Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Revolutie op komst in België?

Deel

Geus
forumlid

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 23-08-12

Revolutie op komst in België?

Bericht van Geus op za okt 13 2012, 13:42

Revolutie op komst in België?

Bron : telegraaf.nl  -  12 oktober 2012


De Belgische premier Elio Di Rupo.

BRUSSEL -  Hoe groot wordt de Vlaams-nationalistische partij N-VA van Bart De Wever in België? Om die vraag zal het draaien bij de gemeenteraadsverkiezingen in België zondag. De gevestigde partijen lijken fors te gaan verliezen in Vlaanderen ten gunste van de N-VA terwijl anderzijds in Wallonië de socialisten waarschijnlijk de grootste blijven.

Dit betekent steun in het ene deel van België voor de huidige regering onder leiding van Elio Di Rupo. Maar in een ander deel van België een afstraffing of op zijn minst een plaagstoot. De N-VA pleit openlijk voor een zelfstandig Vlaanderen en vindt dat de huidige premier de rechten van Vlamingen met name in de rand rond Brussel verkwanselt. Niet alleen Di Rupo, met name de coalitiepartijen, de christendemocraten en de liberalen, krijgen het in Vlaanderen hard te verduren. Waarschijnlijk krijgen ze forse verliezen te verwerken. „Dat beseffen ze heel goed”, aldus politicoloog Carl Devos van de Universiteit Gent. Hij signaleert dan ook nervositeit en profileringsdrang in de Wetstraat, de Belgische equivalent van het Binnenhof. Niettemin wordt door kenners niet verwacht dat de partij van Bart De Wever de grootste gaat worden in Vlaanderen. Devos acht het bijna onmogelijk dat N-VA in een klap de grootste zou worden met meer dan 30 procent zoals sommige peilingen aangeven. „Dat zou dan toch echt een revolutie zijn.” Waarschijnlijk zal de N-VA wel de grootste winnaar worden, maar zullen de christendemocraten de grootste blijven. Devos schat dat de partij van De Wever rond de 20 procent gemiddeld zal halen in Vlaanderen. „Dat is dan een zeer straffe prestatie. Van praktisch 0 naar 20 procent.” Maar of dat uiteindelijk ook betekent dat de N-VA een grote rol krijgt, is nog maar de vraag. In België is het gewoonte dat partijen het onderling al voor de verkiezingen op akkoordjes gooien. En dan is het maar de vraag of de N-VA aan bod komt, legt Devos uit. Voor Nederland zullen de Belgische gemeenteraadsverkiezingen niet direct een grote rol van betekenis hebben. Uiteindelijk verandert er niets aan de nationale regering, noch aan de Vlaamse regering; beide overheden waar Den Haag veel zaken mee doet. De verwachte verkiezingswinst van N-VA zal echter wel de verhoudingen in de Vlaamse regering onder druk zetten en kan in de aanloop van de regionale en landelijke verkiezingen in 2014 wel „een factor zijn om rekening mee te houden”.    Het is nu di dec 18 2018, 22:03