Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Brussel straft Tsjechische corruptie met EU-subsidies mild

Deel
avatar
Beheerder
Admin

Aantal berichten : 413
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 59
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Brussel straft Tsjechische corruptie met EU-subsidies mild

Bericht van Beheerder op za dec 22 2012, 02:36

Brussel straft Tsjechische corruptie met EU-subsidies mild

Bron: trouw.nl - door: Ekke Overbeek - 20 december 2012


© EPA. De St. Vituskathedraal in Praag.

Tsjechië fraudeert op grote schaal met EU-subsidies. Dat blijkt uit geheime documenten van de Europese Rekenkamer en de Europese Commissie die Trouw in handen heeft. Vanwege de fraude heeft de commissie de fondsen voor Tsjechië met 450 miljoen euro gekort, maar de omvang van de onregelmatigheden blijkt veel groter. De Europese Commissie bagatelliseert de fraude.

De Rekenkamer concludeerde in mei dat de Tsjechische autoriteiten Brussel systematisch hebben voorgelogen. De Tsjechen poetsten de uitkomsten van controles op om corruptie uit het zicht te houden. De commissie is voor haar informatie grotendeels afhankelijk van de lidstaat die de steun ontvangt. De geheime rapporten zijn het resultaat van steekproefsgewijze controles.

Officieel noemt de commissie het bedrog 'tekortkomingen in het functioneren' van de Tsjechische controle-organen. Maar haar eigen geheime rapport uit augustus van dit jaar spreekt andere taal: "De commissie kan de resultaten (van de Tsjechen) zoals gepresenteerd in de jaarlijkse verslagen en beoordelingen niet vertrouwen."

De geheime rapporten beschrijven hoe de fraude werkt. Er zijn prijsafspraken gemaakt. Projecten zijn niet beoordeeld op hun economische relevantie. Budgetten zijn grof overschreden. Specificaties van aanbestedingen zijn zo opgesteld, dat slechts één bedrijf eraan kon voldoen.

Als straf keert Brussel nu 10 procent minder steun uit voor infrastructuur en 5 procent minder voor milieu. Samen is dat ongeveer 450 miljoen euro. Deze percentages zijn de uitkomst van handjeklap tussen Brussel en Praag. De commissie wilde een derde meer inhouden, zo blijkt uit haar geheime rapport.

Bovendien wordt de frauderende lidstaat niet echt gestraft. Met nieuwe projecten kan Tsjechië het geld alsnog gebruiken. Het land heeft in de jaren 2007 tot 2013 recht op 26,7 miljard euro EU-steun en is een van de grootste ontvangers per inwoner.

Brussel weet informeel al lang van de misstanden in Tsjechië, maar is gebonden aan een lang traject van hoor- en wederhoor. In 2010 voerde de commissie negen onderzoeksmissies uit in Tsjechië. In augustus 2011 kreeg Praag een officiële waarschuwing. In maart van dit jaar schortte de commissie alle betalingen aan Tsjechië op. De Tsjechen moesten intern onderzoek doen naar hun uitgaven voor infrastructuur. In juni concludeerden ze dat 5,63 procent van de EU-fondsen voor infrastructuur foutief was gebruikt.

De commissie vertrouwde die uitkomst niet. Ze voerde haar eigen controle uit en stelde vast dat het verkeerd uitgegeven bedrag hoger ligt. In het geheime rapport staan 'financiële correcties' van 10 en 25 procent. Het rapport van de Rekenkamer is nog strenger en heeft het over foutpercentages tot 100 procent.

In Tsjechië is de miljoenenstrop nog nauwelijks doorgedrongen tot de publieke opinie. "Praag noch Brussel heeft belang bij ruchtbaarheid", aldus een bron in Praag, die de rapporten goed kent.

avatar
Beheerder
Admin

Aantal berichten : 413
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 59
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Re: Brussel straft Tsjechische corruptie met EU-subsidies mild

Bericht van Beheerder op za dec 22 2012, 02:41

'Tsjechië fraudeert met subsidies EU'

Bron: trouw.nl - 20 december 2012


© anp. Voorzitter van de Europese Unie, Herman Van Rompuy.

Tsjechië fraudeert op grote schaal met subsidies van de Europese Unie. De Europese Commissie heeft de fondsen voor Tsjechië daarom met 450 miljoen euro gekort, maar de fraude is veel omvangrijker. Dat blijkt uit geheime documenten van de Europese Rekenkamer en de Europese Commissie die Trouw in handen heeft. Volgens de krant bagatelliseert de Europese Commissie de fraude.

Uit de geheime rapporten blijkt onder meer dat er prijsafspraken zijn gemaakt en dat budgetten ruimschoots zijn overschreden. Openbare aanbestedingen werden zo opgesteld dat maar één bedrijf eraan kon voldoen.

Tsjechië zou de uitkomsten van controles hebben beïnvloed om Europa om de tuin te leiden. Naar buiten toe spreekt de Commissie van 'tekortkomingen in het functioneren' van de Tsjechische controle-organen. Maar in een geheim rapport uit augustus concludeert de Commissie: 'De Commissie kan de resultaten (van de Tsjechen) zoals gepresenteerd in de jaarlijkse verslagen en beoordelingen niet vertrouwen.'

    Het is nu zo jan 20 2019, 18:01