Wegenwacht voor fietsers op de Veluwe
Bron: trouw.nl - door: Quirijn Visscher - 10 augustus 2012
© foto koen verheijden. Pech onderweg op de Hoge Veluwe. Per elektrische scooter met
aanhanger brengt de pechdienst een nieuwe witte fiets.
Wie een lekke band krijgt midden op de Hoge Veluwe hoeft niet langer kilometerslange wandelingen te ondernemen naar de bewoonde wereld. De noodnummers die om elke tweehonderd meter op de fietspaden zijn geschilderd, bieden nu toegang tot een speciale Fietsservice van de ANWB, die werd opgezet samen met de parkorganisatie. Tijdens vakanties en zomerse weekends schieten de vrijwilligers van het ANWB Ledenhulpkorps te hulp in het 5400 hectare grote park. Gratis en voor niks.
Aad van Dorp is zo'n vrijwilliger. Zijn glimmende, felgele elektrische scooter staat te wachten op de eerste pechvogel van de dag. Horen fietsers hem wel tijdig aankomen op dit nieuwe, fluisterstille hulpvoertuig van de ANWB? Van Dorp demonstreert de claxon voor de fietsenstalling midden in het nationale park. Engelse parkgasten die net de gratis parkfietsen bestijgen, schrikken even op. De toeter werkt.
De kans op lekke banden is reëel in het natuurpark van stichters Anton Kröller en Hélène Kröller-Müller tussen Ede en Apeldoorn. Over de parkfietspaden rijden niet alleen de 1700 witte fietsen, een provo-erfstuk, maar ook veel privéfietsen en gehuurde e-bikes, bakfietsen en tandems. Voor de ANWB een prima plek om de nieuwe Fietsservice te testen, zegt Marisca ter Burg van het park. "Vroeger zat er niks anders op dan lopen totdat je ergens een vervangende witte fiets vond."
Sinds deze week bieden het park en de ANWB de nieuwe plakservice aan alle parkfietsers aan. Wie ergens lek rijdt, belt het noodnummer en. De fietsservice stuurt een vrijwilliger als Van Dorp op pad. Met een aanhangwagentje aan zijn e-scooter zoeft hij naar de pechvogel met een verse witte fiets. Wie met witte fietsen rijdt, betaalt überhaupt niks. Bij privéfietsen of huurrijwielen ligt het anders: ANWB-leden betalen niks, maar wie geen lid is en dat niet wordt, kan kiezen voor een betaalde reparatie ter plekke.
In maart begon de ANWB de Wegenwacht Fietsservice. De parkdienst is een afgeleide. De ANWB wil ook in andere grote natuurgebieden fietsdiensten gaan aanbieden. Die zijn amper toegankelijk voor motorvoertuigen, zegt woordvoerder Ad Vonk van de ANWB. "Zoals de Waterleidingduinen." De reizigers- en toeristenbond praat met natuurbeheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer over toegang voor de Wegenwacht.
Op de Hoge Veluwe is de situatie iets anders: daar mogen automobilisten van oudsher het park in via een eigen parcours. Of de Wegenwacht in het park wel eens automobilisten met pech helpt, weten Ter Burg noch Vonk te vertellen. Maar ze zijn ervan overtuigd dat auto's met motorpech of een lekke band ook in desolate gebieden als 'de Bosjes van Staf' en 'De Pollen' bevrijd zullen worden door een vertrouwde Wegenwachter.
Maar niks is natuurlijk leuker dan een witte fiets oppikken. Soms zie je ze halverwege de route liggen. Een slot zit er niet op. Je mag ze zo meenemen. Dus wie 'zijn' leenexemplaar uit het oog verliest, loopt nog altijd een risico op een authentieke Veluwse wandeltocht op zoek naar een ander exemplaar.
En wie weet brengt Van Dorp er wel eentje. Want druk hebben hij, zijn vrouw en het tweede vrijwilligerspaar het nog niet met deze dienst.
Mooi weer komt eraan. Daarmee stijgt het fietsersaantal en de statistische kans op fietspech. Van Dorp: "Maar op ongelukken hopen we niet."