Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

2 plaatsers

Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest

thorvald
thorvald
forumlid


Aantal berichten : 25
Registratiedatum : 04-09-12
Woonplaats : Twente

Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest Empty Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest

Bericht van thorvald wo okt 19 2016, 03:07

Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest

Bron : HLN.be - door : Karen Van Eyken - 19 oktober 2016

Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest Media_xll_9190123
Beeld ter illustratie © thinkstock.

Een 13-jarige jongen uit Amsterdam was het enige blanke kind in zijn klas. En dat viel niet mee. Hij werd uitgescholden en weggepest. De tiener hield het twee maanden vol maar stortte dan in.

Mees uit Amsterdam-Noord heeft het echt geprobeerd in het Waterlant College maar uiteindelijk was het niet meer vol te houden. Zijn klasgenoten spraken alleen maar Turks en Marokkaans. De jongen vond geen aansluiting en zat steeds alleen in de kantine. Mees werd uitgescholden voor 'kaaskop' en 'kut-Hollander'. Vorige week kwam hij huilend thuis. "De school kon hem geen veilige omgeving bieden. Toen hebben we besloten om hem van school te halen", aldus Peter van der Lichte, vader van de gepeste jongen, aan RTL Nieuws. De ouders van het kind hadden het Waterland College uitgekozen omdat daar een sportafdeling was. "Maar tijdens het intake-gesprek was ons niet gezegd dat Mees de enige blanke jongen zou zijn. Dat neem ik de school wel kwalijk", verklaart de vader. "Mijn zoon heeft echt zijn best gedaan maar het ging niet meer." "Je wilt het woord niet graag gebruiken, maar het is discriminatie", voegt moeder Trudy daaraan toe. "Het voelt als een nederlaag, maar Mees moet geen project worden'', beaamt haar man tijdens een interview met het Algemeen Dagblad. Belangrijker vinden ze dat het probleem van segregatie in het onderwijs in Amsterdam aandacht krijgt. "Deze situatie is niet goed. Niet voor de Mohammeds en Ahmeds bij Mees in de klas, maar ook niet voor de kinderen op witte scholen'', zegt Van der Lichte. De jongen heeft nu herfstvakantie. Daarna begint hij op zijn nieuwe school.
Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest Empty Re: Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest

Bericht van Eric de Blois wo okt 19 2016, 18:48

Enige kaaskop in de klas

Bron : AD.nl - door : Roelf Jan Duin - 17 oktober 2016

Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0
Foto ter illustratie. © Thinkstock

SEGREGATIE Op het Waterlant College in Amsterdam-Noord is Mees (13) de enige witte leerling van de klas. Na nog geen twee maanden halen zijn ouders hem van school. 'Dit voelt als een nederlaag.'

Het kwartje viel pas toen Peter van der Lichte en Trudy Ditmeijer voor het eerst samen het Waterlant College in Noord binnen gingen. "Jullie moeten de ouders van Mees zijn'', werden ze hartelijk welkom geheten. "Ik dacht in al mijn naïviteit nog: hoe weten ze dat nou?" zegt Ditmeijer. "Pas later begreep ik dat dit kwam doordat Mees het enige jongetje was met blond haar en blauwe ogen." Mees had het advies vmbo-kader gekregen en kon kiezen tussen het Clusius College en het Waterlant College in Amsterdam-Noord. ,,Bij het Waterlant doen ze veel aan sport, dus dat leek ons de beste keuze voor Mees'', zegt Van der Lichte. ,,We hebben alleen maar naar het profiel van de scholen gekeken, geen moment naar de samenstelling. Siert ons dat nou niet?"

