Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

VVD-senator Sybe Schaap: PVV gevaarlijker dan de NSB

Eric de Blois
Eric de Blois
Beheerder


Aantal berichten : 267
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 62
Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

VVD-senator Sybe Schaap: PVV gevaarlijker dan de NSB Empty VVD-senator Sybe Schaap: PVV gevaarlijker dan de NSB

Bericht van Eric de Blois do sep 22 2016, 17:29

VVD-senator Sybe Schaap: PVV gevaarlijker dan de NSB

Bron : Trouw - door : Willem Pekelder - 6 september 2016

VVD-senator Sybe Schaap: PVV gevaarlijker dan de NSB Media_xl_4054132
© Werry Crone. VVD-senator Sybe Schaap: "De PVV is op zich al een dictatuur."

De PVV is in sommige opzichten gevaarlijker dan de NSB. Dat zegt filosoof en VVD-Eerste Kamerlid dr. Sybe Schaap (70) in een interview met Trouw.

Als Wilders de macht krijgt, zou dat weleens heel akelig kunnen uitpakken.

Sybe Schaap

Hij meent dat de partij van Wilders te weinig tegengas krijgt. "Dat is een gevaarlijke tendens. In de tijd van de NSB had iedereen zijn eigen sterke ideologie: socialisten, gereformeerden, katholieken en liberalen. Men wist dat men simpelweg geen NSB'er kón zijn vanwege die eigen ideologie. Maar ideologieën bestaan niet meer." Het populisme speelt een belangrijke rol in Schaaps nieuwste boek 'Rechtsstaat in verval', dat deze week verschijnt. Daarin schrijft hij: 'Wilders heerst als een Führer die zelfs het nationaal-socialisme niet heeft gekend'.

Schaap: "Natuurlijk bedoel ik niet dat Wilders een massamoordenaar is als Hitler, maar wel dat hij met zijn partij een gevaarlijke structuur neerlegt. Als Wilders de macht krijgt, zou dat weleens heel akelig kunnen uitpakken. Een dictatuur? Zou zomaar kunnen. De PVV is op zich al een dictatuur." De PVV zaagt volgens Schaap aan de fundamenten van de rechtsstaat door democratische instituties voortdurend belachelijk te maken: nep-parlement, nep-parlementariërs, neprechters. Hoe gevoelig kritiek op de PVV ligt, bleek in 2012 toen Schaap zijn boek 'Het rancuneuze gif' uitbracht. Daarin beschuldigde hij de PVV ervan net als de NSB in te spelen op volkse ressentimenten. Vanuit de VVD-top werd destijds zware druk op Schaap uitgeoefend het boek uit te stellen vanwege de toenmalige gedoogsteun van de PVV. De auteur verwacht ditmaal geen moeilijkheden met zijn partij. "De VVD neemt nu voldoende afstand van de PVV. Het lijkt mij echt onmogelijk dat de VVD weer gaat samenwerken met de PVV." De PVV was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

    Het is nu vr aug 12 2022, 04:03