Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Zakkenrollerij neemt flink toe in hoofdstad

Deel
avatar
Beheerder
Admin

Aantal berichten : 413
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 59
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Zakkenrollerij neemt flink toe in hoofdstad

Bericht van Beheerder op di jan 22 2013, 06:12

Zakkenrollerij neemt flink toe in hoofdstad

Bron: parool.nl  4 januari 2013


Politie-medewerkers in november 2012 bij de Bos en Lommerweg waar een waardetransport van G4S
werd overvallen. Het aantal overvallen liep in 2012 terug tot 250. © ANP


Zakkenrollers hebben vorig jaar flink hun slag geslagen in Amsterdam. Het aantal gevallen nam met maar liefst 30 procent toe ten opzichte van 2011. Volgens de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg komt deze vorm van diefstal niet meer vooral op straat of in het openbaar vervoer voor, maar verschuift die steeds meer naar uitgaansgelegenheden. Vooral smartphones, en dan in het bijzonder de iPhone 5, zijn populair roofgoed.

Ook waren er in 2012 meer straatroven (6,5 procent) in de hoofdstad en nam het aantal woninginbraken toe (3,6 procent). Daarentegen daalde het aantal overvallen met ruim 30 procent en ook was er minder uitgaansgeweld. De politie verrichtte daarnaast ruim 12 procent minder aanhoudingen, ruim 35.292 tegen 40.356 het jaar ervoor. Volgens Aalbersberg is sprake van een flinke verjonging onder zowel de daders als de slachtoffers van straatroven. Zo'n 43 procent van de daders is jonger dan 17 jaar. Vorig jaar zag de politie ruim 8000 apparaten van Apple verdwijnen, waarvan het grootste deel iPhones. De politiechef pleit dan ook voor de mogelijkheid om, zoals de minister reeds heeft aangekondigd, de apparatuur te kunnen blokkeren. Hierover is een convenant in de maak met drie grote telefonieaanbieders.

Hoewel het aantal geweldsdoden in de hoofdstad in 2012 relatief laag was, werd de regio aan het eind van het jaar opgeschrikt door diverse schietincidenten. De meest heftige had afgelopen zaterdag plaats in de Staatsliedenbuurt. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan 'een buitencategorie gewelddadigheid', die twee mannen het leven kostte. Eerder vielen er slachtoffers in Osdorp, Zuidoost, Diemen en Badhoevedorp. Aalbersberg kon niets zeggen over mogelijke verbanden tussen de liquidaties in de stad. De burgemeester liet verder weten dat het project Top 600, waarbij veelplegers worden aangepakt, zijn vruchten afwerpt. Inmiddels zijn 86 personen uit deze top verwijderd omdat ze niet meer in aanraking zijn gekomen met de politie. Ook zei hij dat het voetbalgeweld in de stad rond internationale wedstrijden minder wordt. 'Het is nog niet rustig genoeg, maar het is rustiger.'

    Het is nu zo jan 20 2019, 18:48