Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 09:10

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bron : elsevier.nl - door : Tom Reijner - 10 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar ANP-30604327-1200x800

  Een Nederlandse vrouw zit al sinds maart vast in een cel in Qatar, nadat ze naar eigen zeggen was verkracht. Toen de 22-jarige vrouw vervolgens aangifte deed, werd ze opgepakt.

  De aanklacht luidt buitenechtelijke seks, meldt haar advocaat Brian Lokollo. Seks buiten het huwelijk is verboden in het steenrijke islamitische oliestaatje.

  Vreemd appartement
  De Utrechtse Laura, zoals de vrouw volgens diverse media heet (haar achternaam is niet publiekelijk bekend), was met een vriendin op vakantie in Qatar, en zou zijn verkracht na een avondje stappen. Ze zegt dat er iets in haar drankje is gedaan, want even later kwam ze bij bewustzijn in een vreemd appartement, aldus de advocaat. De volgende ochtend deed ze aangifte op het politiebureau, maar toen werd ze zelf in de boeien geslagen. Ook de vermeende dader zit in de cel, schrijft De Telegraaf. Er zou drie jaar cel staan op buitenechtelijke seks in Qatar. De Nederlandse ambassade in Doha is op de hoogte van de arrestatie en houdt wekelijks telefonisch contact met de vrouw, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze heeft inmiddels een advocaat in Qatar.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 09:18

  Nederlandse vast in Qatar

  Bron : Telegraaf.nl - 10 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar HH-47269375+_1_

  DOHA - De Nederlandse Laura de B. uit Utrecht zit sinds maart vast in Qatar, nadat ze zou zijn verkracht in de hoofdstad Doha.

  De 22-jarige Nederlandse was met een vriendin op vakantie naar het oliestaatje. Tijdens het stappen zou er iets in haar drankje zijn gedaan, waarna ze de volgende ochtend wakker werd in een vreemd appartement. Daar zou ze zijn verkracht. De vrouw is de ochtend na de verkrachting naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen, maar tot grote schrik werd ze zelf gearresteerd. Ook de dader zit achter slot en grendel. Op buitenechtelijke seks staat tot drie jaar gevangenisstraf. Haar moeder heeft inmiddels advocaat Brian Lokollo in de arm genomen omdat de vrouw tot voor kort geen juridische bijstand kreeg. Volgens de advocaat schaamt de Nederlandse zich enorm. Ze klinkt volgens hem erg monter, maar ze is ook bang voor de reacties als ze terugkomt in Nederland.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 09:24

  Utrechtse vast in Qatar na aangifte verkrachting

  Bron : rtvutrecht.nl - 10 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar 812989_480

  UTRECHT - De Utrechtse Laura zit al ruim twee maanden vast in Qatar. De 22-jarige werd gearresteerd nadat zij aangifte deed van verkrachting. Dat maakt haar advocaat vrijdag bekend.

  De jonge vrouw was op vakantie met een vriendin in hoofdstad Doha, toen zij verkracht zou zijn tijdens een avondje uit in een hotel. Laura vermoedt dat er iets in haar drankje is gestopt, want de volgende werd zij wakker in een voor haar vreemd appartement. Diezelfde ochtend is Laura naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen, waar zij vervolgens zelf werd gearresteerd. De dader zit ook vast in afwachting van een straf. In Qatar staat tot drie jaar gevangenisstraf op buitenechtelijke seks.

  GEEN ADVOCAAT
  Volgens advocaat Brian Lokollo werd Laura de eerste maanden verstoken van een advocaat. Hij benadrukt dat dit in strijd is met alle internationale verdragen. Ook wordt tijdens haar zittingen Arabisch gesproken, wat voor haar onbegrijpelijk is. Wat de zaak bemoeilijkt is dat haar advocaat nog steeds geen dossier heeft ontvangen van de zaak. Maandag wordt zij weer voorgeleid, maar niet duidelijk is of dit gaat om een inhoudelijke behandeling of een uitspraak. "Zij moet weten waar zij van wordt verdacht en zij moet een advocaat hebben die haar bijstaat. Dat is tot op heden niet gebeurd en er zijn wel drie zittingen geweest." Volgens de advocaat schaamt Laura zich enorm voor wat er gebeurd is. Ze is monter, maar is ook bang voor de reacties bij terugkomst in Nederland.

  EMOTIONEEL
  "De ene keer dat ik haar spreek is ze zeer emotioneel en de andere keer opgewekt. Hoe langer het gesprek duurt, hoe moedelozer zij wordt," aldus Lokollo. "Vanuit de gevangenis krijgt zij signalen dat haar een straf van één tot drie jaar boven het hoofd hangt." Laura zit overdag samen met veertig vrouwen in een dagverblijf. 's Nachts deelt zij een slaapzaal met zes tot acht vrouwen. "Ze voelt zich dan wel veilig, dus het is niet zo dat ze geen oog dichtdoet," laat haar advocaat weten.

  GELD
  Laura zegt haar vermeende verkrachter absoluut niet te kennen. "Hij is een vreemde voor haar," aldus Lokollo. De familie van de verdachte dringt aan dat Laura met de man trouwt, zodat beiden eerder vrij kunnen komen. Haar advocaat raadt dit ten strengste af. Maandag wordt de zaak verder behandeld in Qatar. De Nederlandse ambassade zal hierbij aanwezig zijn.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 16:07

  Verkrachte Nederlandse (22) vast in Doha vanwege 'seks buiten huwelijk'

  Bron : AD.nl - 10 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0

  Een Nederlandse vrouw uit Utrecht zit vast in Qatar nadat ze stelde te zijn verkracht. De politie houdt haar sinds maart in voorarrest omdat ze hiermee seks buiten het huwelijk zou hebben gehad.

  De 22-jarige Laura was met een vriendin op vakantie in Qatar. Ze vermoedt dat er tijdens een avondje stappen drugs in haar drankje zijn gestopt. Pas later kwam ze weer bij bewustzijn in een appartement en merkte te zijn verkracht. De volgende ochtend deed Laura aangifte bij de politie in Doha maar werd tot haar grote verbazing zelf gearresteerd. Zij zou namelijk seks buiten het huwelijk hebben gehad. Haar vermeende verkrachter zit eveneens vast in afwachting van zijn straf. Volgens haar advocaat Brian Lokollo wordt Laura in de gevangenis onder druk gezet door familieleden van de vermoedelijke dader. Ze willen dat zij met hem trouwt. Dit zou de enige manier zijn om haar en de vermoedelijke dader snel vrij te krijgen. Lokollo sprak Laura woensdag voor het laatst. ,,De ene keer is ze heel emotioneel en dan weer monter. Ze schaamt zich en is bang voor de reacties in Nederland.''

  Ambassade
  Volgens Buitenlandse Zaken is er veel contact met Laura, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten. De ambassade heeft de vrouw een lijstje met goede advocaten voorgelegd, maar zij wilde de eerste maanden geen advocaat. De vermeende verkrachter ontkent alles en beweert dat de seks met Laura vrijwillig was. Hij zegt zelfs dat hij ervoor moest betalen, zo laat Buitenlandse Zaken weten.

  Bizar verhaal
  Lokollo noemt de reactie van Buitenlandse Zaken 'een bizar verhaal'. ,,Je zou verwachten dat de ambassade enorm strak de regie zou voeren en haar bijstaat met raad en daad. Maar toen Laura de ambassade belde, zou ze nog worden teruggebeld. Ze hebben haar zeker drie weken laten bungelen.'' Een huwelijk met haar verkrachter om straf te ontlopen, raadt de raadsman Laura ten zeerste af. ,,Afgezien dat het een weerzinwekkend idee is, is het de vraag van welke strafbare feiten ze nog meer wordt beschuldigd. Mogelijk ook van alcoholgebruik. Ook kan hij haar paspoort innemen. Mannen en vrouwen hebben in Qatar immers geen gelijkwaardige positie.'' Maandag wordt de zaak in Qatar voortgezet. Het zou gaan om een inhoudelijke behandeling. De Nederlandse ambassade is dan ook aanwezig. Mocht Laura schuldig worden bevonden, dan hangt haar een gevangenisstraf van een tot drie jaar boven het hoofd.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 16:09

  Kamer wil van Koenders weten: hoe haalt u Laura terug uit Qatar?

  Bron : elsevier.nl - door : Elif Isitman - 11 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Doha-1200x800

  De zaak van de 22-jarige Laura uit Utrecht wordt maandag door de rechtbank in Qatar behandeld. Ze zit al sinds maart in de gevangenis, nadat ze aangifte deed van verkrachting.

  Ze werd prompt aangehouden voor ‘buitenechtelijke seks’, iets wat illegaal is in het vrouwonvriendelijke oliestaatje, terwijl ze juist op het politiebureau was om aangifte te doen van verkrachting. Dit gebeurde op 14 maart. Maandag wordt in Doha ook de precieze aanklacht tegen haar bekendgemaakt.

  ‘Luxe cel’
  ‘Verkrachting is niet bewezen. Ook is er nog geen tenlastelegging,’ zegt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ‘wekelijks telefonisch contact’ onderhoudt met Laura. ‘Maandag wordt de zaak voor het eerst inhoudelijk behandeld. Eerdere zittingen ging alleen over verlenging van haar voorarrest. Het ministerie zegt tevens dat de omstandigheden in de gevangenis in Qatar ‘prima’ zijn en dat ze in een ‘vrij luxe cel’ zit. Wel benadrukt het ministerie: ‘Wij mogen daar niets doen, en mengen ons niet in de rechtsgang. We willen wel betrokkenheid tonen, ook om te checken hoe de rechtsgang gaat.’

