Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Stijging van aantal uitkeringen vlakt af

Beheerder
Beheerder
Admin


Aantal berichten : 389
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Stijging van aantal uitkeringen vlakt af Empty Stijging van aantal uitkeringen vlakt af

Bericht van Beheerder ma aug 27 2012, 13:28Stijging van aantal uitkeringen vlakt af

Bron: volkskrant.nl - 27 augustus 2012

Stijging van aantal uitkeringen vlakt af Media_xl_1334600
© ANP. Een ontslagvergoeding.

Nadat het aantal mensen met een uitkering voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of bijstand de afgelopen jaren sterk steeg, lijkt het aantal nu te stabiliseren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waren er in december 2008 nog net iets minder dan een miljoen mensen met een dergelijke uitkering (994.000), in december 2011 waren dat er ruim 1,2 miljoen (1.212.000). Dat is een stijging van 22 procent in 3 jaar tijd. Opvallend is echter dat die stijging in het tweede halfjaar van 2011 vrijwel volledig stagneerde. In de periode tussen juni en december 2011 steeg het aantal mensen met een uitkering slechts met 6000. En ook in de periode daarvoor tekende zich al een stabilisering af.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukt echter dat het om verschillende uitkeringen gaat, waarbij de één sneller en sterker te beïnvloeden is dan de ander. Zo is dankzij wijzigingen in het beleid het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen gedaald. Maar tegelijk is de werkloosheid lastiger te beïnvloeden. 'De conjunctuur zit tegen; die verander je niet zomaar met beleid', aldus de woordvoerder.

Een andere woordvoerder van het ministerie benadrukt dat een lichte stijging van het aantal bijstandsuitkeringen te maken heeft met de toegenomen werkloosheid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat die stijging echter veel sterker was in de periode tussen maart 2010 en mei 2011, dan in de periode daarna. Dat komt volgens het CBS door enkele wetswijzigingen, voornamelijk doordat jongeren 4 weken zoektijd hebben, voordat ze in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering.
Wat opvalt is dat er regionaal wel degelijk verschillen zijn in de stijging van het relatieve aantal uitkeringen. Dat steeg namelijk het sterkst in Medemblik, Schermer en Oudewater. De grote stad waar het relatieve aantal het sterkst steeg, is Leeuwarden. De best presterende grote stad is Roermond, al doen dorpen als Westvoorne, Asten en Korendijk het nog een stuk beter.

Opvallend is ook dat in de provincies Zeeland en Utrecht het aantal bijstanduitkeringen tussen 2007 en 2011 nauwelijks steeg, terwijl de overige provincies een sterkere stijging lieten zien.Beheerder
Beheerder
Admin


Aantal berichten : 389
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Stijging van aantal uitkeringen vlakt af Empty Re: Stijging van aantal uitkeringen vlakt af

Bericht van Beheerder wo aug 29 2012, 03:43


Nadat het aantal mensen met een uitkering voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of bijstand de afgelopen jaren sterk steeg, lijkt het aantal nu te stabiliseren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ik denk dat die trent niet lang zal duren. Er is in de bouwsector sprake van een faillissementsgolf. En ook de voorgenomen bezuinigen door de overheid zal geen positief effect hebben op de werkgelegenheid.

    Het is nu wo aug 17 2022, 12:32