Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Brussel doet diepe knieval voor lidstaten

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Brussel doet diepe knieval voor lidstaten Empty Brussel doet diepe knieval voor lidstaten

Bericht van Eric de Blois di jul 05 2016, 08:39

Brussel doet diepe knieval voor lidstaten

Bron : Trouw - door : Christoph Schmidt - 5 juli 2016

Brussel doet diepe knieval voor lidstaten Media_xl_3922666
© epa. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vandaag in Straatsburg.

De nationale parlementen in Europa mogen toch stemmen over het CETA-vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Dat heeft de Europese Commissie vandaag besloten. In Nederland leidt dat mogelijk tot een referendum.

Als zelfs de meest kritische geluiden over de Europese Commissie omslaan in tevredenheid, is er iets ingrijpends aan de hand. Dat was vandaag het geval in Straatsburg. Eurocommissaris Malmström (handel) maakte bekend dat nationale parlementen hun zegje mogen doen over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada, kortweg CETA. Daarmee doet Brussel een grote concessie aan de lidstaten. De EU en Canada bereikten bijna twee jaar geleden een politiek akkoord over CETA, na vijf jaar onderhandelen. De ratificatie werd inzet van langdurige discussies. Bij dergelijke handelsakkoorden zijn er grofweg twee mogelijke goedkeuringsprocedures. Als het verdrag uitsluitend een EU-overkoepelende kwestie is, hoeven alleen het Europees Parlement en de handelsministers van alle lidstaten ermee in te stemmen. Maar bij een zogeheten 'gemengd akkoord' moeten ook alle 28 lidstaten apart ratificeren, doorgaans via hun parlementen. Inclusief een reeks regionale parlementen zou dat bij CETA neerkomen op 38 volksvertegenwoordigingen. De ratificatie zal dan jaren gaan duren.

Korte methode
Juristen van de commissie kwamen vorige maand tot de conclusie dat het Canada-akkoord via de eerste, korte methode kan worden beklonken. Commissievoorzitter Juncker liet doorschemeren dat dit inderdaad de aanpak zou worden. In het kielzog van de Brexit-uitslag leidde dat tot een storm van protest over een gebrek aan democratie in de EU. Het vrijhandelsakkoord wordt door critici gezien als een bedreiging voor onder meer sociale en milieustandaarden in de EU. In diverse hoofdsteden klonk ook bezorgdheid dat het versneld doordrukken van CETA koren op de molen zou zijn voor de anti-EU-krachten in vele lidstaten. Die hebben door de Brexit toch al de wind in de zeilen. Malmström zei gisteren dat de commissie van oordeel blijft dat het akkoord strikt genomen 'EU only' is, maar dat zij en haar collega's toch aan de bezwaren tegemoet willen komen. Ze tekende er wel bij aan dat delen van het akkoord op een nog onbekend moment al van kracht worden, ook als alle ratificaties nog niet rond zijn.

Referendum
Voor Nederland betekent de knieval van Brussel dat CETA mogelijk inzet wordt van een referendum in de stijl van de volksraadpleging van 6 april over het associatieverdrag met Oekraïne. Een burgerinitiatief kan zo'n raadgevend referendum aanvragen als het akkoord door de Tweede en Eerste Kamer is gegaan. Europarlementariër Anne-Marie Mineur (SP), fel tegenstander van CETA, noemt de concessie van de commissie een 'goede eerste stap'. Ook Bas Eickhout (GroenLinks) is tevreden dat Juncker 'deels tot inkeer' is gekomen. Maar allebei hebben ze grote bezwaren tegen de gedeeltelijke, vervroegde inwerkingtreding van de afspraken.


.

    Het is nu vr aug 12 2022, 04:52