  Emotioneel
  Laura, die een eigen mediabedrijf runt, was met een vriendin op vakantie in de Golfstaat. Tijdens een avondje stappen in de Crystal Lounge in het Doha Hotel in Qatar was ze met een groep jongeren opgetrokken, en werd ze volgens haar moeder onwel op de dansvloer. ‘Daarna zegt Laura zich alleen flarden te herinneren. Een Arabier die haar bij de arm grijpt, en haar meeneemt in een taxi. Even later ziet zij een man, bovenop haar. Diep in de nacht wordt ze dan wakker,  op het dak van een appartementengebouw. Haar kleren zijn gescheurd,’ vertelt moeder Marian in een emotioneel relaas aan De Telegraaf. Er zou iemand wat in haar drankje hebben gedaan. Laura is ‘erg bang en verward,’ zeggen haar moeder en advocaat Brian Lokollo. Volgens de advocaat zou ze op het politiebureau erg naar zijn behandeld. ‘De politie heeft tegen haar geschreeuwd how did he fuck you,’, waarna ze gedwongen zou zijn om een aantal papieren te tekenen waar ze niets van begreep. Laura ontkent dat ze vrijwillige seks heeft gehad, en ontkent ook dat ze er geld voor zou hebben gevraagd. De familie van de dader, die ook in de cel zit, zou er nu op aandringen dat ze met haar vermeende verkrachter trouwt. Door met de man te trouwen zou ze mogelijk vrij kunnen komen. Van de vriendin met wie Laura op reis was, ontbreekt ieder spoor. Advocaat Lokollo heeft ook nog geen contact met haar gehad. Laura krijgt geen juridische bijstand, zegt de advocaat, terwijl Qatar ironisch genoeg het Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft ondertekend. Daarin staat dat verdachten rechtsbijstand moeten krijgen. Onder meer D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, VVD-lid Han ten Broeke, en PvdA-Kamerlid Keklik Yucel gaan dinsdag Kamervragen stellen over de zaak. ‘Het slachtoffer wordt behandeld als dader, ik wil van minister Koenders weten wat hij daaraan doet,’ aldus Sjoerdsma. Ook Groep Bontes/Klaveren dient Kamervragen in. ‘Hoe is het mogelijk dat deze vrouw nog steeds vastzit en wat heeft u sinds maart gedaan om haar terug naar Nederland te halen?’, vraagt de tweemansfractie zich af. Ook willen ze dat de ambassadeur van Qatar uit zijn functie wordt gezet.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 16:11

  Nachtmerrie voor Nederlandse in Qatar

  Bron : telegraaf.nl - door : Jolande van der Graaf - 11 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar FotorCreated

  UTRECHT - "Het is een nachtmerrie," zegt de moeder van de 22-jarige Laura - een jonge, volgens haar moeder vriendelijke en spontane meid uit Utrecht met een eigen bedrijfje - die in een cel in Qatar zit. Laura hangt jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. De aanklacht: ’seks buiten het huwelijk’. Moeder Marian: „Dat terwijl mijn dochter tijdens haar vakantie is verkracht door een jongeman uit Qatar die doodleuk beweert dat Laura zijn vriendin is.”

  Een paar drankjes in de Crystal Lounge van het Doha Hotel luidden in maart voor Laura het begin van een nachtmerrie in. Volgens haar moeder was ze voor het eerst zelfstandig op vakantie. „Met een vriendin, Lisa. Voor het eerst alleen ver weg en dan zoiets. Ik weet niet waar ik het zoeken moet.” In de bar en discotheek zou de Nederlandse die avond met een groep jongeren zijn opgetrokken. „Een gelegenheid waar kennelijk alcohol wordt geschonken en veel buitenlandse toeristen heengaan”, vertelt Laura’s Nederlandse advocaat Brian Lokollo. Laura was naar eigen zeggen vaak op de dansvloer te vinden en dronk vijf drankjes. Lokollo: „Opeens voelde zij zich onwel. Daarna zegt Laura zich alleen flarden te herinneren. Een Arabier die haar bij de arm grijpt, haar meeneemt naar een taxi. Later ziet zij een man, bovenop haar. Diep in de nacht wordt ze dan wakker, op het dak van een appartementengebouw. Haar kleren zijn gescheurd. Laura realiseert zich vanaf dat moment dat zij is gedrogeerd en verkracht. Ze vermoedt dat iemand op een onbewaakt moment iets in haar drankje heeft gegooid.” De Utrechtse vertelt in paniek naar beneden te zijn gerend, de receptie te hebben gewaarschuwd en op een politiebureau te zijn beland. Lokollo: „Daar wilde zij aangifte doen van seksueel misbruik. Maar Laura werd onmiddellijk beschuldigd. Een officier van justitie schreeuwde haar voortdurend toe. ’Why did you fuck with him!’, kreeg ze steeds te horen. Laura was doodsbang, geïntimideerd, schaamde zich vreselijk en tekende uiteindelijk een Arabische verklaring die zij niet kon lezen. Zij had geen flauw idee wat daar in staat.” Een onderzoek door een forensisch arts kwam er niet, eventuele sporen zijn niet afgenomen. De reden daarvoor is onduidelijk.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 16:12

  Laura (22) al maanden in cel Qatar na aangifte van verkrachting

  Bron : rtlnieuws.nl - door : Agnes de Goede - 11 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Laura_debije_linkedin

  De 22-jarige Laura uit Utrecht zit sinds maart vast in een cel in Qatar. Volgens haar moeder is ze verkracht. Seks buiten het huwelijk, stellen de plaatselijke autoriteiten in de Golfstaat, iets waar een jarenlange celstraf op staat.

  Er is onduidelijkheid over wat er precies gebeurd is met de 22-jarige Laura. De man die haar zou hebben verkracht, heeft verklaard dat de seks vrijwillig was en dat hij ervoor heeft betaald. Maar Laura ontkent dat, zegt haar advocaat Brian Lokollo. Maandag wordt de aanklacht tegen de Utrechtse vrouw bekend.

  Dansvloer
  Vaststaat dat Laura met een vriendin naar Qatar op vakantie is gegaan. Begin maart was de 22-jarige, die een eigen mediabedrijf heeft, vertrokken. Volgens Lokollo eindigde een avondje stappen in maart in het Doha Hotel in Qatar in een nachtmerrie voor Laura. Ze was daar met een groep jongeren opgetrokken. Volgens De Telegraaf, die haar moeder heeft gesproken, was ze op de dansvloer niet goed geworden.

  Kleren zijn gescheurd
  "Daarna zegt Laura zich alleen flarden te herinneren. Een Arabier die haar bij de arm grijpt, haar meeneemt naar een taxi. Een later ziet zij een man, bovenop haar. Diep in de nacht wordt ze dan wakker, op het dak van een appartementengebouw. Haar kleren zijn gescheurd", vertelt de moeder tegen de krant. Laura vermoedt dat iemand iets in haar drankje heeft gegooid. Daarna werd ze wakker in het appartement van de man. Ze zou daar zijn verkracht. Volgens advocaat Lokollo deed Laura daarop aangifte, maar werd ze meteen beschuldigd. "De politie heeft tegen haar geschreeuwd: 'How did he fuck you'", vertelt advocaat Lokollo tegen RTL Nieuws. Ze werd volgens hem gedwongen een aantal papieren te tekenen die ze niet snapte. Op 14 maart is ze gearresteerd.

  Geen geld voor gevraagd
  Volgens advocaat Lokollo gaat het slecht met Laura. "Ze is bang en verward. Laura ontkent dat ze vrijwillige seks heeft gehad. Ze ontkent ook dat ze er geld voor heeft gevraagd", stelt hij. Met de vriendin met wie Laura op reis was, heeft advocaat Lokollo nog geen contact gehad.  

  Geen rechtsbijstand
  Qatar heeft het Verdrag voor Rechten van de Mens ondertekend. Daarin staat dat verdachten rechtsbijstand moeten krijgen. Maar volgens haar advocaat krijgt ze die niet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten aan RTL Nieuws: "We staan haar bij via de ambassade in Doha en hebben haar meerdere keren bezocht. We spreken meerdere keren per week met haar."  Volgens Buitenlandse Zaken zijn de omstandigheden in de gevangenis 'prima'. "Laura zit in een vrij luxe cel. Wat we hebben begrepen van de ambassade mag ze vrij rondlopen."

  Maandag aanklacht bekend
  Maandag wordt de zaak inhoudelijk besproken en wordt ook bekend wat de aanklacht tegen Laura is. Iemand van de ambassade zal daar bij zijn. "Wij mogen daar niets doen, we mengen ons niet in de rechtsgang. We willen wel betrokkenheid tonen, ook om te checken hoe de rechtsgang gaat", stelt de woordvoerder. Volgens haar advocaat en haar moeder wil Laura maar één ding: naar huis. Intussen is op Twitter een actie gestart onder de hashtag #freelaura. Ook politici zijn bezorgd om het lot van de Utrechtse. D66'er Sjoerd Sjoerdsma: "Dit is de wereld op z'n kop. Het slachtoffer wordt behandeld als dader. Dit duurt nu al drie maanden. Verschrikkelijk. Ik wil van minister Koenders weten wat hij daaraan doet." Sjoerdsma gaat dinsdag Kamervragen stellen over de zaak.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 16:14

  Kamervragen over gevangen Laura in Qatar

  Bron : rtvutrecht.nl - 11 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar 813009_480

  UTRECHT - De Groep Bontes/Van Klaveren gaat Kamervragen stellen aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken over de Utrechtse Laura die vastzit in Qatar. Ze werd gearresteerd toen ze bij de lokale politie aangifte deed wegens verkrachting.

