Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Eigenaar restaurant Bon Appeit in Bussum, roept op joodse toeristen in Nederland af te tuigen.

Deel
avatar
Eric de Blois
Beheerder

Aantal berichten : 261
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 59
Woonplaats : Wijlre, Nederland

Eigenaar restaurant Bon Appeit in Bussum, roept op joodse toeristen in Nederland af te tuigen.

Bericht van Eric de Blois op zo nov 22 2015, 10:37

Youness Ouaali : 'Sla Israëlische toeristen total loss'

Bron : facebook Youness Ouaali

avatar
Eric de Blois
Beheerder

Aantal berichten : 261
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 59
Woonplaats : Wijlre, Nederland

Re: Eigenaar restaurant Bon Appeit in Bussum, roept op joodse toeristen in Nederland af te tuigen.

Bericht van Eric de Blois op za sep 10 2016, 13:30

Ophef in Bussum: 'Sla Israëlische toeristen total loss'

Bron : dichtbij.nl - 15 oktober 2015BUSSUM - Het CIDI doet aangifte tegen Youness Ouaali. De Bussumse broodjeszaakhouder plaatste een Facebook-post, waarin hij suggereert dat het misschien een goed idee is om toeristen uit Israël 'total loss te slaan'.

Aanleiding voor die kreet is een incident in Oost-Jeruzalem, waarbij een Palestijnse jongen is neergeschoten door de Israëlische politie. 'Wie niet luisteren wil moet maar voelen, genoeg is genoeg!', zo valt er te lezen. De uitbater van Bon Appetit aan de Herenstraat maakt nog wel het onderscheid tussen volwassenen en kinderen. Die laatste groep hoeft niet te worden aangekeken op het hardhandige optreden van de agenten in hun land. De neergeschoten jongen, de 13-jarige Ahmed Manasra, zou voorafgaand aan de schietpartij overigens twee Israelis hebben verwond met een mes. Volgens bronnen op Twitter heeft hij de schietpartij overleefd.

Aanklacht
Het CIDI vindt dat de uitspraken oproepen tot gewelddadigheden tegen Israëli's hier in Nederland. Gewelddadigheden in het Midden-Oosten mogen nimmer een rechtvaardiging zijn voor geweld hier in Nederland en het geweld daar mag nooit overslaan naar Nederland, zo laat de organisatie weten aan het ANP. 'CIDI acht het daarom van groot belang dat Ouaali wordt opgespoord, met spoed wordt voorgeleid en zich moet verantwoorden voor de rechter. Zijn opruiende teksten dienen direct verwijderd te worden.'

Online jurist Charlotte Meindersma denkt niet dat de vervolging makkelijk is. 'Uitlokking is al lastig om hard te maken, daarvoor is heel wat nodig. Juridisch gezien is dit slechts een idee dat hij oppert. Voor uitlokking moet je veel specifieker zijn, precies zeggen wat je waar wil gaan doen. Wat Ouaali zegt gaat heel ver, maar ik denk dat het wettelijk gezien niet over de grens gaat.' Bovendien moet je volgens artikel 47 van het Wetboek van Strafrecht iets tegenover een oproep tot geweld zetten, voordat het strafbaar is.

Discriminatie
Mogelijk hangt Ouaali ook artikel 137d boven het hoofd, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen op grond van (in dit geval) ras of godsdienst. In de rechtspraak kan onder ras ook nationaliteit worden verstaan en wellicht kan een rechter zijn opmerkingen over Israëli's interpreteren als kwetsend voor joden.

De formulering maakt het extra moeilijk om hem te veroordelen, aldus de deskundigen. Technisch gezien oppert hij slechts een idee. Al wordt die verdediging wel verzwakt door het vervolg van de Facebook-post, waarin hij aangeeft dat het tijd is om een 'duidelijk signaal af te geven'. Volgens juristen is de woordkeuze essentieel. Hoe actiever een tekst geformuleerd is, hoe sneller een rechtbank bij aanzetten tot haat uitkomt..

    Het is nu di dec 18 2018, 03:56