Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

2012-10-12 : Van Rompuy en Draghi dringen aan op verregaande begrotingsunie

Deel

Geus
forumlid

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 23-08-12

2012-10-12 : Van Rompuy en Draghi dringen aan op verregaande begrotingsunie

Bericht van Geus op za okt 13 2012, 12:27

Van Rompuy en Draghi dringen aan op verregaande begrotingsunie

Bron : FD  -  door : ANP  -   vrijdag 12 oktober 2012


Herman van Rompuy

De Europese Unie moet een nieuwe eigen 'begrotingscapaciteit' krijgen en geld kunnen lenen met een eigen agentschap van financiën. De EU-landen zouden ook gezamenlijk schuld moeten kunnen uitgeven, als opmaat voor een volledige begrotingsunie.

De voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy en de president van de Europese Centrale Bank leggen dat, op voorhand hoogst omstreden, plan volgende week voor aan de EU-leiders die in Brussel bijeenkomen. Aan de plannen voor verdieping van de Economische en Monetaire Unie (EMU) is meegesleuteld door de voorzitters van de Europese Commissie José Manuel Barroso en van de Eurogroep, Jean-Claude Juncker.

Meer discipline niet genoeg
Volgens het tussenrapport, dat vrijdag naar buiten werd gebracht, is meer begrotingsdiscipline zoals die het afgelopen jaar is vastgelegd in nieuwe regels en verdragen, niet genoeg. ‘Er is een noodzaak om de mogelijkheid te verkennen om verder te gaan om het economisch bestuur te versterken door geleidelijk aan een begrotingscapaciteit voor de EMU te ontwikkelen’, schrijft penvoerder Van Rompuy. Volgens hem moeten verschillende opties daarvoor in de komende maanden gedetailleerd worden verkend. In december zou de Europese Raad daarover al besluiten moeten nemen.

Shock
De nieuwe begrotingsfaciliteit van de EMU zou landen moeten helpen die in een economische shock terecht zijn gekomen. Ook zou ze worden ingezet om bijstand te verlenen aan landen bij het opvangen van de gevolgen van structurele hervormingen, als die bijdragen aan verhoging van het concurrentievermogen.

'Zorgvuldige studie'
De mogelijkheid dat de EMU voor zijn nieuwe begrotingsinstrument zelf ook geld kan lenen, moet volgens de vier voorzitters ‘zorgvuldig worden bestudeerd’, waarbij in ieder geval geldt dat ook deze begroting in evenwicht moet zijn. ‘Een volledig geïntegreerd begrotingsraamwerk vraag om een Treasury-functie met helder omschreven fiscale verantwoordelijkheden’, zo voegen ze eraan toe.

Kort schuldpapier
Ook vinden ze dat het gezamenlijk uitgeven van kort schuldpapier (‘Treasury bills’) door de EMU moet worden bestudeerd. Daarmee zouden de deelnemende landen elkaars nieuwe schulden garanderen. De mogelijkheid om dat ‘beperkt en onder strikte voorwaarden’ te doen, zou ook ‘bestudeerd’ moeten worden. De gezamenlijke schulduitgifte zou moeten worden gecombineerd met voorafgaande toetsing van begrotingen, zoals dat nu al is voorzien in het zogenaamde ‘twopack’, verordeningen die landen verplichten hun begrotingen in Brussel voor te leggen voordat ze worden ingediend. Opvallend is dat het stuk vervolgens wel melding maakt van het idee om ook bestaande schuld deels gezamenlijk te herfinancieren via zogenaamde eurobonds, maar het niet in overweging geeft voor verdere uitwerking. In het interimrapport staat ook de eerder uitgelekte suggestie om alle eurolanden te binden aan aanpassingen en hervormingen door een contractuele overeenkomst. Zowel de eigen begroting voor de EMU als de contractuele verplichtingen voor eurolanden zijn eerder door demissionair minister van Financiën De Jager afgewezen.
.

Geus
forumlid

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 23-08-12

Re: 2012-10-12 : Van Rompuy en Draghi dringen aan op verregaande begrotingsunie

Bericht van Geus op za okt 13 2012, 12:29

Ook op monetair gebied stevent de EU dus af op een nieuwe dictatuur.

    Het is nu zo jan 20 2019, 18:40