  "Hoe is het mogelijk dat deze vrouw nog steeds vast zit en wat heeft u sinds maart gedaan om haar terug te halen naar Nederland", vraagt de tweemansfractie uit de Tweede Kamer. Verder willen ze dat de ambassadeur van Qatar uit functie wordt gezet. Ook D66 maakt zich zorgen over de zaak. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma twittert: "Wil Koenders dinsdag in vragenuur om opheldering vragen over verkrachte Nederlandse vrouw in Qatar."

  VERKRACHTING
  Laura (22) zou in maart zijn verkracht na een avondje stappen in de Qatarese hoofdstad Doha. Ze vermoedt dat iemand haar heeft gedrogeerd, want ze werd de volgende dag wakker in een vreemd appartement. Toen ze naar de politie ging om haar verhaal te vertellen, werd ze tot haar verrassing in de boeien geslagen. In Qatar is buitenechtelijke seks strafbaar, de maximale celstraf is drie jaar. Volgens haar Utrechtse advocaat Brian Lokollo was Laura op vakantie in Qatar met een vriendin. Het zou de eerste keer zijn dat ze zonder ouders op reis is gegaan.

  VERDEDIGING
  Lokollo zegt dat Laura slecht is behandeld. Zo had ze de eerste maanden geen advocaat en wordt tijdens zittingen enkel Arabisch gesproken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Laura al vanaf het begin van haar detentie wordt bijgestaan. "De ambassade heeft nauw contact met haar en de autoriteiten." Maandag wordt de zaak verder behandeld in Qatar. De Nederlandse ambassade zal hierbij aanwezig zijn. Op sociale media komen zaterdag veel steunbetuigingen binnen voor Laura onder de hashtag #freelaura.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 16:16

  Dutch woman who reported rape in Qatar faces extramarital sex charge

  Bron : dohanews - 11 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar CkqK98mWEAA5HsG-586x329
  A Free Laura campaign is gaining traction on social media.

  An online campaign has been launched to free a Dutch woman in Qatar who was arrested for having sex outside of marriage after reporting that she had been raped.

  Speaking to Doha News, the Dutch Ministry of Foreign Affairs said that the woman was arrested on March 14 and is expected to face charges of fornication as well as an alcohol-related offense. She’s been identified in Dutch media as Laura. The defendant is scheduled to appear in court on Monday. Ahead of the hearing, hundreds of people on Twitter are calling for her release under the hashtag #FreeLaura.

  If it's true what is said about the Dutch woman (22) is in jail in Qatar, then she should be freed, because she is innocent. #FreeLaura.

  — Shabir Burhani (@ShabirMaiwand) June 11, 2016

  What happened
  Today, Dutch newspaper De Telegraaf reported that Laura was at a party at a West Bay hotel in March when she consumed a drink that made her “feel unwell.” Citing her mother and her mother’s lawyer, the publication said that Laura woke up the next morning in an unfamiliar apartment and feared she had been raped. But when she reported this to the police, she was arrested for having extramarital sex, the lawyer said. Meanwhile, her alleged attacker – also an expat – has also been jailed, but said the sex was consensual, the newspaper said. In a statement, the Embassy of the Kingdom of The Netherlands in Qatar told Doha News:

  “The Dutch government and embassy are in close contact with the defendant and her family in the Netherlands. We have provided assistance to her since the first day of detention. For the sake of the defendant’s case we will not make further comments at this point.”

  Rape in Qatar
  Statistics about rape in Qatar are not publicly available, but officials maintain that the number of sexual assaults here is low. However, this could be due to under-reporting, Qatar’s former justice minister told Doha News in 2013 following the rape of a Norwegian woman in the UAE who worked here. At the time, Dr. Najeeb al-Nuaimi, who is now a criminal lawyer, said when such attacks happen, they should immediately be reported to police, so that evidence can be collected. The case is then referred to the prosecutor’s office, to evaluate whether a crime took place. Though witnesses are not required to secure rape convictions in Qatar, physical evidence is very important.

  “She could push him (or) resist the movement by moving her hands – that would show a mark or scratch, which proves that she was under a physical struggle,” al-Nuaimi said. “But if that doesn’t show, she’s lying. That’s clear for any investigator.”

  However, rape support groups counter that a woman may not resist because she is scared and trying to survive the attack, and that her testimony should be the most important factor.

  Thoughts?

  Editor’s note:

  It is our policy at Doha News not to identify victims of sexual assault or suicide unless the families themselves come forward. Laura’s mom has identified her publicly and launched a campaign to free her. Sharing her photo is a part of that campaign and now part of the story.  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 16:18

  Twijfels over verkrachting Laura (22) in Qatar

  Bron : AD.nl - door : Victor Schildkamp en Dolf Hendriks - 11 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0

  De Nederlandse vrouw die al drie maanden vastzit in Qatar, blijkt tegen haar familie gelogen te hebben over haar reisbestemming. De 22-jarige Laura de B. vertelde dat ze op vakantie ging naar Frankrijk, maar in plaats daarvan is ze met een vriendin stiekem doorgereisd naar Qatar. Dat melden vrienden van de vrouw en andere betrouwbare bronnen aan het AD.

  De vrouw uit Utrecht zit sinds half maart opgesloten in de gevangenis van Doha. De politie houdt haar in voorarrest voor 'seks buiten het huwelijk', nadat ze aangifte van verkrachting deed. De vrouw zou in maart meerdere versies hebben verteld over de seks in het appartement in Doha, zo zou ze ook een keer hebben gezegd dat het vrijwillig was en een andere keer dat het haar om geld te doen was.

  Niet bewezen
  Een woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt vandaag dat verkrachting niet is bewezen. ,,Er is ook nog geen tenlastelegging.'' Ondanks het feit dat haar vrienden verrast waren dat ze in Qatar zat in plaats van in Frankrijk, geloven ze wél dat Laura echt is verkracht. ,,Wij staan achter haar,'' zegt vriend en collega Michael. De vermeende verkrachter ontkent alles en beweert dat de seks met Laura vrijwillig was. Hij zou zelfs hebben beweerd dat hij ervoor moest betalen. De man is na de aangifte van Laura ook door de politie in Qatar vastgezet.

  Verborgen
  Niemand uit de omgeving van Laura wist dat ze naar Qatar was vertrokken en wat ze daar deed. Haar aanhouding heeft de vrouw zelf wekenlang verborgen gehouden voor haar familie, melden bekenden van de vrouw. De moeder van Laura zegt in een interview met tv-progamma EenVandaag: Ze zit daar gewoon alleen. (...) Dat kan toch niet.'' ,,Het is onmenselijk. Kan er niks aan toevoegen. Maar ben blij met alle reacties die ik op Facebook krijg.'' De moeder van Laura weet pas sinds twee weken dat haar dochter vanwege een verkrachting in de gevangenis zit. ,,Het is een nachtmerrie.'' Een bizarre wending is dat de familie van de dader stelselmatig naar de moeder van Laura belt. ,,Ze willen dat ik instem om hem met mijn dochter te laten trouwen.'' Lisa, de vriendin van de Utrechtse, is gelijk na de bewuste avond teruggegaan naar Nederland uit angst om ook opgepakt te worden. Sindsdien wil zij zich niet meer in de zaak mengen.

  Spoedvragen
  De Tweede Kamer eist opheldering van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. In gezamenlijk ingediende spoedvragen willen VVD, PvdA, CDA, SP, D66, ChristenUnie en SGP antwoorden krijgen over de omstandigheden rond haar arrestatie. De Kamer wil weten of ze daadwerkelijk is opgepakt toen ze aangifte kwam doen van verkrachting. Ook willen de partijen weten wat de Nederlandse ambassade in Doha doet om haar bij te staan.  Volgens haar advocaat bezochten ambassademedewerkers Laura pas toen ze al drie weken vast zat. Bij de laatste zitting zou de ambassade niet op zijn komen dagen. De Kamer wil weten of dat klopt en of Laura inmiddels geestelijke bijstand krijgt. De vragen moeten zo snel mogelijk worden beantwoord. Laura staat maandag weer voor de rechter. Een aantal Kamerleden vrezen dat de ophef die in ons land is ontstaan haar zaak geen goed zal doen.

  Op de stoep
  Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er veel contact is met Laura. Haar advocaat Brian Lokollo ontkent dit echter. ,,Je zou verwachten dat de ambassade enorm strak de regie zou voeren en haar bijstaat met raad en daad. Maar toen Laura de ambassade belde, zou ze nog worden teruggebeld. Ze hebben haar zeker drie weken laten bungelen.'' Volgens Buitenlandse Zaken is dat onzin. ,,Vier dagen nadat we wisten dat ze was aangehouden, stonden we bij de gevangenis op de stoep", aldus woordvoerder Daphne Kerremans. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal maandag in Qatar worden voortgezet. Een vertegenwoordiger van de ambassade zal daarbij aanwezig zijn. Lokollo sprak Laura woensdag voor het laatst. ,,De ene keer is ze heel emotioneel en dan weer monter. Ze schaamt zich en is bang voor de reacties in Nederland.''


