Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

2016-06-24 : Europese landen houden crisisberaad over gevolgen Brexit

Deel
avatar
Eric de Blois
Beheerder

Aantal berichten : 261
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 59
Woonplaats : Wijlre, Nederland

2016-06-24 : Europese landen houden crisisberaad over gevolgen Brexit

Bericht van Eric de Blois op do jun 23 2016, 22:48

Europese landen houden crisisberaad over gevolgen Brexit

Bron : volkskrant.nl - 24 juni 2016Een aantal Europese landen dat zich zorgen maken over het vertrek van het Verenigde Koninkrijk uit de Europese Unie gaan een crisisberaad houden. Ierland, Frankrijk en België gaan zich vandaag nog over de kwestie buigen.

Ierland, dat economisch sterk afhankelijk is van Groot-Brittannië, zal vrijdag een crisisberaad plaatsvinden. De uitslag van het referendum zou 'zeer grote gevolgen voor Ierland hebben', verklaarde het kabinet vrijdagochtend. Ierland zou zwaarder getroffen worden dan elk ander land. Premier Enda Kenny zal na het overleg met een verklaring komen. Minister van Financiën Michael Noonan liet de economische gevolgen van Brexit eerder deze week berekenen. Naar schatting verliest Ierland 1,2 procent van zijn  bruto binnenlands product. De handel tussen beide landen, met een waarde van zo'n 1,2 miljard euro per week, zou met 20 procent kunnen krimpen.

Frankrijk

Ook de Franse regering houdt een crisisberaad. Vrijdagmorgen zal er overlegd worden over 'de toekomst van Europa', aldus president Hollande. Hollande heeft nog niet persoonlijk op het vertrek van de Britten uit de EU gereageerd. De rechtse leider Marine le Pen wel: zij zegt dat het tijd is dat nu ook de Fransen een referendum gaan organiseren over een vertrek uit de EU.

België

De Belgische regering houdt vrijdagmiddag een crisisberaad over de gevolgen van Brexit voor België. Dit heeft vicepremier en minister van Economie en Werk Kris Peeters op Twitter bekendgemaakt. Eerder deze week had hij een crisisgroep ingesteld. Deze zal de regering adviseren over de aanpak van Brexit. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk zou volgens verschillende studies een negatieve impact hebben op de Belgische economie. Deze wordt geschat op een verlies van 0,5 procent van het bbp of 2,1 miljard euro en 12.000 banen.
.

    Het is nu zo jan 20 2019, 18:30