Politiek & Samenleving

Discussie platform voor een vrije samenleving

Nicknames (gebruikersnamen) worden niet prijs gesteld op dit forum. Van ieder lid wordt in principe verwacht de eigen werkelijke naam te gebruiken. Liefst voorzien van een heldere 'pasfoto' als avater. (300 x 400)

CGKR: "Wie anti-Islamfilmpje online zet, is strafbaar"

Deel

Geus
forumlid

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 23-08-12

CGKR: "Wie anti-Islamfilmpje online zet, is strafbaar"

Bericht van Geus op di sep 18 2012, 21:23

Wie het anti-islamfilmpje, waartegen overal in moslimstaten wordt geprotesteerd, in België online zet samen met een haatdragende boodschap, riskeert een vervolging door het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR). Dat deelt het CGKR zelf mee.


"Het Centrum deelt de verontwaardiging die de verspreiding van het bewuste anti-islamfilmpje bij velen heeft teweegbracht. Deze film draagt ongetwijfeld bij tot de stigmatisering van een deel van de bevolking en voedt een islamofoob klimaat. Het CGKR veroordeelt het gebrek aan respect tegenover de moslimgemeenschap waarvan deze karikaturale prent getuigt", zo staat er.

"Vanuit datzelfde oordeel kan het Centrum dan ook niet instemmen met de gewelddadige reacties op de verspreiding van de internetfilm", gaat het communiqué verder.

"Vanuit moreel en maatschappelijk standpunt moet de film sterk veroordeeld worden. Maar bij gebrek aan informatie over de makers ervan, hun intentie en het gebrek aan een link met België, ziet het Centrum momenteel geen mogelijkheid tot vervolging", betoogt het CGKR.

"Maar wie het filmpje in een zaal vertoont of op het internet gooit vergezeld van een haatdragende boodschap, kan gestraft worden. Het CGKR zal juridische stappen ondernemen, mocht dit nodig zijn", zo staat er nog.


JDW


Vandaag.be
avatar
Beheerder
Admin

Aantal berichten : 413
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 59
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Re: CGKR: "Wie anti-Islamfilmpje online zet, is strafbaar"

Bericht van Beheerder op wo sep 19 2012, 05:42

Film ‘Innocence of Muslims’: reactie Centrum

Bron: diversiteit.be - 18 september 2012

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding ontving al meerdere meldingen over de internetfilm ‘Innocence of Muslims’ en de betogingen tegen de verspreiding ervan.

Het Centrum deelt de verontwaardiging die de verspreiding van het bewuste anti-islamfilmpje bij velen teweegbracht. Vanuit een sociaal en politiek oogpunt, draagt deze film ongetwijfeld bij tot de stigmatisering van een deel van de bevolking en voedt het een islamofoob klimaat. Uit eerbied voor alle overtuigingen en een maatschappij waarin het samen-leven met diversiteit centraal staat, veroordeelt het Centrum het gebrek aan respect tegenover de moslimgemeenschap waarvan deze karikaturale prent getuigt. Vanuit datzelfde oordeel kan het Centrum dan ook niet instemmen met de gewelddadige reacties op de verspreiding van de internetfilm.

Vanuit moreel en maatschappelijk standpunt moet de film sterk veroordeeld worden. Maar bij gebrek aan informatie over de makers ervan, hun intentie en het gebrek aan een link met België, ziet het Centrum momenteel geen mogelijkheid tot vervolging. Daarbij stipt het Centrum aan dat het recht op vrije meningsuiting een grondrecht is dat gewaarborgd wordt door tal van teksten waaronder de Grondwet. Zoals alle vrijheden is deze beperkt, maar omdat het recht op vrijemeningsuiting één van de hoekstenen van onze democratische samenleving is, wordt ze zo ruim mogelijk geïnterpreteerd. Ze geldt volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens “enerzijds voor informatie en ideeën die goed onthaald worden of als niet beledigend of onverschillig beschouwd worden en anderzijds voor ideeën die schokken, verontrusten of zelfs kwetsen” .

