Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Rutte stuurt nieuwe EU-brief; 'teruggefloten door PvdA'

Deel
avatar
Beheerder
Admin

Aantal berichten : 413
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 59
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Rutte stuurt nieuwe EU-brief; 'teruggefloten door PvdA'

Bericht van Beheerder op za mei 24 2014, 16:15

Rutte stuurt nieuwe EU-brief; 'teruggefloten door PvdA'

Bron : trouw - door : de redactie - 21 mei 2014


© anp. Premier Mark Rutte.

De oppositie in de Tweede Kamer meent dat premier Mark Rutte is teruggefloten door de PvdA over diens prioriteitenlijstje voor de Europese Unie de komende 5 jaar. De Kamer concludeert dat na een nieuwe brief van de premier. Een debat erover wordt nu dinsdagochtend gehouden.

'De premier heeft voor zijn beurt gesproken en is teruggefloten', zei D66-leider Alexander Pechtold. Volgens Emile Roemer (SP) is Rutte zelfs 'compleet teruggefloten' door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en diens PvdA. Volgens Sybrand Buma is Rutte 'teruggeslagen in het hok door de PvdA'. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer waren 'behoorlijk pissig' over het lijstje van Rutte over zijn prioriteiten voor de Europese Commissie de komende 5 jaar. De Kamer had geëist dat Rutte vanavond een brief zou sturen over zijn uitspraken. Volgens de oppositie spraken Rutte en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken elkaar woensdag tegen over de kwestie, waar het kabinet altijd met één mond hoort te spreken.

Minder regels
Rutte zei in een interview met de kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst dat de EU zich de komende jaren moet beperken tot een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt. Hij kreeg daarop felle kritiek van PvdA-leider Diederik Samsom, maar ook van oppositiepartijen als CDA, D66 en GroenLinks. In de nieuwe brief die Rutte vanavond samen met Timmermans schreef, komen de vijf prioriteiten van Rutte terug, maar worden ze aangevuld met een reeks andere zaken als 'meer en fatsoenlijk werk'. Volgens Buma zijn vijf kerntaken er snel 50 geworden.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra constateerde aan het einde van de zogeheten regeling van werkzaamheden dat de 'klucht' die door de oppositie was opgevoerd, wel lang genoeg had geduurd. Volgens hem was en is er niks nieuws onder de zon en heeft het kabinet steeds 'met één mond gesproken'. 'Dit was kennelijk even nodig, dan kunnen we nu naar de stembus.'

.

    Het is nu do nov 15 2018, 20:58