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 17:39

  Gevangen Laura (22) in Qatar 'wilde zelf geen advocaat'

  Bron : rtlnieuws.nl - 11 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar LAURA

  De 22-jarige Laura, die al drie maanden gevangen zit in Qatar, heeft wel degelijk hulp aangeboden gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij wilde echter geen advocaat en ook niet dat haar familie werd ingelicht, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

  Het ministerie reageert hiermee op het verwijt van de vrouw dat het ministerie te weinig zou doen voor haar. Laura uit Utrecht deed begin maart tijdens een vakantie in de Golfstaat aangifte van verkrachting, maar werd toen zelf gearresteerd. Volgens haar advocaat Brian Lokollo, die op verzoek van de familie is ingeschakeld, wordt zij vermoedelijk verdacht van buitenechtelijke seks, waar straffen van een tot drie jaar cel op staan. De Utrechtse zegt dat ze in haar cel onder druk is gezet om te trouwen met de man die haar zou hebben verkracht. Als ze dat zou doen, zouden ze allebei sneller vrij kunnen komen, is het argument. Haar advocaat raadt haar dat echter af.

  'Gedrogeerd en verkracht'
  Volgens hem is ze gedrogeerd in een bar van een cel en herinnert ze zich dat ze in een taxi zat met een man. "En het volgende moment wordt ze wakker in een appartement alleen, kleren kapot en komt ze tot de ontdekking dat ze is verkracht", vertelt Lokollo die in Nederland haar belangen behartigt. Maandag maken de Qatarese autoriteiten bekend waar ze van wordt verdacht. Dat Laura in Qatar nog geen advocaat heeft gezien, is reden voor Tweede Kamerleden om opheldering te vragen. "Het is echt een afschuwelijke zaak. Het lijkt erop dat een slachtoffer van verkrachting nu wordt behandeld als dader. En daardoor zit ze al maanden in de cel. Dat mag eigenlijk geen dag langer duren", zegt Sjoerd Sjoerdsma van D66.

  'Zij wilde zelf geen advocaat'
  Dat de vrouw geen advocaat heeft en dat nu pas bekend wordt dat ze gevangen zit, is omdat ze dat zelf wilde, zegt een woordvoerster van Buitenlandse Zaken. "Wij herkennen ons niet in het beeld dat ze niet bijgestaan zou zijn. Ze is binnen een week bezocht door iemand van de ambassade." Zij legt uit dat een Nederlands staatsburger die in het buitenland gevangen zit zelf om een advocaat moet vragen. "Ons personeel heeft haar dat tot in den treure aangeraden." Behalve dat ze er zelf voor gekozen heeft om geen advocaat te nemen, heeft ze volgens Buitenlandse Zaken 'uitdrukkelijk verzocht om geen contact te zoeken met de familie'. Het ministerie doet niets als een gevangene dat zelf niet wil.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 18:13

  Vriend van gevangengenomen Laura: 'Aan de telefoon zei ze dat ze was aangerand'

  Bron : RTLnieuws.nl - 11 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Laura_qatar_doha_istock
  Straatbeeld in Doha, Qatar. Rechts Laura. © iStock / LinkedIn (inzet)

  "We hadden al een maand niets van Laura gehoord. We wisten gelijk dat er iets mis was." Dat zegt Michael, een vriend van de al drie maanden in Qatar gevangen zittende Laura (22), tegen RTL Nieuws.

  Gisteren werd bekend dat Laura al maanden vastzit op een politiebureau in Qatar. Haar advocaat Brian Lokollo zegt dat Laura is gearresteerd nadat ze aangifte had gedaan van een verkrachting. Vervolgens is ze zelf gevangen genomen, volgens haar advocaat op verdenking van seks buiten het huwelijk, iets waar een jarenlange celstraf op staat. Vriend Michael werkt net als Laura voor het bedrijf Miklo Media. "Zij is zelfstandig ondernemer en ik ook. Wij maken programma's voor onder andere RTL", vertelt Michael tegen RTL Nieuws. Ze waren naast collega's ook vrienden. "Laura was heel goed bezig", vertelt Michael. "Ze was weggegaan met het verhaal: ik ga naar Frankrijk, naar een trouwerij, ik ben twee weken weg. Ik zei nog: doe voorzichtig, kijk uit daar in het buitenland. Dat ze opeens in Qatar zat, vond ik heel raar."

  Eerste contact
  Michael had al een maand niets meer van haar gehoord. "Vervolgens werden wij door de ambassade gebeld. Het was een vaag gesprek. In dat gesprek werd verteld dat Laura door een vreemde man zou zijn aangerand." Michael is toen samen met andere collega's en vrienden in actie gekomen." Haar moeder wist ook niet waar ze was. "Toen zijn we op onderzoek uit gegaan en kwamen we erachter dat ze inderdaad Qatar zat." Ook sprak Michael één keer met Lisa, een vriendinnetje waarmee Laura naar Qatar was. Na dat ene gesprek was Lisa verdwenen.

  Bont en blauw
  Hij vervolgt: "Lisa vertelde me: we waren op een feestje en in één keer was Laura verdwenen. Dat is niks voor Laura, want ze is heel erg bezig met haar carrière. Ze is haar tas en telefoon op het feestje kwijtgeraakt. Toen Lisa haar de volgende dag tegenkwam, was ze helemaal bont en blauw. En toen zijn ze aangifte gaan doen op politiebureau en is ze vastgezet." Lisa is gelijk naar Nederland gegaan uit angst dat ze opgepakt zou worden.

  Zorgen?
  Of Michael zich zorgen maakt? "Ik ken Laura. Ze is een echte overlever. Ik heb haar twee weken geleden aan de lijn gehad, ze is best oké. Ik heb begrepen dat ze al die tijd op een politiebureau zit. Ze mag eten, drinken en roken. Ze zit met veel buitenlanders daar."


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 18:22

  ‘Laura reisde naar Qatar met prostituee’

  Bron : elsevier.nl - door : Bauke Schram - 12 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar ANP-30830975-1-1200x800

  Vandaag hoort Laura de B., die vastzit in Qatar voor ‘buitenechtelijke seks’, maar naar eigen zeggen werd verkracht, de precieze aanklacht tegen haar. De kwestie is omgeven met raadselen en onduidelijkheid.

  De verontwaardiging over de zaak van Laura sloeg over in verwarring door al het nieuws en de geruchten die de laatste dagen naar buiten kwamen. De 22-jarige Utrechtse vrouw reisde stiekem mee naar Qatar met Lisa, een vriendin die als prostituee werkte en de reis voor Laura zou hebben betaald.

  Prostitutie
  Lisa zou werken voor Kinky.nl maar het is onduidelijk wat Laura zelf deed in Qatar. Zij zou haar eigen ‘mediabedrijfje’ hebben, maar haar moeder geeft toe dat Laura misschien ook de prostitutie in was gegaan, nadat zij van Lisa te horen kreeg dat die als prostituee werkte. Terwijl Laura al sinds 14 maart vastzit in het islamitische olieland, kreeg haar familie pas recentelijk te horen dat de vrouw is opgesloten in Qatar. Haar vriendin Lisa is overigens direct uit Qatar vertrokken. Of ze nou als prostituee werkte of niet, als Laura is verkracht, moet de dader worden bestraft, en Laura worden vrijgelaten. Dat vindt ook de advocaat van haar moeder, Brian Lokollo. ‘Al was ze daar om zogezegd werkzaamheden te doen, dan nog kan het zijn dat ze een avondje uit was en er toen iets in haar drankje is gedaan,’ zegt de raadsman. Opvallend is wel dat Lokollo op vrijdag voor het eerst met het nieuws naar buiten kwam dat Laura vastzit, en nu een mediastilte heeft aangevraagd. ‘We hebben ons doel bereikt: er is aandacht voor haar zaak gegenereerd en het is ons gelukt de kwestie op de politieke agenda te zetten,’ zegt Lokollo. Hij wil geen vragen van de pers meer beantwoorden.

  Vrouwonvriendelijk
  De autoriteiten in Qatar geloven het verhaal van Laura niet, en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat zij daar wel eens gelijk in zouden kunnen hebben. Laura zou namelijk verschillende verhalen hebben verteld. Eerst gaf ze aan dat de seks vrijwillig was, daarna hield ze vol dat ze zwak werd in een club en uren later wakker werd, met gescheurde kleren, op het dak van een appartementencomplex. Volgens vriendinnen van Laura in Qatar zou ze de waarheid spreken over de verkrachting. De ‘dader’, die net als Laura vastzit, beweert dat de seks vrijwillig was. De familie van de dader wil overigens dat Laura met hem trouwt, zodat de verdenking vervalt. Als toch blijkt dat Laura werd verkracht, kan ze alsnog vervolgd worden. In bepaalde vrouwonvriendelijke islamitische landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Iran en dus Qatar, worden slachtoffers van seksueel misbruik vervolgd omdat ze toch ‘buitenechtelijke seks’ hebben gehad.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 18:23

  ‘Justitie in Qatar gelooft Laura’s verkrachtingsverhaal niet’

  Bron : elsevier.nl - door : Emile Kossen - 12 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar ANP-30604327-1200x800-1

  De autoriteiten in Qatar lijken Laura’s verhaal, dat ze is verkracht door een Syrische man, niet te geloven. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft justitie in de oliestaat inderdaad ‘een sterke zaak’ tegen Laura de B.

