Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

2 plaatsers

  Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie

  Beheerder
  Beheerder
  Admin


  Aantal berichten : 389
  Registratiedatum : 08-01-09
  Leeftijd : 63
  Woonplaats : Coyhaique, Chile

  Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie Empty Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie

  Bericht van Beheerder vr okt 05 2012, 01:25

  Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie

  Bron: trouw.nl - door: Robin de Wever − 25 september 2012

  Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie Media_xl_1365847
  © AFP. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan

  Turkije, Egypte en Iran willen dat het lasteren van de islam en de profeet Mohammed op internationaal niveau wordt aangepakt. De leiders van die landen zullen deze week opnieuw bij de Algemene Vergadering van VN pleiten voor anti-blasfemiemaatregelen.

  Dat melden Amerikaanse media. De Turkse premier Erdogan roept alle 57 islamitische landen op om zich 'krachtig en eensluidend' uit te spreken. Hij hoopt op 'internationale regelgeving tegen aanvallen op wat mensen als heilig beschouwen'. De Algemene Vergadering vindt deze maand plaats, zoals gebruikelijk in New York. Het is nog niet duidelijk hoeveel landen zich daadwerkelijk achter die oproep scharen. De Organisatie van de Islamitische Samenwerking, waarin vrijwel alle landen zijn vertegenwoordigd, steunt het voorstel al wel.

  Nieuw is het initiatief niet. Laatstgenoemde organisatie pleit al minstens tien jaar voor internationale blasfemie-regelgeving maar krijgt de VN niet enthousiast. Westerse landen vrezen dat de regels de vrijheid van meningsuiting zullen beknotten en tegen islamcritici gebruikt kunnen worden.

  'Godslastering moeilijk te definiëren'
  Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat godslastering zich lastig laat definiëren en dat de politiek niet moet oordelen over religieuze gevoelens. De meeste landen lieten zich de afgelopen jaren overtuigen tegen blasfemie-regelgeving te stemmen. Een mildere resolutie die 'het oproepen tot direct geweld' bestraft werd wel aangenomen.

  VN-secretaris Ban Ki-moon is minder sceptisch. Hij geeft aangegeven wel iets te zien in het verbieden van meningsuiting die 'bedoeld is om te provoceren of te vernederen'. 'We leven in een tijd van onbehagen', stelde hij vorige week bij de opening van de Algemene Vergadering. 'Incidenten van tolerantie en haat worden door anderen uitgebuit.'

  Botsing met andere regels voorkomen
  Ban verwees waarschijnlijk naar de protesten tegen de film Innocence of Muslims en de Mohammedcartoons van een Frans weekblad. Die 'beledigingen' zorgden ervoor dat het onderwerp godslastering weer hoog op de agenda staat. President Obama noemde de film dinsdag een 'belediging voor ieder ras en geloof'.

  Als het initiatief al iets oplevert, zullen de islamitische landen moeten zorgen dat het niet botst met eerdere VN-jurisprudentie. De Mensenrechtenraad oordeelde jaren geleden al dat 'het verbod op uitingen van gebrek aan respect voor een godsdienst of een ander geloofssysteem, inclusief wetten betreffende godslastering, onverenigbaar is' met het International Convenant on Civil and Political Rights, een VN-verdrag dat mensenrechten moet garanderen.

  De Nederlandse blasfemiewet lijdt een slapend bestaan. Aanvankelijk bestond er een Kamermeerderheid vóór het afschaffen van de wet, maar de VVD lijkt de wet toch te willen behouden.
  avatar
  Geus
  forumlid


  Aantal berichten : 134
  Registratiedatum : 23-08-12

  Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie Empty Re: Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie

  Bericht van Geus za okt 06 2012, 19:25

  Ik kan me herinneren dat toen Theo van Gogh werd afgeslacht oud-minister Donner bloed rook en aandrong op een verscherping van de wet op de godslastering. M.a.w.: Religieuze agressie moest worden beloond.

  Die VN (= Verenigde Nietsnutten) die zonder te lurken aan de Westerse subsidietiet nergens zou zijn acht ik overigens gek genoeg om te zwichten voor de agressie en de terreur van de Islam. De Westerse beschavingen moeten er maar eens aan gaan denken om hun contributie achter te houden. Dan sterft dit tot in het bot gecorrumpeerde instituut binnen de kortste keren af.

   Het is nu zo jun 04 2023, 00:35