welkom waren met volledige teksten - geen citaten dus. Toen American Atheists tegenwierp dat de Tien Geboden ook maar een fragment van een bijbelboek waren, probeerde de provincie de discussie met een motie te smoren. Nu heeft een hogere rechtbank geoordeeld dat de atheïsten hun aanklacht wel degelijk mogen doorzetten.

Wel Mozes in Texas, niet in Kentucky
Nieuw is die strijd om Mozes' tafelen bepaald niet. Eerder doken er al op in Texas. Daar mochten ze wel geplaatst worden, oordeelde het lokale Hooggerechtshof in 2005. Op dezelfde dag kwam het Hooggerechtshof van Kentucky - ook een biblebelt-staat - tot een tegenovergestelde conclusie. Toen eind 2013 het parlement van Oklahoma besloot om voor het parlementsgebouw stenen tafelen neer te zetten, kwam een groep satanisten in actie. Die dienden een verzoek in om op het grasveld een 'smaakvol' bouwwerk ter ere van Satan te plaatsen.

Opties: een pentagram (de vijfpuntige ster die veel satanisten gebruiken als geloofssymbool) en een 'interactief paneel' voor kinderen.

Het kwam er niet van, maar uiteindelijk trokken de satanisten toch aan het langste eind. Afgelopen zomer oordeelde Oklahoma's Hooggerechtshof dat de tafelen inderdaad in strijd waren met de scheiding van kerk en staat. Voor oktober moesten ze verdwijnen. Aldus geschiedde: vlak voor de deadline, middenin de nacht, takelde een speciaal team het monument weg.


.

    Het is nu wo apr 21 2021, 23:17