Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

De runeninscriptie van Bergakker

Deel
avatar
thorvald
forumlid

Aantal berichten : 28
Registratiedatum : 04-09-12
Woonplaats : Twente

De runeninscriptie van Bergakker

Bericht van thorvald op di okt 11 2016, 20:33

De runeninscriptie van Bergakker staat op een beslagstuk van verguld zilver dat ooit om de opening van een zwaardschede was bevestigd, die in 1996 op een akker is gevonden. De inscriptie heeft tot veel discussie onder taalkundigen geleid. Er wordt aangenomen dat de inscriptie van ongeveer 425-450 dateert en Frankisch is. Uit deze tijd is er van de Franken, in wat nu Nederland is, tot heden zeer weinig teruggevonden. De inscriptie bevestigt niet alleen de aanwezigheid van de Franken in het gebied van de Betuwe, maar ook dat de Franken wel degelijk van runen gebruik maakten. Van hun Friese buren is dat al langer duidelijk. De runen op de schede behoren, op één rune na, tot het oude futhark.Info over Germaans Heidendom:
http://germanicrealm.informe.com/forum/geschiedenis-archaelogie-cultuur-f346/verzameldraad-germaans-heidendom-t8066.html

http://www.museumhetvalkhof.nl/collecties/archeologie/142-nu/actueel/958-runeninscriptie-met-het-oudste-nederlands.html

    Het is nu zo jan 20 2019, 18:20