Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Haagse islampartij bejubelt Isis: 'Op naar Bagdad'

Deel
avatar
Eric de Blois
Beheerder

Aantal berichten : 261
Registratiedatum : 15-06-14
Leeftijd : 59
Woonplaats : Wijlre, Nederland

Haagse islampartij bejubelt Isis: 'Op naar Bagdad'

Bericht van Eric de Blois op do jun 19 2014, 16:50

Haagse islampartij bejubelt Isis: 'Op naar Bagdad'

Bron : trouw.nl  -  door : Robin de Wever  -  19 juni 2014


© afp. Vermeende ISIS-strijders, vorige week in het grensgebied van Syrië en Irak.

De fractievoorzitter van de Haagse Partij voor de Eenheid heeft op zijn Facebookpagina steun betuigd aan de extremistische groepering Isis. 'Leve Isis', schrijft Abdoe Khoulani. 'En in shaa Allah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken.'

'In shaa Allah' is Arabisch voor 'als God het wil'. Khoulani reageert in het bericht op het niet-doorgaan van een pro-Isis-demonstratie in Den Haag. Ook hekelt hij de ChristenUnie. Die stelde eerder deze week Kamervragen over het protest. Isis, dat in Syrië strijdt tegen president Assad en vorige week delen van Irak veroverde, staat bekend als de meest bloeddorstige terreurorganisatie van de regio. In Irak gingen Isis-strijders de afgelopen week over tot massale moordpartijen. Ze richten zich vooral op sjiitische moslims; Isis is soennitisch.

'Isis' beginselen zijn best goed'
Khoulani's bericht wordt op Twitter verspreid door Arnoud van Doorn, de partijgenoot en ex-PVV-er die zich vorig jaar tot de islam bekeerde. Hij laat desgevraagd weten dat Khoulani de uitspraak deed op persoonlijke titel. Van Doorn vindt 'de grondbeginselen van Isis best goed', maar neemt afstand van de standrechtelijke executies. Volgens Van Doorn wil de fractievoorzitter er vooral op wijzen dat de doodseskaders van de sjiitische regering van Irak 'ook geen frisse jongens zijn'. Hij vindt het 'verfrissend' dat zijn collega 'de beeldvorming in westerse media wil nuanceren'. Van Doorn: 'Khoulani is een roepende in de woestijn.' De Partij van de Eenheid raakte in februari al in opspraak toen ze de omstreden Britse imam Haitham al-Haddad naar Den Haag haalde voor een bezoek aan het stadhuis. Al-Haddad heeft gepleit voor de invoering van strenge shariawetgeving en het stenigen van afvalligen. Van Doorn noemde hem 'een heel wijze man'. Overigens liet minister Opstelten (Justitie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het openbaar sympathiseren met terreurorganisaties niet strafbaar is. Hij reageerde op de controverse rond de voorgenomen pro-ISIS-demonstratie.

UPDATE 19/06/2014 17:30
Khoulani beschrijft zijn bericht als een oproep tot rechtvaardigheid. Isis is geen terreurgroep maar een verzetsorganisatie, stelt hij desgevraagd. 'Soms is geweld echt noodzakelijk. Iraakse soennieten zijn jarenlang vervolgd. Wat dat betreft mag je me Isis-sympathisant noemen.' Dat Isis op grote schaal standrechtelijke executies uitvoert is volgens hem een onjuist gerucht. 'In een oorlog zullen er altijd mensen zijn die zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden. Die executies zijn echt maar een paar keer voorgekomen.'

Lees morgen Trouw voor meer nieuws over sympathie voor Isis in Nederland.    Het is nu zo jan 20 2019, 18:47