  Dat meldt De Telegraaf zondag. De 22-jarige Laura uit Utrecht zit sinds maart vast in de hoofdstad Doha, nadat ze bij de politie in Qatar aangifte deed van verkrachting. Ze werd zelf in de boeien geslagen en beschuldigd van seks buiten het huwelijk en drankmisbruik. Daar kan een celstraf op staan in het streng religieuze Qatar.

  Moslim
  Het vooronderzoek van Justitie in Qatar roept twijfels op over het verhaal van Laura. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen Laura’s moeder Marian. Het onderzoek van een arts, verschillende getuigenverklaringen en camerabeelden zouden er mogelijk op wijzen dat Laura vrijwillig seks met de Syriër had. Het verhaal van Laura is dat ze in de Crystal Lounge in het Doha Hotel werd gedrogeerd en daarna werd meegenomen naar een appartement, waar ze zou zijn verkracht. De vermeende verkrachter zegt dat de seks vrijwillig was en dat hij er zelfs voor moest betalen. Toen hij dat weigerde, beroofde Laura hem van zijn telefoon en horloge, is zijn lezing. Laura is zelf moslim, geeft haar moeder toe. Dat doet haar zaak geen goed volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, die haar religieuze overtuigingen ‘een verzwarende factor’ noemt. ‘Het beeld is ontstaan dat Laura vrijwillige seks had met de medeverdachte, die ook is aangeklaagd en eveneens moslim is’. Maandag hoort Laura wat de precieze aanklacht wordt.

  Stiekem naar Qatar
  Het verhaal werd bovendien nog vreemder nadat het AD wist te melden dat de familie van Laura geen idee had dat ze überhaupt in Qatar zat. Samen met een vriendin zou ze op vakantie gaan naar Frankrijk, maar stiekem reisden ze door naar de vrouwonvriendelijke oliestaat. Zelfs toen Laura was opgepakt, hield ze dat wekenlang geheim voor haar familie. Wat haar drijfveren waren is vooralsnog onduidelijk, net als de vraag wat haar vriendin precies weet. Volgens de krant is Lisa meteen na de arrestatie naar Nederland gereisd, maar wil ze zich nu niet meer in de zaak mengen. Laura’s advocaat Brian Lokollo was niet direct beschikbaar voor een reactie.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 18:25

  Laura beschuldigd van overspel als ongehuwde vrouw

  ’Qatar heeft sterke zaak’

  Bron : telegraaf.nl - door : Jolande van der Graaf - 12 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Thr20160610-2

  AMSTERDAM - De 22-jarige Laura die al maanden in een cel in Qatar zit, wordt door justitie in Doha beschuldigd van overspel als ongehuwde vrouw en van drankmisbruik.

  Buitenlandse Zaken heeft Laura’s moeder Marian bericht dat het Openbaar Ministerie in Qatar ’een sterke zaak heeft op grond van een gedegen vooronderzoek’. Laura zelf ontkent. De Utrechtse moslima zegt dat zij gedrogeerd is en door haar belager is verkracht op het dak van een appartementencomplex. Deze man, een Syriër, zit ook vast. Justitie in Doha baseert zich volgens Buitenlandse Zaken op onderzoek door een arts, getuigenverklaringen en mogelijke camerabeelden. ’Het beeld is ontstaan dat Laura vrijwillige seks had met de medeverdachte, die ook is aangeklaagd en eveneens moslim is.’ De Syriër zegt dat Laura na de seks om geld vroeg. Toen hij weigerde te betalen, is zijn lezing, beroofde Laura hem van zijn telefoon en horloge. ’Die eigendommen nam hij vervolgens met enig geweld terug’, luidt de toelichting. Het feit dat Laura zelf moslim is - wat door haar moeder wordt bevestigd - is volgens Buitenlandse Zaken ’een verzwarende factor’. Morgen moet de Utrechtse opnieuw voor de rechter verschijnen. De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten van minister Koenders (Buitenlandse Zaken) over de zaak-Laura. VVD, PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks, CU en SGP hebben samen vragen ingediend bij minister Koenders. Zij willen van hem weten of het klopt dat de ambassade zonder opgaaf van reden recent een zitting aan zich voorbij heeft laten gaan. Ook willen ze opheldering over de vraag of Laura pas na drie weken werd bezocht door ambassadepersoneel. Volgens Buitenlandse Zaken is dat laatste sowieso onzin. „Op 14 maart werd Laura gearresteerd. Op de 16e hoorden wij ervan en op de 20e ging er iemand van de ambassade langs.”


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 18:27

  Verkrachte Nederlandse Laura in Qatar blijkt een moslima

  Bron : dagelijksestandaard.nl - door : Tim Engelbart - 12 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Laura-qatar

  Langzaam maar zeker worden er meer zaken bekend rondom de 22-jarige Laura, die nu al maanden in de cel zit in Qatar vanwege een verkrachting.

  Gisteren maakte Nederland kennis met de 22-jarige en uit Utrecht afkomstige Laura, die samen met een vriendin op vakantie naar Qatar ging. Ze zit inmiddels al maanden vast in een cel in dat land, omdat ze naar eigen zeggen verkracht is door een Syrische man. Haar wordt echter verweten seks te hebben gehad buiten het huwelijk; in Nederland is dat buiten Urk de gewoonste zaak van de wereld, maar in het toch wel achterlijke Qatar zijn ze daarin wat Middeleeuwser ingesteld. Sterker nog: zelfs als je verkracht ben, is dat een misdaad. En dat heeft Laura geweten sinds ze aangifte deed tegen haar verkrachter die nu ook vastzit vanwege hetzelfde vergrijp.

  Een complicerende factor voor Laura is dat ze zich tot de islam bekeerd heeft. Je zou denken dat zoiets je helpt in een Midden-Oosters land, maar dat is niet het geval:

  “’Het beeld is ontstaan dat Laura vrijwillige seks had met de medeverdachte, die ook is aangeklaagd en eveneens moslim is.’ De Syriër zegt dat Laura na de seks om geld vroeg. Toen hij weigerde te betalen, is zijn lezing, beroofde Laura hem van zijn telefoon en horloge. ’Die eigendommen nam hij vervolgens met enig geweld terug’, luidt de toelichting. Het feit dat Laura zelf moslim is – wat door haar moeder wordt bevestigd – is volgens Buitenlandse Zaken ’een verzwarende factor’.”

  Qatar heeft naar verluid daarom een sterke zaak tegen haar gebouwd; niet alleen heeft Laura de wetten van het land overschreden, maar daarnaast is ze ook nog eens een slechte moslima. Een beetje zonder hoofddoek gaan feesten, drinken en daarna ook nog seks hebben (al dan niet onvrijwillig, het is ze daar om het even) is een vergrijp waar je als vrouw een straf voor verdient, aldus redeneren ze daar. Vrijwel de gehele Tweede Kamer heeft Kamervragen aangemeld om de jonge vrouw te helpen, maar de vraag is wat het gaat helpen. Nederland heeft nauwelijks leverage jegens Qatar, dus het is maar de vraag of we iets kunnen doen om Laura weg te halen uit die achterlijke woestijn.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 18:28

  Is Laura in Qatar wel helemaal eerlijk, of is ze toch een prostituee?

  Bron : dagelijksestandaard.nl - door : Tim Engelbart - 12 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Laura-qatar1

  Twijfels beginnen te rijzen over het verhaal van de Nederlandse Laura de Bije. Spreekt ze wel helemaal de waarheid?

  De Dagelijkse Standaard heeft al diverse malen bericht over de 22-jarige Utrechtse Laura de Bije, die vastzit in een cel in Qatar omdat ze naar eigen zeggen verkracht is. De inwoners van het streng-islamitische land menen echter dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan seks buiten het huwelijk; een strafbaar vergrijp aldaar. Ze nemen het haar daarnaast kwalijk dat ze ondanks haar islamitische geloof er westerse normen op na lijkt te houden. Welnu, sommigen bronnen berichten dat het verhaal van geen kant klopt. Sites over misdaadnieuws zetten ernstige vraagtekens bij name het gedeelte waarbij er sprake zou zijn geweest van onvrijwillige seks. Sterker nog: ze beweren dat Laura (en haar vriendin Lisa, die ook mee was) prostituees waren. Wat er mis ging met Laura de Bije, is dat een klant weigerde te betalen. Waarna de situatie uit de hand zou zijn gelopen.

  Misdaadjournalist.nl schrijft:

  “Maar nou meent onze Arabische correspondent de dames te herkennen. Is iemand die ook nogal veel reist. Kan natuurlijk zijn dat hij zich vergist en dan bij voorbaat excuus.
  “Wilde even zeggen dat wat je nu leest in de kranten dat Laura (22) verkracht is grote onzin is. Ze was daar met Lisah (beiden prostituees) eerst in Dubai en erna in Qatar. Lisa adverteert ook gewoon op kinky. Lisa is Qatar uitgegooid en Laura hebben ze vastgezet omdat haar vader Arabisch is. Ze gaan met nog een andere vriendin heel vaak naar Dubai, Qatar, Kuweit en Marbella.””

