Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie

Deel
avatar
Beheerder
Admin

Aantal berichten : 413
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 59
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie

Bericht van Beheerder op vr okt 05 2012, 01:25

Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie

Bron: trouw.nl - door: Robin de Wever − 25 september 2012


© AFP. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan

Turkije, Egypte en Iran willen dat het lasteren van de islam en de profeet Mohammed op internationaal niveau wordt aangepakt. De leiders van die landen zullen deze week opnieuw bij de Algemene Vergadering van VN pleiten voor anti-blasfemiemaatregelen.

Dat melden Amerikaanse media. De Turkse premier Erdogan roept alle 57 islamitische landen op om zich 'krachtig en eensluidend' uit te spreken. Hij hoopt op 'internationale regelgeving tegen aanvallen op wat mensen als heilig beschouwen'. De Algemene Vergadering vindt deze maand plaats, zoals gebruikelijk in New York. Het is nog niet duidelijk hoeveel landen zich daadwerkelijk achter die oproep scharen. De Organisatie van de Islamitische Samenwerking, waarin vrijwel alle landen zijn vertegenwoordigd, steunt het voorstel al wel.

Nieuw is het initiatief niet. Laatstgenoemde organisatie pleit al minstens tien jaar voor internationale blasfemie-regelgeving maar krijgt de VN niet enthousiast. Westerse landen vrezen dat de regels de vrijheid van meningsuiting zullen beknotten en tegen islamcritici gebruikt kunnen worden.

'Godslastering moeilijk te definiëren'
Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat godslastering zich lastig laat definiëren en dat de politiek niet moet oordelen over religieuze gevoelens. De meeste landen lieten zich de afgelopen jaren overtuigen tegen blasfemie-regelgeving te stemmen. Een mildere resolutie die 'het oproepen tot direct geweld' bestraft werd wel aangenomen.

VN-secretaris Ban Ki-moon is minder sceptisch. Hij geeft aangegeven wel iets te zien in het verbieden van meningsuiting die 'bedoeld is om te provoceren of te vernederen'. 'We leven in een tijd van onbehagen', stelde hij vorige week bij de opening van de Algemene Vergadering. 'Incidenten van tolerantie en haat worden door anderen uitgebuit.'

Botsing met andere regels voorkomen
Ban verwees waarschijnlijk naar de protesten tegen de film Innocence of Muslims en de Mohammedcartoons van een Frans weekblad. Die 'beledigingen' zorgden ervoor dat het onderwerp godslastering weer hoog op de agenda staat. President Obama noemde de film dinsdag een 'belediging voor ieder ras en geloof'.

Als het initiatief al iets oplevert, zullen de islamitische landen moeten zorgen dat het niet botst met eerdere VN-jurisprudentie. De Mensenrechtenraad oordeelde jaren geleden al dat 'het verbod op uitingen van gebrek aan respect voor een godsdienst of een ander geloofssysteem, inclusief wetten betreffende godslastering, onverenigbaar is' met het International Convenant on Civil and Political Rights, een VN-verdrag dat mensenrechten moet garanderen.

De Nederlandse blasfemiewet lijdt een slapend bestaan. Aanvankelijk bestond er een Kamermeerderheid vóór het afschaffen van de wet, maar de VVD lijkt de wet toch te willen behouden.

Geus
forumlid

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 23-08-12

Re: Moslimlanden gaan VN vragen om verbod op blasfemie

Bericht van Geus op za okt 06 2012, 19:25

Ik kan me herinneren dat toen Theo van Gogh werd afgeslacht oud-minister Donner bloed rook en aandrong op een verscherping van de wet op de godslastering. M.a.w.: Religieuze agressie moest worden beloond.

Die VN (= Verenigde Nietsnutten) die zonder te lurken aan de Westerse subsidietiet nergens zou zijn acht ik overigens gek genoeg om te zwichten voor de agressie en de terreur van de Islam. De Westerse beschavingen moeten er maar eens aan gaan denken om hun contributie achter te houden. Dan sterft dit tot in het bot gecorrumpeerde instituut binnen de kortste keren af.

    Soortgelijke onderwerpen

    -

    Het is nu di dec 18 2018, 03:40