Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Bahrein in de krant – dan is er wat aan de hand

Deel
avatar
Eric de Blois
Beheerder

Aantal berichten : 261
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 59
Woonplaats : Wijlre, Nederland

Bahrein in de krant – dan is er wat aan de hand

Bericht van Eric de Blois op do jul 07 2016, 01:55

Bahrein in de krant – dan is er wat aan de hand

Bron : NRC.nl - door : Carolien Roelants - 21 april 2015

Mensenrechten Formule 1-baas Ecclestone heeft ontdekt dat er zoiets als mensenrechten bestaat. Carolien Roelants is benieuwd of er iets van komt

Had u ooit gedacht dat Bernie Ecclestone ook maar iets te maken zou willen hebben met mensenrechten? Ik herinner me hoe hij in 2011 zijn uiterste best deed de Grote Prijs in de Formule 1 in Bahrein door te zetten terwijl bijna óp het circuit oppositieprotest met grof geweld in elkaar werd geslagen. Destijds zei hij dat de onrust „niets te maken had met de Formule 1”. Uiteindelijk ging de autorace dat jaar niet door, maar in 2012 en daarna lukte het hem wél, ondanks fel protest van mensenrechtenorganisaties en Bahreinse oppositiegroepen. „Ik blijf de mensen vragen: ‘welke mensenrechten?’ Ik weet niet wat die inhouden.”

Nou, Amnesty International wel. Dat publiceerde vorige week ‘Vijf dingen die u moet weten over Bahrein voorafgaand aan de Formule 1 Grote Prijs’ (waar je zondag onze nieuwe held Max Verstappen zag uitvallen). Onder andere: demonstraties zijn verboden, en wie de autoriteiten bekritiseert op Twitter of waar dan ook riskeert de cel. In de gevangenissen is elke vorm van foltering aan de orde van de dag. En als de regering echt genoeg heeft van een opposant, dan trekt zij zijn nationaliteit in. Gebeurt regelmatig.

"Het protest in Bahrein wordt overschaduwd door de gruwelijke oorlogen in de regio"

Het protest in Bahrein is de afgelopen jaren in de schaduw terechtgekomen van al die gruwelijke oorlogen in die regio. Je wilt niet alléén nog maar lezen over Midden-Oosterse bloederigheid. Dus geen Bahrein in de krant, want in Syrië en in Libië en in Irak en tegenwoordig ook in Jemen is het veel erger. En niet in de krant betekent niets aan de hand. Maar de strijd van de gemarginaliseerde shi’itische meerderheid tegen de autoritaire sunnitische monarchie gaat wel degelijk nog door, en de repressie is even hard, vandaar Amnesty’s missive.

Maar terug naar Ecclestone. De Formula One Group waarvan hij de baas is heeft vorige week een verklaring geplaatst op zijn website dat hij „zich verplicht internationaal erkende mensenrechten te eerbiedigen in zijn wereldwijde operaties”! (Als je het bewijs wilt zien: helemaal onderaan, onder Legal Notices). Dat is het resultaat van een klacht die de organisatie Amerikanen voor Democratie en Mensenrechten in Bahrein (ADHRB) bij de Britse regering had ingediend. Volgens de ADHRB had Ecclestone richtlijnen van de OESO voor behoorlijke bedrijfsvoering geschonden door in 2012 en 2013 de Bahreinse autoriteiten ongehinderd protest tegen de race in elkaar te laten rammen. Hij had daarmee ook de regering geholpen „een internationaal imago van Bahrein te presenteren in strijd met de werkelijkheid van doorgaande mensenrechtenschendingen”.

Die Grote Prijzen zijn groot geld. Ik las dat Bahrein tussen de 45 en 50 miljoen euro betaalt aan Ecclestone om die GP te mogen herbergen. Het levert nieuwe toeristen op, twitterde de minister van Informatie verheugd. Mits natuurlijk de demonstranten buiten beeld blijven. Daarom blijven de Bahreinse autoriteiten slaan, dat staat vast. Nu afwachten wat die mensenrechtenverklaring waard is. Maar in elk geval staat Bahrein weer eens in de krant.


.

    Het is nu zo jan 20 2019, 18:52