  En verder over deze Lisa:

  “Volgens onze Arabische correspondent staat Lisa staat op kinky.nl onder een andere naam.  In Den Haag. Leeftijd: 23. Kleur ogen bruin. Cupmaat:  F.
  Ze presenteert zich als “een mooie halfbloed schoonheid. Spontaan, gek, jong en strak. ” Ze is bezig met een studie en wil wat bijverdienen.” “

  Ook Vlinderscrime.nl is in de situatie gedoken. Deze sitebeweert Lisa gesproken te hebben, die het verhaal over de prostitutie zou bevestigen:

  “Bij een escort bureau die daar werken kan je je ook hier in Nederland uit laten betalen maar de meeste meiden willen natuurlijk boter bij de vis en gelijk hun geld hebben. En dus gaat het mis als ze te veel contant geld van een klant hebben  na vele uurtje op escort en het gaat mis zoals het nu is mis gegaan bij een van deze meisjes die dacht wel even wat rijke mannen leeg te trekken.
  En haar vriendin heeft gezien dat de kleding geschuurd was en heeft samen met haar aangiften gedaan maar die is naar een paar dagen zelf verrotte omdat ze niks voor haar vriendin kon doen omdat de ambassade niks kon doen verteld ze tegen vlinderscrime.nl. Dat ze samen op kinky stonden en hun profiel pas vandaag hebben weg gehaald was ook niet zo slim dat maakt hun zaak daar niet sterker..”

  De verhalen lijken zoveel substantie te hebben, dat EenVandaag-verslaggever Lammert de Bruin er ook al aandacht aan besteedde:

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar 4rt05y

  Maar voorzichtigheid moet wel in acht worden genomen. Bij het verhaal over de prostitutie moeten voorlopig nog wel even de nodige kanttekeningen gezet worden. Ten eerste omdat Laura in het dagelijks leven werkzaam is als “Programma manager voor verschillende formats op RTL4,” aldus haar profiel op LinkedIn. Dat kan niet bepaald een slechtbetaalde baan zijn. Laura is dus op het eerste gezicht niet echt het type vrouw waarvan je vermoedt dat ze krap bij kas zit en de prostitutie induikt. Ten tweede hebben ‘serieuze’ media met nog geen woord gerept over de situatie. Ook dat is iets om in de gaten te houden.

  Eén ding is in ieder geval wél bijzonder zeker, en dat is dat dit verhaal ongetwijfeld zal worden vervolgd.  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 18:29

  Familie Laura wil niets meer zeggen over verkrachtingszaak

  Bron : RTLnieuws.nl - 12 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Laura_debije_linkedin
  Laura de Bije © LinkedIn

  De familie van Laura de B., de Utrechtse vrouw die al drie maanden vastzit in Qatar nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting, heeft een 'mediastop' ingesteld. Haar advocaat Brian Lokollo liet weten dat de familie niets meer wil zeggen

  "We hebben ons doel bereikt: er is aandacht voor haar zaak gegenereerd en het is ons gelukt de kwestie op de politieke agenda te zetten'', aldus Lokollo. Vandaag stelden enkele politieke partijen Kamervragen over de affaire. "Het is nodig eerst de feiten op een rijtje te krijgen'', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in het tv-programma Buitenhof. "We weten niet wat er nou precies gebeurd is.''

  'Iets in drankje gedaan'
  Naar eigen zeggen was de Nederlandse met een vriendin op vakantie in het emiraat in het Midden-Oosten. Iemand zou wat in haar drankje hebben gedaan waarna ze in een onbekend appartement wakker werd. Toen ze aangifte wilde doen, werd ze aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks, iets dat strafbaar is in Qatar. Ook de verdachte zit in de cel. Morgen behandelt een rechtbank in Qatar de zaak voor het eerst inhoudelijk. Op berichten in verschillende media dat het niet uitsluitend zou gaan om een verkrachting maar bijvoorbeeld om betaalde seks wil Lokollo geen commentaar geven. Ook niet op de vraag of hij vanuit Nederland of Qatar zal blijven optreden als haar raadsman. Buitenlandse Zaken in Den Haag liet weten dat de moeder van de 22-jarige Laura contactpersoon voor het ministerie is. "We hebben al veel, vertrouwelijke informatie met de moeder gedeeld en wachten op de behandeling van de zaak maandag'', zei een woordvoerster. Er is nog geen officiële tenlastelegging, wel een vooronderzoek waarbij een arts en getuigen zijn gehoord.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 18:37

  Waarom Laura verkracht is

  Bron : Metronieuws.nl - door : Hadjar Benmiloud - 13 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar B240918d00112e8227c4e79e660e0d0e-1465731676

  Vandaag komt Laura voor de rechter in Qatar, waar de 22-jarige Nederlandse al sinds maart vastzit voor het vragen om hulp na een verkrachting. Er komen Kamervragen, maar we hebben nu al een hoop antwoorden, volgens heel Nederland en haar moeder.

  Laura moeten we niet pogen te bevrijden met diplomatieke druk, volgens oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot - dat zet de betrekkingen op scherp. Laura heeft wel degelijk een officieel bezoek gehad in de afgelopen twee maanden, volgens de Nederlandse ambassade. Laura wilde ‘zelf geen advocaat’, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken. Laura kreeg pas onlangs een pro-deo advocaat aangeboden die niet eens Engels spreekt, volgens haar huidige advocaat. Laura had ook helemaal nooit aangifte moeten doen, volgens islamoloog Maurits Berger.

  Laura had sowieso niet op vakantie naar zo'n land moeten gaan, volgens zelfverklaard vrijheidsfundamentalist Annabel Nanninga. Qua negatief reisadvies valt het echter mee en heeft men alleen te vrezen voor malaria, solo reizen door de woestijn en intolerantie jegens homoseksualiteit, volgens de overheid.

  Laura had maar geen prostituee moesten worden, volgens misdaadsite Vlindercrime die ongehinderd door enige feiten maar besloot dat ze ‘een hoer’ is, alsof dat überhaupt wat zou uitmaken in Nederland waar waarheid, privacy, respect voor vrouwen, rechtvaardigheid en vooral de betekenis van het woord ‘verkrachting’ blijkbaar bij sommige gatenkaaskoppen nog via een inburgeringsursus ingestampt moet worden. Laura is helemaal niet eens zeker verkracht, volgens krantenkoppen. Laura loog misschien tegen haar ouders over haar vakantiebestemming, volgens ‘betrouwbare bronnen’ tegen het AD. Laura en haar beste vriendin zijn zonder kleding wel heel lekker, volgens reacties onder die nieuwsberichten met uitgebreide fotoreportages. Laura en haar vriendinnen hebben echter zelf die sexy foto's op het internet geplaatst, dus waarom zouden journalistiek zich bekommeren om hun privacy, volgens Nieuwsuur en NOS. Vergeet Laura trouwens; we kunnen sowieso beter strijden tegen de sharia als vijand op zich, volgens Twitter. #FreeLaura, volgens de rest. Die stemmen klinken zachtjes, die hoor je bijna niet, volgens de ongeschreven wet van meningen op het internet.

  Victim blaming, volgens de Engelse term. Een Nederlandse vrouw wiens naam en uiterlijk helaas bekend zijn als Laura, is door gebrek aan diplomatie maandenlang, zo niet jarenlang gevangen in een buitenlandse cel omdat ze volgens hen een hoer is. En wij negeren haar eerst, lichten vervolgens haar geschiedenis door, bellen haar omgeving, kleden haar letterlijk uit, beroven haar van haar privacy, speculeren over elk aspect van haar privé-leven en morele intenties, volgens geen enkele goede aanleiding. ‘Is Laura eerlijk tegen haar ouders? Is Laura promiscue? Is Laura een caissière?’ zijn niet de relevante vragen, volgens ethiek en fatsoenlijk verstand. Laura is een slachtoffer volgens de feiten, maar een crimineel volgens onze nationale behandeling. Wat een walgelijke inbreuk op Laura's mensenrechten, intimiteit en veiligheid door onze autoriteiten, onze zogenaamde kwaliteitsmedia, ons internetvolk en onze zwijgenden, volgens elke letterlijke en figuurlijke definitie van verkrachting. Laura verdient vanzelfsprekend alle hulp, respect, privacy en rust - dat is heel normaal... Volgens mij.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 19:53

  Ambassadeur in Qatar bij zaak Laura

  Bron : AD.nl - door : Victor Schildkamp - 13 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0
  Laura de Bije. © Prive

  De Nederlandse ambassadeur in Qatar, Yvette van Eechoud, is vandaag aanwezig bij de rechtszaak tegen de Nederlandse Laura de Bije (22). Zij zit in het islamitische land vast, omdat ze seks zou hebben gehad met een Syrische man zonder met hem te zijn getrouwd.

  Laura werd 14 maart gearresteerd, nadat ze tegen deze man aangifte van verkrachting had gedaan. De Syriër zou haar hebben gedrogeerd en zich daarna in een appartement aan haar hebben vergrepen. Ook hij zit vast. Er zijn twijfels over Laura's verhaal, die haar vakantie in Qatar voor familie en vrienden had verzwegen. Bovendien was Laura in Qatar met een vriendin die op sekssites is herkend als prostituee. Deze vriendin, Lisa, bevestigt dat tegen deze krant: ,,Dat weet toch iedereen. Verder wil ik niet met de media praten.''

  Prosituee
  Laura zou vrijwillig seks met de man hebben gehad en daarna ruzie hebben gekregen. De moeder van Laura denkt dat haar dochter erin is geluisd. Lisa heeft zaterdagavond aan de moeder van Laura toegegeven als prostituee te werken. ,,Ik kreeg haar eindelijk aan de lijn en ik vroeg: wat dóe je voor werk? Na aandringen zei ze: ik ben prostituee'', vertelt Laura's moeder Marian. ,,Als dat waar is, is dat niet goed voor Laura.''

