Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Shariageleerde die Joden 'nakomelingen van varkens' noemt

Deel
avatar
Eric de Blois
Beheerder

Aantal berichten : 261
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 59
Woonplaats : Wijlre, Nederland

Shariageleerde die Joden 'nakomelingen van varkens' noemt

Bericht van Eric de Blois op do jun 19 2014, 19:42

Shariageleerde die Joden 'nakomelingen van varkens' noemt

Bron : Trouw  -  door : Wilfred van de Poll  -  17 februari 2012


© anp. Haitham al-Haddad komt aan op Schiphol.

PROFIEL - De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad doet vanavond mee aan een openbaar debat over de islam in De Balie in Amsterdam. Al-Haddad wordt geweerd op de Vrije Universiteit in Amsterdam, nadat discussie ontstond over zijn antisemitische uitspraken en een Kamermeerderheid zich uitsprak tegen zijn komst.

In 1994 deed Haitham al-Haddad voor het eerst een westers land aan. En wel Nederland. Vanuit het vliegtuig zag hij groene akkers en kleurrijke bloemenvelden. Hij was onder de indruk. "Dat was nog wat anders dan de woestijn", zegt de uit Saoedi-Arabië afkomstige al-Haddad lachend op een youtubefilmpje. Medewerkers van het Informatie Centrum Islamitische Unie zette het online toen al-Haddad ze in mei 2010 opzocht in Amsterdam. Een jaar eerder was de islamitische wetsgeleerde ook al in Amsterdam te vinden. Op een congres over radicalisering van jongeren zei hij toen dat islam 'de totale onderwerping aan God' betekent. Een voorbeeld daarvan vond hij het dragen van een nikab door een vrouw. Al-Haddad heeft Palestijnse ouders maar is geboren en getogen in Saoedi-Arabië. Daar zat hij jarenlang aan de voeten van prominente islamgeleerden en studeerde hij computerwetenschappen aan de King Fahd-universiteit. Later behaalde hij ook een bachelor islamitisch recht aan de Omdurman-universiteit in Khartoem, Soedan. In Londen woont hij nu zo'n tien jaar. Hij promoveerde er aan de School of Oriental and African Studies van de Universiteit van Londen op islamitisch recht in relatie tot moslimminderheden. Hij ontwikkelde zich tot een autoriteit in salafistische kringen en doet regelmatig fatwa's uitgaan. Hij heeft zitting in de 'Muslim Council of Britain', de 'Islamic Shariah Council' en ook in de 'Muslim Research and Development Foundation'.

In een interview met de NOS zei al-Haddad gisteren dat hij zich een 'westerling' voelt. Stenigen, hoewel een wet van Allah, hoeft volgens hem in niet-moslimlanden niet gepraktiseerd te worden. Al-Haddad zei verder dat in 'bepaalde gevallen' een mannelijke getuige evenveel geldingskracht heeft als twee vrouwelijke getuigen. In welke gevallen precies zei hij daar niet bij - de NOS-verslaggever vroeg er ook niet op door - maar hij zei wel te kunnen begrijpen waarom niet-moslims die uitspraak 'beledigend' vinden. De antisemitische uitspraken die hij aan hem worden toegeschreven, ontkende hij ronduit. Hij had het over 'ongegronde aantijgingen'. Maar uit primaire bronnen die op internet circuleren, blijkt hij wel degelijk antisemitische uitspraken te hebben gedaan. In een preek uit 2001, in het Arabisch te vinden op alminbar.net, trekt hij fel van leer tegen de Joden. Het zijn volgens hem "vijanden van God, nakomelingen van apen en varkens". Hun wapens zijn de 'wapens van de duivel'. Niet alleen Palestijnen, zegt hij, maar álle moslims moeten tegen hen ten strijde trekken. Ook in een andere preek, getiteld 'Wie zijn de onschuldigen', noemt hij Joden 'afstammelingen van apen en varkens'. In deze preek zegt Al-Haddad bovendien dat het toegestaan is om 'op het slagveld' ongelovigen te doden, zelfs als daarbij moslims omkomen 'als er geen andere manier is'. Volgens sommigen zou Al-Haddad met deze uitspraak zelfmoordaanslagen goedkeuren. Hoe radicaal Al-Haddad precies is, is moeilijk te zeggen. Hij spreekt met twee monden. Zo zegt hij de 'misdaden' van groeperingen als Al-Kaida af te keuren, maar noemt hij Osama Bin Laden ook een martelaar die in het paradijs is gekomen.

    Het is nu di dec 18 2018, 04:00