Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Nieuwe gigafabriek Tesla omstreden

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nieuwe gigafabriek Tesla omstreden Empty Nieuwe gigafabriek Tesla omstreden

  Bericht van Eric de Blois vr maa 20 2020, 17:11

  Nieuwe gigafabriek Tesla omstreden: ‘Die fabriek verwoest onze droom’

  Bron : AD.nl - 19 maart 2020

  Nieuwe gigafabriek Tesla omstreden Descar11

  Duizenden dennenbomen zijn al gekapt voor Tesla’s eerste Europese ‘gigafactory’ bij Berlijn. De overheden moeten zich echter nog uitspreken over ruim driehonderd bezwaren tegen de bouw. Het waterverbruik speelt daarin een grote rol.

  Tesla’s eerste Europese ‘gigafactory’ moet verrijzen op een 300 hectare grote kavel in een bos- en merengebied zo’n 30 kilometer ten zuidoosten van de Duitse hoofdstad Berlijn. Waar begin februari nog duizenden dennenbomen stonden, rest nu een kale vlakte vol afgezaagde stompen. Een stuk of tien graafmachines halen de wortelkluiten in rap tempo boven de grond en dumpen ze in containers. Intussen maken versnipperaars korte metten met de stapels boomstammen.

  ,,Ik ben blij met die Tesla-fabriek’’, zegt een man van middelbare leeftijd, terwijl hij onverstoorbaar doorloopt over het marktplein van Grünheide, zo’n 7 kilometer verderop. ,,Goed voor de werkgelegenheid in deze regio. Jongeren trekken weg zodra ze zijn geslaagd voor hun middelbareschoolexamen. Vervolgopleidingen zijn hier niet, banen evenmin. Hoezo niet? Na de val van de Muur moesten de meeste bedrijven hun deuren sluiten.’’ Een eenzame klant in café-restaurant Heidereuter is het met hem eens. ,,BMW was in 2001 geïnteresseerd in hetzelfde terrein, maar bouwde zijn nieuwe autofabriek in Leipzig. Weg 2500 arbeidsplaatsen. Tesla belooft tussen de 9000 en 12.000 banen.’’

  Infoavond
  De meesten van de vierhonderd bezoekers van een door de gemeente belegde infoavond gaven ook aan positief te staan tegenover het megaproject. Ze uitten wel hun vrees voor files en CO2-uitstoot. Dit door de auto’s van Tesla-medewerkers, de zeshonderd vrachtwagens die de fabriek dagelijks bevoorraden voor de productie van de Tesla-types 3 en Y én de zes goederentreinen met geproduceerde elektrische auto’s die driemaal daags vertrekken. De positivo’s vroegen de burgemeester en drie deelstaatverantwoordelijken om uitbreiding van de infrastructuur en om een hogere frequentie van het ov van en naar Grünheide. Daar stoppen nu twee bussen en één trein per uur.

  Een kleine groep inwoners liet duidelijk blijken tegen de bouw van het Europese paradepaardje van Elon Musk te zijn. ,,Waarom is deze avond niet eerder belegd? Na geheime onderhandelingen met Tesla staan we nu voor voldongen feiten’’, riep een vrouw met schelle stem naar het podium. Ze slingerde de bestuurders een reeks verwijten naar het hoofd: verkoop van de grond voor een dumpprijs, vriendjespolitiek, schending van de natuurbeschermingswet met de bomenkap en gegoochel met cijfers over waterverbruik.

  Natuur
  Dat laatste baarde een wat oudere dame ook zorgen. ,,Die fabriek verwoest de droom van mijn echtgenoot en mij om hier van een rustige oude dag in de natuur te genieten’’, sprak ze met ingehouden woede. ,,Wat ik heb gelezen doet mij het ergste vrezen. Tesla wil alleen al in de eerste uitbreidingsfase half zoveel water verbruiken als de 160.000 mensen in deze regio. Als het tweede, derde en vierde deel van de fabriek er staan, wil Tesla een eigen waterbron slaan waardoor het door de droge zomers toch al lage grondwaterpeil nóg verder zakt. De heidevelden drogen uit, de meren komen droog te staan.’’

  Deelstaatminister van Economie Jörg Steinbach zei dat het hoog tijd was een einde te maken aan 'de vele valse geruchten'. De grond werd volgens hem verkocht voor 40,9 miljoen euro met een eventuele prijscorrectie (uiteindelijk 43,4 miljoen, red.) én controle door Brussel. Het perceel lag ooit in een natuurbeschermingsgebied, maar die bestemming werd in 2001 gewijzigd in industriegebied. De dennen werden aangeplant voor de houtproductie en vormden een monocultuur bos. Tesla beloofde het drievoudige te compenseren met de aanplant van gemengd bos.

  Er zijn volgens Steinbach al gesprekken met Deutsche Bahn over extra treinen en een nieuw station, er wordt gekeken naar een extra afrit van de snelweg en verbreding van B-wegen. Over het waterverbruik zei Steinbach dat Tesla schat 372.000 liter water per uur te verbruiken bij de maximale productie van 500.000 auto’s per jaar. Tesla’s topman Elon Musk liet de volgende dag via Twitter weten dat het geschatte waterverbruik gebaseerd is op ‘een mogelijke, uitzonderlijke piek’ en dat het normale verbruik veel lager ligt.

  Waterwingebied
  ,,Om precies te zijn 243.000 liter’’, weet voorzitter Steffen Schorcht van het burgerinitiatief tegen het project. ,,Nog altijd te veel water. Wij eisen een gesloten waterkringloop met hergebruik van afvalwater.’’ Zijn comité is één van de bezwaarmakers. Delen van de geplande fabriek liggen volgens hem in een waterwingebied waarvan de grenzen begin vorig jaar opnieuw zijn vastgesteld. ,,Niet alleen het slaan van nieuwe bronnen is verboden, maar ook de aanleg van industriële installaties, pijpleidingen, nieuwe wegen, stations en woonwijken, zo blijkt uit het op 2 april 2019 gepubliceerde besluit.’’

  De 59-jarige ingenieur had de afgelopen maanden contact met vertegenwoordigers van Tesla. Ze wisten volgens hem niet dat het perceel in een waterbeschermingsgebied ligt. ,,Ze wisten evenmin dat het waterbedrijf de drinkwatervoorziening noch de afvoer van afvalwater kan garanderen binnen het door Tesla gevraagde tijdsbestek.'' In juli volgend jaar moeten de eerste elektroauto's van de band rollen.

  Of het zover komt, is afwachten. De openbare behandeling van de bezwaren is door de coronacrisis voor onbepaalde tijd verschoven. Schorcht denkt niet dat de bezwaren de bouwvergunning kunnen tegenhouden. ,,Het ziet ernaar uit dat het project goedgekeurd wordt, maar elke verbetering van de plannen is er één.’’

  .

   Het is nu do jul 18 2024, 05:41