Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Bouwmarkten ingezet bij jacht op terroristen

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Bouwmarkten ingezet bij jacht op terroristen Empty Bouwmarkten ingezet bij jacht op terroristen

  Bericht van Eric de Blois zo sep 11 2016, 19:03

  Bouwmarkten ingezet bij jacht op terroristen

  Bron : AD.nl - door : Victor Schildkamp - 12 september 2016

  Bouwmarkten ingezet bij jacht op terroristen ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0
  © anp

  Winkelpersoneel in groothandels, bouwmarkten, tuincentra en andere zaken waar grondstoffen voor explosieven te koop zijn, worden ingezet in de jacht op terroristen. Zodra een klant ongewone hoeveelheden van, bijvoorbeeld, aceton of kunstmest koopt, moet de politie worden gewaarschuwd.

  Personeel van de bouwmarkten Gamma en Karwei kreeg vorige week per flyer instructies. Daarop staan onder meer de hoeveelheden aceton, tuinmest en waterstofperoxide die als ongewoon mogen worden beschouwd. Binnenkort komt ook een elektronische cursus beschikbaar. De folder en cursus geven het veelal jonge personeel enig houvast hoe een verdacht persoon te herkennen is: als hij nerveus overkomt bijvoorbeeld. Of als hij alleen contant wil afrekenen bij grote hoeveelheden. Of als hij of zij niet weet waar de producten normaal gesproken voor worden gebruikt. Het personeel moet in zulke gevallen de kassabon bewaren, videobeelden veilig stellen en als het kan kentekens te noteren.

  Instructies
  De instructies aan het winkelpersoneel zijn het gevolg van de Wet Precursoren voor Explosieven die sinds 1 juni geldt. De wet moet voorkomen dat terroristen in reguliere winkels en groothandels hun grondstoffen voor explosieven bij elkaar scharrelen. De wet verplicht winkels alert te zijn op ongebruikelijke aankopen. ,,Groothandels, leveranciers, drogisterijen, tuincentra, internetwinkels, het geldt voor elke zaak waar minstens één grondstof voor explosieven te koop is'', zegt Eric Jan Schipper van Intergamma, waar bouwmarkten Gamma en Karwei onder vallen.

  Klanten pesten
  ,,Dit gaat niet om klanten pesten'', zegt Schipper. ,,Dit moet van de wet en de Inspectie Leefomgeving en Transport controleert ook. Wij voeren dit uit op twee manieren: we keken al op de computer welke hoeveelheden worden verkocht en nu dus ook via het personeel op de werkvloer. En voor de helderheid: het gaat om gedrag, niet om uiterlijk.'' Bouwmarkt Hornbach instrueerde het personeel al eerder dit jaar. In maart werden bij een filiaal van Hornbach de gezochte Franse terreurverdachten Anis B. en Reda K. aangehouden voor winkeldiefstal. Omdat ze in het bezit waren van valse identiteitsbewijzen, werden ze direct niet als terreurverdachten geïdentificeerd. Wát ze probeerden te stelen is nooit bekend gemaakt.

   Het is nu do sep 21 2023, 05:29