Mees is echt wel wat gewend, maar hij viel er volledig buiten. In de pauzes sprak men Turks

Tatta
Inmiddels erkennen ze een verkeerde keuze te hebben gemaakt. Het Waterland College bleek een zwarte school te zijn. Wat heet: Mees was het enige blanke kind in zijn klas. En al snel doodongelukkig. Van der Lichte: "Mees is een sociaal jongetje, heeft twee grote broers, zit op voetbal, we wonen in De Banne, dus hij is echt wel wat gewend. Maar hij viel er compleet buiten. In de pauzes praatten zijn klasgenootjes Turks en Marokkaans. Hij werd uitgemaakt voor 'tatta', kaaskop en kut-Hollander. Dit was geen pesten door een paar kinderen, want dat kan Mees echt wel hebben, maar dit is, nou ja..." Ditmeijer valt hem bij: "Je wilt het woord niet graag gebruiken, maar het is discriminatie." Vorige week donderdag brak Mees thuis in huilen uit. Hij wilde niet meer naar school. Een dag later zaten zijn ouders aan tafel bij Margot Focke, de teammanager van de school. "Dat was heel prettig. In plaats van in de verdediging te schieten zeiden ze de situatie te begrijpen en te willen zoeken naar een oplossing. Voor ons stond die al vast: na de herfstvakantie zou Mees naar een andere school gaan.''

Je wilt het woord niet graag gebruiken, maar het is discriminatie

Focke bevestigt dat er incidenten zijn geweest, maar volgens haar werd Mees niet stelselmatig getreiterd om zijn huidkleur. "Mees heeft tegen ons gezegd dat er twee meisjes waren die opmerkingen hadden gemaakt. Met hen hebben we een gesprek gevoerd. Verder zagen wij Mees op het schoolplein en in de kantine vaak lachen." Focke betreurt Mees' vertrek. "En ik denk dat zijn klasgenoten het ook heel jammer vinden, ze mochten hem heel graag." Door de bemiddeling van het Waterlant College kan Mees na de herfstvakantie hoogstwaarschijnlijk terecht op het Clusius College. ,,Het voelt als een nederlaag, maar Mees moet geen project worden'', zegt Van der Lichte. Hij en zijn vrouw verwijten de school niets, al hadden ze het prettig gevonden als hun vooraf verteld zou zijn dat Mees de enige witte leerling van de klas zou zijn. Maar belangrijker vinden ze dat het probleem van segregatie in het onderwijs in Amsterdam aandacht krijgt. ,,Deze situatie is niet goed. Niet voor de Mohammeds en Ahmeds bij Mees in de klas, maar ook niet voor de kinderen op witte scholen'', zegt Van der Lichte.

'Uitstekende resultaten'
Rick d'Ancona, directeur van het Waterlant College, wijst erop dat de populatie in Amsterdam onder de dertien jaar voor 65 procent uit allochtonen bestaat. In sommige delen van Amsterdam, zoals Noord, en op het vmbo ligt dat nog hoger. De term 'zwarte school' steekt hem, vanwege de negatieve lading. ,,Wij zijn een multiculturele school met uitstekende onderwijsresultaten. We willen dat leerlingen mengen en dat alle kinderen zich veilig voelen. We vinden het dan ook heel jammer dat Mees van school gaat.''
Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest Empty Re: Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest

Bericht van Eric de Blois wo okt 19 2016, 19:04

Mees (13) was de enige blanke op school: 'Ze noemden me kut-Hollander'

Bron : RTLnieuws - door : Agnes de Goede - 18 oktober 2016

Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest Klas_leerlingen_docent_leraar_thinkstock
(Archieffoto) © Thinkstock

Hij werd uitgescholden voor kaaskop, kut-Hollander en zat altijd alleen in de kantine. Mees (13) uit Amsterdam-Noord was de enige blanke op zijn school. "Ik heb het geprobeerd, maar uiteindelijk ging het echt niet meer."

Twee maanden heeft Mees het volgehouden, maar het lukte niet. "Het gaat nu goed met me. Ik heb nu herfstvakantie en begin volgende week op mijn nieuwe school. Daar heb ik zin in", zegt hij. Eigenlijk wil de leerling niet te veel kwijt over zijn ervaringen van afgelopen tijd. Behalve dat hij alles heeft geprobeerd om ertussen te komen, maar dat het niet lukte. "Ik ben na de zomer op het Waterlant College begonnen in Noord. Ik was de enige blanke jongen. Veel van mijn klasgenoten praatten geen Nederlands. Ik zat altijd alleen in de pauze. Ik kwam er niet tussen."

