Politiek & Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

    Atheïst staat wereldwijd bloot aan discriminatie of erger

    Eric de Blois
    Eric de Blois
    Beheerder


    Aantal berichten : 267
    Registratiedatum : 15-06-14
    Leeftijd : 64
    Woonplaats : Puerto Aysén, Chili

    Staat - Atheïst staat wereldwijd bloot aan discriminatie of erger Empty Atheïst staat wereldwijd bloot aan discriminatie of erger

    Bericht van Eric de Blois vr jan 29 2016, 14:33

    Atheïst staat wereldwijd bloot aan discriminatie of erger

    Bron : Trouw - door : Gerrit-Jan Kleinjan - 10 december 2015

    Staat - Atheïst staat wereldwijd bloot aan discriminatie of erger Media_xl_1232162

    Wie niet gelooft in God, twijfelt aan hogere machten of zich eenvoudigweg vrijdenker noemt, heeft het in heel wat landen niet makkelijk. Het ongerief varieert van speciale belasting of familieleden die je niet meer willen aankijken tot moord door religieuze groeperingen die iedereen met afwijkende opvattingen uit de weg ruimen.

    In maar liefst 55 landen riskeren ongelovigen gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf, zo valt te lezen in het rapport 'Freedom of Thought', dat het Humanistisch Verbond in samenwerking met de Internationale Humanisten vandaag publiceert.

    Staat - Atheïst staat wereldwijd bloot aan discriminatie of erger 12341255_1676669542578260_7354779604338107887_n

    In Landen met een zwarte markering zijn ongelovigen het slechtst af. Niet verrassend is dat het Midden-Oosten een archipel blijft van vervolging van mensen met afwijkende opvattingen. Ook in China en Noord-Korea - landen met een van oudsher antireligieus regime - zijn vrijdenkers niet gewenst. In een land als Bangladesh, dat in naam seculier is, voert de overheid een conservatief islamitisch programma uit. Landen met een groen teken behandelen iedereen vrij en gelijk.

    Rapport
    Wie door het vijfhonderd pagina's tellende rapport bladert, ziet opvallende parallellen met publicaties van organisaties die christenvervolging monitoren. Vrijdenkers is in veel landen hetzelfde lot beschoren als gelovigen die opvattingen hebben die afwijken. Landen met een autoritair bewind kortwieken alles dat niet strookt met de door de overheid gepropageerde denkwijze - zowel christenen, moslims als atheïsten zijn daarvan de dupe. Dit rapport beschrijft per land beknopt de positie van ongelovigen. Daaronder verstaan de auteurs atheïsten, agnosten, humanisten, vrijdenkers en 'anderen die simpelweg niet religieus zijn'. Belangrijke maatstaf is daarbij is de mate waarin de overheden deze personen belemmeren in het uiten van hun gedachten. Ook tellen zaken als discriminatie op straat en uitsluiting door bijvoorbeeld werkgevers mee.

    Staat - Atheïst staat wereldwijd bloot aan discriminatie of erger 11140278_1676669659244915_7873327105653412744_n

    Europa
    Nederland scoort goed wat betreft de rechten en de positie van ongelovigen. Opmerkelijk is dat Europese landen als Duitsland, Denemarken en Italië ook een tik op de vingers krijgen. Steen des aanstoots is dat Duitsland en Denemarken (in de praktijk zelden of nooit gebruikte) wetten hebben die godslastering verbieden en beide landen ook kerkbelasting heffen. In Italië is vrijwel al het onderwijs rooms-katholiek. Het Humanistisch Verbond presenteert het rapport vandaag aan de Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en aan de Tweede Kamer.

    The Freedom of Thougt Report 2015



    .

      Het is nu za apr 27 2024, 06:49