  Onverdragelijk idee
  Voor moeder Marian wordt het drama rond haar dochter elke dag erger. Pas enkele weken geleden ontdekte ze dat Laura al sinds 14 maart in de gevangenis zit in Qatar vanwege 'seks buiten het huwelijk' nadat ze zou zijn verkracht door een Syrische man. Een onverdraaglijk idee dat dit weekend nóg erger werd door geruchten over prostitutie. Want Laura was in Qatar met vriendin Lisa en over Lisa gaat het verhaal dat ze prostituee is. Keer op keer probeerde Marian Lisa te bellen om tekst en uitleg te vragen. Lisa is terug in Nederland en bevestigt tegen deze krant dat ze op sekkssites staat. "Verder wil ik niets over de zaak zeggen."

  Bezorgd
  Zaterdagavond kreeg Marian Lisa ineens aan de telefoon. ,,Ze klonk niet bezorgd over Laura of zo", vertelt Marian deze zondagmorgen thuis in Odijk. ,,Ze gaf toe dat zij de reis naar Qatar had betaald, ook voor Laura. En dat zij daar heen moest voor werk. Ik zei: wat voor werk dóe je dan? Na even aandringen zei ze het: ik ben prostituee.'' Laura is haar enige kind. 22 jaar geleden geboren uit een relatie tussen Marian en een Surinaamse man die zijn dochter nooit officieel erkende maar waar Laura wel contact mee heeft. Ook hij zit dezer dagen danig in de rats.

  Verkracht
  Of Laura er is ingeluisd of 'de hoer speelde', moet nog blijken. Wel heeft ze zichzelf kort na haar aanhouding nogal onhandig opgesteld. Hoewel ze nú vasthoudt aan het verhaal dat ze in de Crystal Lounge in het Doha hotel is gedrogeerd en daarna verkracht in een appartement, vertelde ze in maart ook andere versies: de seks zou vrijwillig zijn geweest. Ook zei Laura een keer dat ze het voor geld deed. Bovendien wees ze in het begin elke advocaat af die ze via de ambassade kon krijgen. Pas na vele weken cel kwamen haar familie en vrienden er achter dat Laura in Qatar bleek te zitten. En nog in de cel ook. Vriend en vijand van de Utrechtse, die samen met een vriend een mediabedrijfje runt, waren verrast. Laura had in maart gezegd dat ze twee weekjes naar Frankrijk ging.

  Arabisch
  Nog moeilijker werd haar positie nadat op foto's duidelijk werd dat ze moslima is, waardoor ze 'had moeten weten' dat alcohol drinken en ongetrouwd seks hebben tegen de regels is, zéker in Qatar. ,,Tegenover de rechter zei Laura dat ze christen is", vertelt Fadi Malak, een arabische man die zegt Laura te hebben ontmoet in de rechtbank en haar zou hebben geholpen het Arabisch te vertalen. ,,Op de foto uit haar paspoort draagt ze een hoofddoek. Ze zagen dus wel dat ze moslima is." Volgens Fadi dringt Laura's Qatarese advocaat erop aan met haar 'verkrachter' te trouwen. "Dat is maar een papieren formaliteit en dan is ze zo vrij", zegt Fadi. ,,Maar Laura's moeder moet toestemming geven." Uiteraard weigert moeder Marian dat. Marian beaamt dat haar dochter een paar jaar geleden ineens vertelde dat ze moslima was geworden. ,,Nou ja, moslim. Ze zei het ineens een keer. Maar ben je het dan meteen?''

  Gevangenis
  Ondanks Laura's wisselende verklaringen, geloven haar moeder en vrienden in Nederland dat ze verkracht is en zeker níet werkte als prostituee. Dat zegt ook Gabriela Valverde, een brunette uit El Salvador die in Qatar woont en twee dagen bij Laura in de gevangenis zat. ,,Omdat mijn rijbewijs niet in orde was." Ze zegt 'met zekerheid' te weten dat Laura géén prostituee is. ,,Echt, dat zie je meteen. Na haar derde drankje in die club werd ze duizelig en daarna is ze verkracht. Dat heeft ze me verteld en dat geloof ik. Ik bezoek haar elke zaterdag. Wat ik zie is iemand die hoognodig naar huis moet. Dit duurt nu veel te lang.''

  Vandaag kán Laura vrijkomen. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Laura's moeder laten weten dat Qatar een sterke zaak heeft 'omdat het lijkt dat de seks vrijwillig was'. Ook is uit medisch onderzoek geen verkrachting gebleken.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 19:57

  Qatar zet Nederlandse land uit na verkrachtingszaak

  Bron : Trouw.nl - 13 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Media_xl_3869958
  © ap. Een vrouw, niet Laura, in Doha.

  De 22-jarige Laura, die in Qatar vast zat nadat ze aangifte deed van verkrachting, mag het land uit. Dat meldt het ministerie van buitenlandse zaken. De Nederlandse deed aangifte van verkrachting, maar omdat ze daarmee zelf ook verdacht werd van buitenechtelijke seks moest ze ook voor de rechter verschijnen.

  De Utrechtse is schuldig bevonden en heeft een jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. Bovendien moet ze een boete betalen van 750 euro. Als ze die heeft betaald, wordt ze vrijgelaten, aldus het ministerie van buitenlandse zaken maandag.

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar 2m3o044

  De man in kwestie werd ook schuldig bevonden. Hij moet 140 zweepslagen ondergaan voor het hebben van buitenechtelijke seks en het drinken van alcohol, maar krijgt geen celstraf.

  De Nederlandse zat al drie maanden vast in Qatar. Op 15 maart drinkt ze met een vriendin iets in een hotelbar in de hoofdstad Doha. De twee zijn met vakantie in het emiraat, waar strenge wetten gelden als het gaat om alcoholgebruik en seks buiten het huwelijk. De vrouw heeft naar eigen zeggen iets gedronken waarmee is gerommeld. Wat er daarna precies is gebeurd, weet ze niet. Ze wordt wakker in een appartement, haar kleren blijken gescheurd en ze is verkracht, zo luidt haar verhaal. Als ze het misbruik bij de politie meldt, wordt ze direct opgepakt op verdenking van buitenechtelijke seks. Dat geldt in Qatar als een vergrijp waarop een stevige straf staat. Overigens zit niet alleen Laura vast, ook de man die haar zou hebben verkracht zit in de cel. De afgelopen dagen kwam de zaak bewust via de advocaat van de Nederlandse naar buiten.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 19:59

  Qatar court finds Dutch woman, Syrian man guilty of illicit sex

  Bron : dohanews - door: Riham Sheble en Lesley Walker - 13 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Court.jpg-618x464
  Lower criminal court in Doha

  Updated with more information about the charges and remarks from Laura’s mother

  A Dutch woman in Qatar has been ordered to pay a fine and serve a suspended jail term after being found guilty of having illicit consensual sex and being drunk in a public place.

  The 22-year-old woman made headlines around the world over the weekend after her mother told Dutch media that police arrested her in March when she reported being raped. The defendant, known as Laura, will now be deported and be on probation for the next three years, only serving jail time if she returns to court on any other charges. Meanwhile, her alleged attacker, a Syrian man identified in court as Omar Abdullah Al-Hassan, pleaded guilty to charges of illicit consensual sex and for drinking alcohol. Because he is Muslim, he was sentenced to 100 lashes and 40 lashes, respectively. However, he faces no jail time.

  According to a legal source who cited court documents, Laura denied both charges leveled against her. The penalty for sex outside of marriage is a one-year suspended jail term and the drunkenness carries a fine of QR3,000. Issuing the verdict in a packed courtroom full of international media and in the presence of the Dutch ambassador to Qatar this morning, the court ordered both defendants to be deported after serving their terms. Neither were in court for the hearing. Laura’s family went public with the story of her jailing on Saturday, ahead of the verdict. The news has sparked an international outcry and thousands have been posting online under hashtag #FreeLaura calling for her release. Speaking to Doha News outside of the courtroom, the Netherlands Ambassador to Qatar Yvette Burghgraef-van Eechoud said she hoped Laura would be released from prison in the coming days.

  “We will do everything we can to get her out of the country as soon as possible to where she says she wanted to go.”

  She added that she spoke to Laura extensively on the phone and she is fine given the circumstances. She has asked people to respect her privacy, however.

  Conflicting reports
  Laura had apparently been on vacation in Qatar and attended a party at a hotel in West Bay in March. According to her mother’s lawyer, she felt unwell after drinking and woke up in an unfamiliar apartment and feared she had been raped.

  However, a legal source told Doha News that the two were drinking in a bar at the W Doha and then left the hotel and went back to her home. The source said that according to Al-Hassan, Laura asked him for money, which he refused. She then asked for his mobile phone, and he gave it to her, and then they had sex. It is unclear how the police heard about the case, and if she reported a rape to authorities. But after the encounter, both Laura and Al-Hassan were jailed for having sex outside of marriage.

  ‘Set up’
  Several stories published yesterday in Dutch media asserted that Laura was working for an escort service and had gotten into a disagreement with her alleged attacker about payment after having sex. Speaking to Doha News last night from the Netherlands, Laura’s mother Marian said this was untrue, adding, “She was set up, I believe it was a scam.” She  added that she hadn’t known about the alleged rape until about a week ago. Before that, her daughter had only told she’d been robbed. Laura waited to tell her about the sexual assault because she was ashamed, the mother said. Speaking to Doha News after the verdict today, the mother added: “I’m so happy, I’m beyond happy. How great is this? She’s coming home.”  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 20:00

  Nederlandse Laura wordt Qatar uitgezet en krijgt jaar voorwaardelijk

  Bron : volkskrant.nl - Door: Marjon Bolwijn - 13 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Ca7bafa7-9633-4701-8ebc-1ed68de33059?width=664&height=374

  De 22-jarige Laura uit Utrecht zal op korte termijn de gevangenis in Qatar mogen verlaten en naar Nederland terugkeren. De rechtbank in het streng islamitische land veroordeelde haar maandag tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en 750 euro boete voor seks buiten het huwelijk en openbare dronkenschap. Nadat ze de boete heeft betaald moet ze het land uit.