Eenzaam
Mees had een vmbo-advies gekregen van zijn basisschool. Hij kon kiezen tussen het Clusius College en het Waterlant. Peter van der Lichte, vader van Mees, vertelt verder: "Mees wilde graag naar het Waterlant omdat daar een sportafdeling was. En het gebouw was helemaal nieuw. Het leek ons allemaal de beste school. Ook na de open dag." Het was tijdens de open dag wel opgevallen dat er veel donkere kinderen op de school rondliepen. "Maar tijdens de intake was ons niet gezegd dat Mees de enige blanke jongen van de school zou zijn. Als we dat hadden geweten, hadden we misschien toch anders besloten. Dat neem ik de school wel kwalijk." "Wij kijken niet naar de samenstelling van de school", zegt Mees' vader. "Dat vinden we niet het belangrijkst. Het ging ons vooral om de soort school."

Kut-Hollander
Maar al snel ging het niet meer. Klasgenoten van Mees spraken alleen maar Turks en Marokkaans. Mees werd uitgescholden voor kaaskop en kut-Hollander. "Toen hij met deze verhalen thuiskwam, hebben we eerst nog gezegd dat hij het moest blijven proberen. Omdat een nieuwe school altijd wennen is. We wilden niet meteen dat hij er mee zou stoppen. Mees heeft echt zijn best gedaan." Vorige week kwam hij huilend thuis. "Hij wilde echt niet meer naar school. Hij had het echt geprobeerd, maar het lukte niet. De school kon hem geen veilige omgeving bieden. Toen hebben we besloten om hem van school te halen."

Herfstvakantie
Vader Peter maakte daarna een afspraak met de directeur van de school. "Het was een heel prettig gesprek. De directeur snapte het wel. Ze vindt het heel jammer dat Mees van school is gegaan." Mees heeft nu herfstvakantie. "Ik ga allerlei leuke dingen doen. Boodschappen met mijn vader, en nog een leuk uitje", vertelt de brugklasser. Mees heeft zin om op zijn nieuwe school  te beginnen, het Clusius College.

Segregatie
Vader Peter hoopt dat het probleem van segregatie in het onderwijs aandacht krijgt. "Dat Mees de enige blanke was op zijn school, is niet goed. Net als het niet goed is, dat er maar één donker kind op een school zit. Scholen moeten streven naar diversiteit." Het Waterlant College was in verband met herfstvakantie niet bereikbaar voor commentaar.
Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest Empty Re: Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest

Bericht van Eric de Blois wo okt 19 2016, 19:16

Een 13-jarige jongen uit Amsterdam was het enige blanke kind in zijn klas. En dat viel niet mee. Hij werd uitgescholden en weggepest. De tiener hield het twee maanden vol maar stortte dan in.

Mees uit Amsterdam-Noord heeft het echt geprobeerd in het Waterlant College maar uiteindelijk was het niet meer vol te houden. Zijn klasgenoten spraken alleen maar Turks en Marokkaans. De jongen vond geen aansluiting en zat steeds alleen in de kantine. Mees werd uitgescholden voor 'kaaskop' en 'kut-Hollander'.

Vorige week kwam hij huilend thuis. "De school kon hem geen veilige omgeving bieden. Toen hebben we besloten om hem van school te halen", aldus Peter van der Lichte, vader van de gepeste jongen, aan RTL Nieuws. De ouders van het kind hadden het Waterland College uitgekozen omdat daar een sportafdeling was.

Vreselijk. En dan klagen dat racisme altijd van blanken komt. Dit soort zaken zullen niet op zichzelf staan. Niet alles zal in de krant komen.

Gesponsorde inhoud


Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest Empty Re: Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest

Bericht van Gesponsorde inhoud


    Het is nu wo aug 17 2022, 12:08