Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

IS-handboek: vrouw heeft geen achtergestelde status

Deel
avatar
Eric de Blois
Beheerder

Aantal berichten : 261
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 59
Woonplaats : Wijlre, Nederland

IS-handboek: vrouw heeft geen achtergestelde status

Bericht van Eric de Blois op vr maa 27 2015, 21:10

IS-handboek: vrouw heeft geen achtergestelde status

Bron : Trouw  -  door : de redactie  -  15 februari 2015


© afp. IS ontvoerde vorig jaar honderden yezidi-vrouwen en -meisjes (foto). De meesten van hen
werden gebruikt als seksslavin.


Negen jaar is de huwelijksgerechtigde leeftijd in de zelfverklaarde 'Islamitische Staat' van de gelijknamige groepering. De meest 'zuivere' meisjes trouwen echter op hun zestiende of zeventiende levensjaar. Deze, en vele andere richtlijnen, staan beschreven in het IS-handboek voor vrouwen, dat gisteren op internet verscheen.

Het manifest is afkomstig van de zogeheten Al-Khansaa Brigade. Volgens IS heeft de vrouw geen achtergestelde status ten opzichte van de man. Meisjes moeten verplicht vanaf hun zevende jaar naar school, waar zij klassiek Arabisch en religieuze vakken onderwezen krijgen. Na hun negende krijgen ze keuze uit meer vakken, die onder meer dieper ingaan op de sharia (islamitische wetgeving), maar ook brei- en kookles vallen onder het curriculum. Na hun vijftiende zijn meisjes echter volleerd, en houdt het onderwijs op.  IS probeert met het manifest de verhalen te ontkrachten dat vrouwen ingezet worden in de strijd. Dit beeld is ontstaan doordat sommige vrouwelijke Syriëgangers zelf op sociale media berichten verspreidden over hun 'avonturen' in het 'Islamitisch Kalifaat'. Volgens IS worden vrouwen vooral aangespoord om 'goede moeders' en trouwe echtgenotes te zijn.

Andere religies
In het document wordt overigens met geen woord gerept over de status van vrouwen van andere religies. Zo ontvoerde IS vorig jaar honderden yezidi-vrouwen en -meisjes. De meesten van hen werden door de groepering gebruikt als seksslavin.  Tegelijkertijd uit de groepering kritiek op de 'barbaarse en meedogenloze' behandeling van vrouwen in de Arabische Golfstaten, zoals Saudi-Arabië. De vrouwen daar zouden namelijk in het gezelschap van hun man winkelen, ongesluierd op identificatiedocumenten staan en met een studiebeurs op zak naar het Westen afreizen voor hoger onderwijs.  Ook de Saudische media, misschien wel de meest conservatieve ter wereld, zouden bijdragen aan het 'morele verval'. De televisiezenders worden in het document onder meer beschreven als 'kanalen van prostitutie en corruptie'.


.


    Het is nu zo jan 20 2019, 19:00