  Een  milde straf', oordeelde een rechtbankfunctionaris na afloop tegenover de Arabische zender Al-Jazeera. 'Als ze een moslima was geweest, dan had ze minimaal vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.' Arabist Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit van Tilburg vindt dat Laura er 'genadig' vanaf is gekomen. 'Het is mooi dat ze gauw het land uit kan. Ik denk dat Qatar na alle publiciteit afgelopen dagen heeft gedacht: weg met die vrouw. Er zal op hoog niveau achter de schermen naar een oplossing zijn gezocht.'

  Laura reageerde erg opgelucht, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zodra ze vrij is, zal ze eerst naar een onbekende bestemming reizen voordat ze terugkeert naar Nederland. 'Ze heeft veel meegemaakt de afgelopen maanden en zal rustig moeten bijkomen.'

  Vonnis
  De zitting maandagochtend duurde maar één minuut, vertelt een journalist van het Qataarse Doha News aan de telefoon. De internationale pers was in groten getale aanwezig, evenals de Nederlandse ambassadeur. De naam van Laura werd uitgesproken en die van Omar, de man met wie ze volgens de rechter 'buitenechtelijke seks' heeft gehad. Vervolgens werd het vonnis voor beiden uitgesproken. Doha News schrijft dat in de schriftelijke versie staat vermeld dat Laura de twee aanklachten tegen haar heeft weersproken.

  Haar belager zou hebben verklaard dat de seks vrijwillig was en Laura na afloop geld wilde, wat hij geweigerd zou hebben. De naar verluidt Syrische man is maandag veroordeeld tot 140 zweepslagen; honderd voor buitenechtelijke seks en veertig voor alcoholmisbruik. Als uit medisch onderzoek blijkt dat hij gezond genoeg is om de straf te ondergaan, zal deze binnenkort worden uitgevoerd. Daarna moet hij Qatar verlaten. De ambassadeur zei na afloop van de zitting alles in het werk te stellen om Laura zo snel mogelijk het land te laten verlaten.

  Kinky.nl
  Laura werd op 14 maart gearresteerd nadat ze bij de politie in de hoofdstad Doha aangifte had gedaan van verkrachting, zo vertelde ze twee weken geleden vanuit de gevangenis haar moeder aan de telefoon. Ze was met een Nederlandse vriendin naar het steenrijke schiereiland aan de Perzische Golf gevlogen, zonder haar familie daarover in te lichten. Deze vriendin betaalde de tickets en het hotel. Afgelopen weekend werd duidelijk dat deze vriendin zichzelf aanbiedt voor betaalde seks op de prostitutiesite kinky.nl.

  In de lounge van het luxehotel W Doha zou Omar iets in Laura's drankje hebben gedaan. De volgende ochtend werd ze in gescheurde kleding wakker op het dak van een appartementencomplex en ontdekte ze dat ze was verkracht, zo luidde haar relaas. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd, omdat Laura tegenover ambassadepersoneel dat haar de afgelopen drie maanden bezocht, uiteenlopende verhalen had verteld. Buitenechtelijke seks is in het streng islamitische emiraat verboden. Verkrachting wordt ook als zodanig beschouwd en daarom wordt zowel de dader als het slachtoffer daarvoor vervolgd.


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 20:02

  Laura wordt Qatar uitgezet

  Bron : AD.nl - Door : Victor Schildkamp - 14 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0

  SEKS BUITEN HUWELIJK De Nederlandse Laura, die in Qatar in de gevangenis zat omdat ze zou zijn verkracht, heeft een voorwaardelijke straf gekregen. Ze wordt Qatar uitgezet. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. De man die ze als dader aanwees, krijgt 140 zweepslagen.

  Laura is door de rechtbank in Doha schuldig bevonden aan seks buiten het huwelijk en heeft een jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. Ze hoeft deze straf echter niet uit te zitten, zolang ze de de komende drie jaar geen strafbare feiten pleegt in Qatar. De man die Laura als vermoedelijke dader aanwees, Omar Abdullah Al-Hassan, is schuldig bevonden aan seksuele activiteiten buiten het huwelijk en het drinken van alcohol. De rechter heeft niet gesproken over verkrachting. Hem wacht 140 zweepslagen, maar geen cel. Zijn straf is zwaarder omdat hij moslim is en de rechter daar bij Laura niet zeker van is. Zelf stelde ze een paar jaar geleden wel dat ze tot moslim was bekeerd. In haar paspoort draagt de Utrechtse ook een hoofddoek.

  Moeder
  Laura's moeder kan thuis in Odijk haar geluk niet op. ,,Ik hoor het nieuws net. Ik ben zo blij. Ik huil, ik lach. Ze is veroordeeld, maar ze komt wel naar huis. Ik weet even niet waar ik 't zoeken moet. Dit hebben we zo gehoopt, dat ze gewoon daar weg kan. Ik hoop dat ik haar vandaag nog kan spreken.'' Wanneer Laura naar Nederland komt, is onduidelijk. ,,Ik weet niet precies hoe of wanneer ze naar huis komt, maar ik ben zó opgelucht'', aldus een zeer emotionele moeder.

  Verkrachting
  De Utrechtse Laura zat al enkele maanden vast in Qatar. Laura werd op 14 maart gearresteerd, nadat ze aangifte van verkrachting had gedaan. De Syriër zou haar hebben gedrogeerd en zich daarna in een appartement aan haar hebben vergrepen. Ook hij zit vast. Er zijn twijfels over Laura's verhaal, die haar vakantie in Qatar voor familie en vrienden had verzwegen. Bovendien was Laura in Qatar met een vriendin die op sekssites is herkend als prostituee. Deze vriendin, Lisa, bevestigt dat aan deze krant: ,,Dat weet toch iedereen. Verder wil ik niet met de media praten.''

  Prostituee
  Laura zou vrijwillig seks met de man hebben gehad en daarna ruzie hebben gekregen. De moeder van Laura denkt dat haar dochter erin is geluisd. Lisa heeft zaterdagavond aan de moeder van Laura toegegeven als prostituee te werken. ,,Ik kreeg haar eindelijk aan de lijn en ik vroeg: wat doe je voor werk? Na aandringen zei ze: ik ben prostituee'', vertelt Laura's moeder Marian. ,,Als dat waar is, is dat niet goed voor Laura.''


  .
  Eric de Blois
  Eric de Blois
  Beheerder


  Aantal berichten : 267
  Registratiedatum : 15-06-14
  Leeftijd : 64
  Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Eric de Blois wo jul 06 2016, 20:16

  Laura, die in Qatar vastzat, terug in Nederland

  De 22-jarige vrouw zat drie maanden vast in de oliestaat.

  Bron : NRC.nl - door : Casper van der Veen - 16 juni 2016

  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar 7fa90a031da0497aaf76b3a401ab0719-2048x1234
  Een vrouw loopt langs de skyline van de Qatarese hoofdstad Doha. Foto Kamran Jebreili / AP

  De 22-jarige Laura, die na zei verkracht te zijn drie maanden vastzat in Qatar, is terug in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  De woordvoerder had liever niet gehad dat het nieuws naar buiten was gekomen. “Laura is toe aan rust. Daarom zijn wij zo terughoudend mogelijk met uitspraken over deze zaak.” Er wordt nu gekeken naar de juiste begeleiding voor de vrouw.

  ‘Buitenechtelijke seks’
  Laura werd in maart opgepakt nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting. Ze zei te zijn gedrogeerd in een hotel. Buitenechtelijke seks is verboden in de oliestaat en wordt gezien als ‘overspel’. De vermoedelijke verkrachter is veroordeeld tot 140 zweepslagen voor buitenechtelijke seks en openbare dronkenschap.

  Lees ook: Golfstaten zijn valkuil voor westerse vrouwen

  Enkele dagen nadat bekend werd dat Laura gevangen zat, werd zij onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Ze kreeg een voorwaardelijke celstraf en een boete van omgerekend 750 euro opgelegd. Nadat ze dat bedrag betaald had, mocht ze terug naar Nederland reizen. Buitenlandse Zaken zei er bewust voor gekozen te hebben om Qatar niet onder druk te zetten, omdat dat vaak averechts kan werken. Wel zou er achter de schermen aangedrongen worden op een eerlijk proces voor de Nederlandse. Met de terugkeer van Laura in Nederland is de zaak afgedaan voor het ministerie, aldus de woordvoerder. Het reisadvies naar Qatar wordt naar aanleiding van de zaak niet aangescherpt, bevestigde de woordvoerder. “Er wordt al gesteld dat reizigers te maken krijgen met andere normen, wetten, zeden en gewoonten. Dat is wat ons betreft duidelijk genoeg.”


  .

  Gesponsorde inhoud


  Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar Empty Re: Nederlandse belandt na verkrachting in cel Qatar

  Bericht van Gesponsorde inhoud


   Het is nu do jul 18 2024, 05:29