Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Homo's kunnen in Oeganda voortaan levenslang krijgen

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

Homo's kunnen in Oeganda voortaan levenslang krijgen Empty Homo's kunnen in Oeganda voortaan levenslang krijgen

Bericht van Eric de Blois do sep 29 2016, 20:11

Homo's kunnen in Oeganda voortaan levenslang krijgen

Bron : Volkskrant - 20 december 2013

Homo's kunnen in Oeganda voortaan levenslang krijgen 77125abd-fb5d-44cd-aa78-7d38d6a6365d?width=664&height=374

Het parlement van Oeganda heeft de omstreden anti-homowet uit 2009 aangenomen. Dat betekent dat er voortaan levenslange gevangenisstraffen staan op 'homoseksuele handelingen'.

Homoseksualiteit was al verboden in Oeganda, maar door de nieuwe wet zullen de straffen die hierop staan nog strenger worden. In het oorspronkelijke voorstel stond dat op bepaalde vormen van homoseksualiteit de doodstraf zou moeten staan. De wet werd daarom wel spottend de Kill the Gays-wet genoemd. De doodstraf is uiteindelijk vervangen door een levenslange celstraf. Ook het 'propageren' van homoseksualiteit is voortaan illegaal in Oeganda. Mensen die weet hebben van homoseksuele activiteiten moeten dat bovendien melden bij de politie. Wie dat niet doet, kan ook in de cel belanden. President Yoweri Museveni, die geregeld de aanval heeft geopend op homoseksuelen in zijn land, moet nog een handtekening onder de wet zetten. Dit gebeurt naar verwachting morgen al. Het wetsvoorstel lag sinds 2009 internationaal zwaar onder vuur. De Amerikaanse president Barack Obama sprak er zijn afschuw over uit. Donoren dreigden steun in te trekken.

'Mannelijke hoeren'
In maart van dit jaar sprak De Volkskrant met Frank Mugisha, de voorzitter van SMUG (Sexual Minorities Uganda), de grootste homobeweging van Oeganda. Op de vraag hoe Oegandezen over het algemeen over homoseksuelen denken, zei hij: 'Ze denken dat we alleen uit zijn op seks met andere mannen, dat we een soort mannelijke hoeren zijn. Homoseksualiteit is in hun ogen een westers product dat niet in Afrika thuishoort. In het verleden hebben Oegandese regimes kinderen voor het leger gerekruteerd, nu denken veel Oegandezen dat wij hetzelfde doen, alleen dan om seks mee te hebben.'

Frank Mugishu zegt nu tegenover Gay Star News dat hij 'gechoqueerd' is door aanname van de anti-homowet. 'We zullen ons verzetten tegen deze wet, want het is zeer ongrondwettelijk. De internationale gemeenschap moet hier aandacht aan besteden. (..) Ik ben erg teleurgesteld. Al mijn collega's zijn in paniek.' In Oeganda wordt al jaren een hetze tegen de LGBT-gemeenschap gevoerd. Drie jaar geleden publiceerde de lokale Oegandese krant Rolling Stone foto's van homo's en lesbiennes met hun naam en adres erbij. De kop luidde 'Hang ze op. Ze werven nieuwe leden onder onze kinderen'. Lezers werden opgeroepen om homo's aan te vallen. In 2011 werd David Kato, een prominente voorvechter voor homorechten, vermoord. Hij was twee keer met een hamer op zijn hoofd geslagen, in zijn eigen woning. Kato stond bekend als de eerste Oegandees die openlijk voor zijn geaardheid uitkwam.

Verbod op minirokjes
Het besluit van het Oegandese parlement komt een aantal uur nadat het parlement een andere omstreden wet heeft doorgedrukt die een verbod op pornografie uitvaardigt. Het dragen van minirokjes en ander 'onfatsoenlijk gedrag' wordt hiermee in de ban gedaan.

    Het is nu vr aug 12 2022, 03:45