Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Arabische landen verbieden Hollywoodfilm over Noach

  Beheerder
  Beheerder
  Admin


  Aantal berichten : 389
  Registratiedatum : 08-01-09
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Coyhaique, Chile

  Arabische landen verbieden Hollywoodfilm over Noach Empty Arabische landen verbieden Hollywoodfilm over Noach

  Bericht van Beheerder do mei 15 2014, 09:47

  Arabische landen verbieden Hollywoodfilm over Noach

  Bron : trouw  -  door : Robin de Wever  -  11 maart 2014

  Arabische landen verbieden Hollywoodfilm over Noach Media_xl_2149854
  © Paramount Pictures. Fragment uit Noah, met acteur Russel Crowe als Noach.

  Een nieuwe speelfilm over bijbelpersonage Noach is vanwege censuur niet te zien in Katar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook het hoogste islamitische gezag van Egypte keurt de zondvloedfilm af.

  'Noah' zou indruisen tegen de islamitische leer. De Al Azhar-universiteit in Kaïro, het belangrijkste soennitisch-theologische instituut ter wereld, wijst in een fatwa op het verbod op het afbeelden van Gods boodschappers. Films als deze 'zijn kwetsend voor gelovigen en zijn duidelijk niet in overeenstemming met de islamitische voorschriften'.

  De veelbesproken film Passion of the Christ was wel in bijna de hele Arabische wereld te zien. Opmerkelijk, want de film beeldde Jezus (die in de islam de status van profeet heeft) af.

  Koran-Noach lijkt sterk op Bijbel-Noach
  Het verhaal over Noach komt behalve in de christelijke traditie ook voor in de joodse en de islamitische. In zowel de Koran als de Bijbel moet de 'rechtvaardige' Noach ervoor zorgen dat het leven op aarde niet teloorgaat. Ook de ark komt in beide verhalen voor: die zorgt ervoor dat Noach de zondvloed overleeft en dat God opnieuw kan beginnen met de mensheid. De Koran legt wel meer nadruk op Noachs teleurstelling in zijn volk. Zijn ongelovige vrouw sterft en zijn koppige zoon verdrinkt.

  Regisseur Darren Aronofsky kreeg de afgelopen maanden ook kritiek uit christelijke hoek. Bij proefvertoningen oordeelden joodse en christelijke kijkers dat de film onvoldoende bijbelgetrouw was. Volgens The New Yorker probeerde Aronofsky hen tegemoet te komen door het verhaal te beginnen met 'religieuze beelden' en te eindigen met een christelijk rocknummer. Die versie scoorde nog lager dan het origineel.

  De film gaat op 28 maart in première in de Verenigde Staten en is vanaf 10 april te zien in Nederlandse bioscopen.


   Het is nu do sep 21 2023, 04:56