Wanneer dit filmpje in België zou gebruikt worden door bepaalde groepen of organisaties om aan te zetten tot haat, geweld of discriminatie (al dan niet tegen moslims), dan kunnen deze groepen wel vervolgd worden voor inbreuk op de antidiscriminatiewetgeving. Het is met name strafbaar om de verspreiding van dit filmpje (door het in een zaal te vertonen of via het internet te verspreiden) te koppelen aan haatdragende boodschappen of elke vorm van geweld. Het Centrum zal vanzelfsprekend waakzaam blijven voor dergelijke voorvallen en in juridische stappen ondernemen wanneer nodig.
avatar
Beheerder
Admin

Aantal berichten : 413
Registratiedatum : 08-01-09
Leeftijd : 59
Woonplaats : Coyhaique, Chile

Re: CGKR: "Wie anti-Islamfilmpje online zet, is strafbaar"

Bericht van Beheerder op wo sep 19 2012, 05:45


Ik heb het 'Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding' de volgende mail gestuurd:

Eric de Blois schreef:Op uw website staat met betrekking tot de film ‘Innocence of Muslims’ het volgende :

"Vanuit een sociaal en politiek oogpunt, draagt deze film ongetwijfeld bij tot de stigmatisering van een deel van de bevolking en voedt het een islamofoob klimaat. "

"Vanuit moreel en maatschappelijk standpunt moet de film sterk veroordeeld worden. Maar bij gebrek aan informatie over de makers ervan, hun intentie en het gebrek aan een link met België, ziet het Centrum momenteel geen mogelijkheid tot vervolging. "


Hoe kunt u bovenstaande verklaring rijmen met deze onderstaande verklaring op dezlefde pagina:

"Het is met name strafbaar om de verspreiding van dit filmpje (door het in een zaal te vertonen of via het internet te verspreiden) te koppelen aan haatdragende boodschappen of elke vorm van geweld. Het Centrum zal vanzelfsprekend waakzaam blijven voor dergelijke voorvallen en in juridische stappen ondernemen wanneer nodig."

Hoe kunt u nu verklaren de makers van de film niet te willen vervolgen, maar weer wél degenen die deze film vertonen? Dat is toch heel tegenstrijdig. Je mag de film wél vertonen, zolang je maar geen hatelijke opmerkingen over de islam maakt achteraf. Wie stelt vast wat hatelijk is? U? Immers die eventuele opmerkingen kunnen ook gewoon feiten zijn toch? Zo is het ook een 'feit' dat de koran inhoudelijk aanzet tot intolerantie en haat jegens ongelovigen en homoseksuelen. Ongelovigen worden varkens genoemd in de koran. En dat stoort mij als biseksueel én atheïst. Nu ook maar de koran verbieden dan? U meet met twee maten. Ik ben woonachtig in Chili, en ben nederland ontvlucht omdat ik de islamisering van Europa als een enorme ellende ervaar. Ik minacht en haat de islam. En ik meen ook het recht te hebben dit ongestraft te mogen zeggen, niet in de laatste plaats omdat ik daar voldoende argumenten voor heb. De profeet was naast 'woordvoerder van de schepper' ook nog eens opperbevelhebber van een leger en veroverde zo een hele regio met veel geweld. Dat zijn historische feiten. Zo iemand kan toch moeilijk gezien worden als een zeer 'vredelievende' man. Ook de vele geweldadige reactie's in de wereld op de film tonen het gelijk van de maker van deze film. Ik vind het vervolgen van mensen die de film vertonen volkomen absurd en een schending van bepaalde vrijheiden. Ik heb die hele rotfilm niet eens gezien, maar mij god zeg, wat een ophef! Jullie moeten eens durven zeggen dat de islam een homofobe vrouwonvriendelijk intolerante godsdienst is. Want dat is het! De arabische cultuur is patriarchaal. De islam is daar de bevestiging van.

Met vriendelijke groet,

Eric de Blois

(Coyhaique, Chile)

Geus
forumlid

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 23-08-12

Re: CGKR: "Wie anti-Islamfilmpje online zet, is strafbaar"

Bericht van Geus op za sep 22 2012, 01:36

Vanuit een sociaal en politiek oogpunt, draagt deze film ongetwijfeld bij tot de stigmatisering van een deel van de bevolking en voedt het een islamofoob klimaat.

Het is slechts dat Islamitische volksdeel zelf dat zichzelf gestigmatiseerd heeft door zichzelf te hebben gediskwalificeerd.

Gesponsorde inhoud

Re: CGKR: "Wie anti-Islamfilmpje online zet, is strafbaar"

Bericht van Gesponsorde inhoud


    Het is nu zo jan 20 2019, 19:27